Отидете към основна версия

5 580 83

Белгород след украинския удар: траур и призиви за възмездие

  • украйна-
  • русия-
  • белгород-
  • война-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • евакуация

В града загинаха 25 души след обстрел от Украйна. Разнасят се и призиви за възмездие.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Белгород, който има над 300 000 жители, на 30 декември стана обект на изключително силен обстрел от страна на Украйна. По руски данни ракетният удар по центъра на града е взел 25 жертви, сред които и четири деца. Над 100 души са били ранени.

В Москва определиха този удар като най-тежък от началото на войната с Украйна и подчертаха, че в центъра на Белгород няма никакви военни обекти. С други думи - ставало дума за целенасочена атака срещу гражданската инфраструктура.

Хората не са били подготвени

Украинските военни съобщиха неофициално, че ударът е бил насочен към военни обекти, но отхвърлиха обвиненията за вина. Според тях парчета от свалените ракети са паднали в центъра на Белгород в резултат на „фатална грешка“ от страна на руската противовъздушна отбрана.

Ударът срещу центъра на Белгород се оказа неочакван за много от жителите на града, който е на границата с Украйна. От началото на руската агресия срещу Украйна снаряди са стигали до Белгород, но само до покрайнините му, казва пред ДВ 24-годишната местна жителка Кристина. Нейният апартамент е в самия център, който е бил обект на удара от 30 декември. Къщата на Кристина не е пострадала – за разлика от съседната, поразена от ракетните отломки.

Оттогава градът е бил обстрелван шест пъти. Тези дни руските власти дори предложиха на жителите на града да бъдат евакуирани. „Чувам взривовете добре“, споделя Кристина пред ДВ и разказва, че се криела заедно с майка си и по-малката си сестра в банята, няколко пъти всичките ѝ роднини, освен нея самата, слизали в мазето. „Не искам да ходя там – по-добре да умреш веднага, отколкото да се окажеш затиснат от развалините на блока“, обяснява жената.

Кристина разказва, че много често няма достатъчно време да се стигне до мазето – сирените по правило започвали да вият твърде късно. Освен това се оказало, че градът има проблеми с убежищата – някои от тях са останали заключени и след обстрела от 30 декември. Властите в Белгород още през 2022 година заявиха, че са подготвили 1700 убежища за населението и за целта били изразходвани над 60 милиона рубли. Но явно не всички са достъпни.

Някои от жителите напускат града

В момента властите се занимават с издирването на невзривили се боеприпаси, като призовават местните жители да не докосват подозрителни предмети. Заради един такъв недетонирал снаряд на една от улиците било решено да бъдат евакуирани жителите на стотици къщи – общо около 600 души.

Градът е потънал в траурна тишина, описва ситуацията Кристина. Улиците не са оживени – трите големи търговски центъра не работят, градският транспорт е разреден, всички забавни мероприятия са отменени. Особено много са участниците в публичните занимания по оказване на първа помощ – за тях се записват десетки хора, които искат да бъдат сред бъдещите доброволци.

Един от доброволците – 20-годишният студент Роман Ефимов, разказва пред ДВ, че помага при сортирането и откарването на помощ за пострадалите от обстрелите. В останалото време, както споделя, е по-добре да не се излиза навън. Не възнамерява да напусне града, защото няма къде да отиде. И семейството на Кристина не смята да напуска града - трябва да останат, за да се грижат за възрастна баба.

Някои от жителите на града обаче обмислят да заминат другаде – в първите дни на януари билетите за влака до Москва свършили бързо. „Въпросът е в това колко обстрели ще има още“, казва местен жител пред ДВ. И той, както и много други, се въздържа да замине заради работата си, както и заради трудностите при прехвърлянето на децата от училищата и от детските градини.

В Белгород се разнасят призиви за мъст

В социалните мрежи жителите на Белгород водят ожесточени спорове за това защо градът е бил обстрелван от страна на Украйна. Някои отправят призиви да се сложи край на военните действия, а руските войски да бъдат изведени от съседната държава, други критикуват Кремъл за това, че не е бил обявен траур в страната. Най-често обаче се срещат призиви за „възмездие“ - за „взимане на Харков“ и за ответен обстрел на украински градове.

Един от познатите на Кристина ѝ изпратил снимка от фронта: руските войници подписват снарядите с лозунги като „За децата на Белгород“ и „Бой по Киев заради жертвите от Белгород“. Ожесточението и от двете страни се вижда особено ясно в социалните мрежи, отбелязва младата жена: украинците пишат ненавистни коментари, но със същата монета им отговарят „военните патриоти“ от руските градове.

„Имах добри и либерално настроени приятели. Но вече и сред тях има хора, които казват - бомбардирайте ги най-сетне, за да не ни атакуват. Това е много болезнено, горчиво и обидно“, споделя Кристина.

Автор: Алексей Стрелников

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания