Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Януари, 2024 15:35 3 344 78

Колебливият Запад пречи на Украйна да се отбранява

  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • нато-
  • германия-
  • таурус-
  • сащ

Западът не доставя на Украйна дори онези оръжия, с които разполага в своите арсенали, твърди военен експерт. Защо е това колебание и бавене?

Колебливият Запад пречи на Украйна да се отбранява - 1
Снимка: Головне управління розвідки МО України

"Германия трябва най-сетне да достави на Украйна ракети „Таурус", за да бъдат прекъснати руските линии на доставки“, каза в края на миналата седмица председателката на Комисията по отбраната в германския Бундестаг Мари-Агнес Щрак-Цимерман. Преди това обаче беше станало ясно, че канцлерът Олаф Шолц отхвърля доставката на ракетите с аргумента, че тя може да повиши опасността от „ескалация“ и замесване на Германия във войната. Крилатите ракети „Таурус“ имат обсег от 500 километра и могат да достигат цели на руска територия. Киев обаче е готов да обещае, че няма да ги използва за подобни атаки.

Берлин изчаква Вашингтон?

Максималният обсег на ракетите, които получава досега Украйна, е от около 250 километра. С тях тя може да достигне цели отвъд фронтовата линия в окупираните територии в Донбас и на Крим. И за тези ракети важи, че с тях не бива да се обстрелват международно признати руски територии – това е условие за доставката на всички видове оръжие, което Западът осигурява на Украйна. Но на Берлин очевидно това не му е достатъчно.

„Изглежда, че федералният канцлер Шолц ще предостави ракетите „Таурус“ на Украйна едва тогава, когато и САЩ изпратят подобно оръжие“, казва пред ДВ военният експерт Нико Ланге, визирайки балистичните ракети ATACMS с обсег от 300 км.

Когато преди година се обсъждаше доставката на модерни бойни танкове за Украйна, ситуацията беше подобна. И тогава Германия даде съгласието си чак след като Вашингтон предприе такава стъпка.

Едно от качествата на ракетите „Таурус“ е, че те могат да разрушават бункери и мостове. Кримският мост би бил именно такава цел с голямо стратегическо значение. Но до момента украинските части не са нападали моста със западно оръжие, макар голяма част от него да се намира на международно призната украинска територия.

Киев държи на думата си

От началото на руската инвазия Западът постави условието, че неговите оръжия не бива да бъдат използвани за нападения на международно призната руска територия. Киев прие това и досега държи на думата си – и при атаките с дронове срещу Москва, за които Киев не е поел отговорност официално, и при нападенията на украинския флот срещу руски кораби в Новоросийск са били използвани оръжейни системи, разработени от самите украинци. Същото важи и по отношение на ударите на украинските военни срещу руския град Белгород по Нова година.

Съществуват само два случая, за които се предполага, че украинските части са използвали западни оръжия за атаки срещу руска територия. Предполага се, че американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ може да са били ползвани за обстрел на руски самолети и хеликоптери в района на Брянск в средата на миналата година. Другият подобен случай е свързан с действията на паравоенни групировки, състоящи се от руски граждани, които се борят срещу Путин – те навярно са ползвали западни оръжия и леки западни бронирани автомобили при своя операция в Белгород през май миналата година.

Западът не иска да „провокира“ Русия?

Върховният главнокомандващ на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний постоянно изтъква, че за победата на Украйна е важно руската армия да може да бъде атакувана и на нейна територия. „Във война е възможно и необходимо да атакуваш врага на негова територия. Ако партньорите на Украйна се опасяват, че за това могат да бъдат използвани техни оръжия, ще убиваме с наши собствени“, каза Залужний в интервю за „Вашингтон пост“ през юли 2023 година.

За момента Украйна обаче разполага с „критично малко количество западни ракети, за да ги използва за подобни удари – така че те не биха могли да променят нищо на бойното поле“, казва киевският военен експерт Серхий Храбский пред ДВ: „Доставените от Запада оръжия са по-ефективни срещу тактически обекти, които се намират най-вече в окупираните от Русия територии. Едва когато вместо десетки, има стотици западни ракети, би си струвало от военна гледна точка те да бъдат прилагани и срещу цели като например Белгород“, казва експертът.

Храбский проявява разбиране за позицията на Германия и на Запада. Партньорите на Украйна в момента не са готови да се справят с опасността от руска атака срещу натовските държави. Затова не биха искали да провокират ядрената сила Русия.

Хартата на ООН дава право на Украйна да се защитава

Според австрийския военен експерт Маркус Райзнер „страхът на много западни държави често се базира на чист егоизъм“. Те може би искат да се върне „предишният живот“ и отново да сключват „добри сделки“ с Русия. Но това е вече минало, подчертава Райзнер. Така излиза, че Западът косвено отказва на Украйна правото да защитава своите международно признати територии, като не доставя всичко, с което разполага във военните си арсенали, а „да заковеш пирон без чук е трудно“.

Райзнер е на мнение, че украинските части отдавна провеждат специални операции на руска територия. Нападенията с дронове са подходящи по-скоро за това да се покаже на руското население, че „войната не се води някъде много далеч“. Експертът признава, че е трудно да се избягват цивилните жертви в градовете, но в сравнение с това, което прави Русия, акциите на Украйна в Русия имат съвсем ограничени последствия. „Само за няколко дни руснаците осъществиха над 500 ракетни атаки и нападения с дронове“, казва Райзнер и отправя критики към НАТО: „А как реагира Западът? С няколко сухи изречения и декларации за намерения“.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрошенко

    69 6 Отговор
    на кекав укромонг западът му пречи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЯСНО!

    54 6 Отговор
    Искате да кажете:
    На калпава ракета,космоса и пречи...!
  • 4 Лост

    55 9 Отговор
    А дали украинците ще спазят обещанията ,ако им дадат? Затова и Западът си има едно наум.
  • 5 ХАХАХА

    59 5 Отговор
    Каква отбрана бе ? Нали контранаступ обяви друсания пигмей, нали Крим щеше да завладява ,просейки танкове ,ПВО, ракети ,тагаренко бренетранспортьори му прати ХАХАХА на дзеления пигмей му е в шише ! ХАХАХА какъв кеф!
  • 6 3.14К

    49 5 Отговор
    Флуидите от киевската канализация пак изскочи на улиците, както безумните творения на DW в информационния ефир.
  • 7 РОМАНЕ РОМАНЕ

    36 1 Отговор
    ТВОЯТ РОМАН Е ВЕЧЕ ПРОЧЕТЕН ---ТАРАЛЕЖИТЕ НЕ СЕ ДРУСАТ КАТО ПРАВЯТ СЕКС ----ИМА РИСК ДА ИЗЧЕЗНАТ КАТО БИОЛОГИЧЕН ВИД
  • 8 КОТарАК

    11 58 Отговор
    нямам нищо против обикн. руснак-работил съм там , верни другари са! но кръволока-джудж трябва да бъде спрян! навремето Германия загуби 1СВ , отнесоха се жестоко към тях, и се опита да отмъсти с Хитлер-сега РФ с Путин е същата работа-РФ загуби СТУДЕНАТА ВОЙНА

    Коментиран от #30, #66

  • 9 чико

    52 6 Отговор
    какви ракети от Германия.. правителството там е пътник, след като фермерите се вдигнаха на всеобща стачка... западните либeрaсти пресолиха манджата и на хората в техните държави им писна
  • 10 Русофил

    18 33 Отговор
    Скоро немските фермери ще станат руски крепостни.

    Коментиран от #15

  • 11 еврофанатик

    30 5 Отговор
    на калпав...космите му криви, както им е коруоцията и елита, такива ще да са и бойните им тактики...., да са благославя че им продаваме през трети, че инак ще глътнат големото кърпел.....
  • 12 мдаааа

    22 2 Отговор
    А пък Иран и С. Корея "пречат" на русия ...
  • 13 как ще е колеблив ,

    33 4 Отговор
    та урсула и джон заедно с зелински и борел действат . 500 милярда помощи военни и кеш и хуманитарна . сега от ЕС 50 милярда . Е толкова харчи цялата турска армия за 5 години . това са 8000бр. ф 35 или кой знае какво . вчера един фен загина върху окопите и днес пак си е там . Не е важно колко оръжие имаш , а как го използваш . Трудно е . генералите загинаха . Сега нови ще повишат . В бг няма .
  • 14 Сбогом фашисти украинци!

    35 5 Отговор
    На калпавия... вълната пречи!
  • 15 Северноатлантик

    31 3 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Споко ! Нашите американски партньори отдавна са превърнали германците в зомбита . Виж ДВ !
  • 16 Ганьо

    22 3 Отговор
    На крива ракета космоса и пречи.
  • 17 В.В.П.

    34 6 Отговор
    Германия няма оръжие ..Не се заблуждавайте ..Сащ не им позволява да произвеждат ..и не могат ..Калибър Поразява цели на 2000 км..Киев е в развалини..това е войната на запада ..Щолци Урсул са пътници ..Докараха световна инфлационна и военна криза .Меркел е цвете ,сравнена с тия некадърници...
  • 18 Пич

    32 5 Отговор
    Един мъж , бил изпратен от жена си да купи охлюви , за да ги сготвят! Обаче след това се срещнал с приятели , запили в кръчмата , и закъснял здраво! Когато се прибрал и започнал да мисли как да избегне скандала , рзсипал охлювите пред вратата , звъннал , и когато жена му излязла , заръкомахал зад охлювите , и се развикал - Е аде де , е аде де , цял ден ли ще ви чакам да вървите до вкъщи !?
    Та , с тази статия , и нас така ни боядисват !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Закс

    31 2 Отговор
    Защо запада ? Който създаде тази война - той да си я финансира !!!

    Коментиран от #38

  • 21 Още ракети и още 500к мобилизирани

    35 6 Отговор
    Ако НАТО продължават да използват цървулите в Украйна за война срещу РФ, всички ще пострадат.

    Коментиран от #49

  • 22 В.В.П.

    27 4 Отговор
    Не ми дават оръжие ,и затова ще ме бият ..Така излиза ..Не можем и да пратим великите английски капери в черно море ,щото и Реджеп не ни пуска ..Пълен крах от НАТО!.Ахаха ..

    Коментиран от #59

  • 23 Дърт Вейдър

    17 1 Отговор
    Какви са ти марсианци на снимката ?
  • 24 БАЙ КУРТИ

    26 5 Отговор
    Абе факти я препишете него от световната преса Ингилизкият военен анализатор Александър Меркурис съобщи ,че по време на масираните руски ракетни атаки на 29.12 и 02.01 срещу Киев са били унищожени две американски системи за противоракетна отбрана Patriot. Това беше истински шок за Запада, добави Меркурис, тъй като НАТО смята тези комплекси за непобедими
  • 25 стоян георгиев

    4 22 Отговор
    Запада иска путлер сам да се откаже и за това не подобрява чувствително украинските бойни способности.това се прави заради опасенията че конфликта може да мине в оръжия за масово поразяване ,което ще е общочовешка катастрофа.та това е и трагедията на украинеца.неговата кръв изтича заради западните опасения.

    Коментиран от #29, #34, #46

  • 26 КАСАПИН

    28 4 Отговор
    ЗАЧИ ЗАПАДА ПРЕЧИ НА УКРАЙНА
    АМИ НАКАЖЕТЕ ГО
    ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНА НАПИСАХ
    НЯМА ПО НАГЪЛ НАХАЛЕН И НЕБЛАГОДАРЕН ОТ УКРОМИСИРА
    ПРИМЕР УКРАИНСКИЯТ ГЕРОЙ МАЗЕПА
    ПРЕДАЛ ВСИЧКИ СВОИ СЪЮЗНИЦИ ПОЛЯЦИ АВСТРИИЦИ РУСНАЦИ ВСИЧКИ
    ИЛИ ФАКТА ЧЕ УКРАЙНА ПОДПИСВА БРЕСТЛИТОВСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР МЕСЕЦ ПРЕДИ РУСИЯ И КАНИ НЕМСКАТА АРМИЯ В УКРАЙНА КАТО И ОБЕЩАВА МИЛИОН ТОНА МЕСО И ЗЪРНО
    ОБЕЩАНИЕТО НЕ Е ИЗПЪЛНЕНЕО А ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА СТРУВА НА АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ ОЩЕ МИЛИОНИ ЗАГИНАЛИ НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ А НА РУСИЯ СЕРИОЗНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ЗАГУБИ
  • 27 Охо Бохо

    20 4 Отговор
    Смут в Брюксел от перспективата Орбан да оглави Европейския съвет вместо Шарл Мишел..

    Коментиран от #48

  • 28 За размисъл

    22 2 Отговор
    Европейския съюз не е длъжен с нищо на никой, чв да пречи на някой. Ние подадохме ръка в труден момент. За това се благодари, а не се обвинява. И не ме интересува какво ще каже някой си австрийски военен експерт Маркус Райзнер.
    Никоя война не е заслужена. Международните закони са за спазване. Какво ще стане ако всеки, който се чуства застрашен, започне да напада? И какво ще стане , ако всеки започне да бе спазва споразумения и избива собствения си народ? Защо тогава ЕС да е виновен?

    Коментиран от #52, #57

  • 29 СТОЕНЕ

    19 5 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    ПУТИН НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ
    ЧОВЕКА ГО ЗАЯВИ ЯСНО
    АМА ТИ МАЙ НЕ СИ ГО ЧУЛ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бесен-_ Язовец

    20 4 Отговор
    Руснаците може да доставят на НАТО ракети Буревестник 9М730.
  • 32 ТАКА ЛИ

    19 0 Отговор
    като им пречи да се изтегли от укра и да се оправят така драмата им ще приключи бръже ,бръже
  • 33 Хасковски каунь

    17 4 Отговор
    Пейтриътите , и двете са дали фира.
  • 34 кална вена

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    а ако не са само упасения?
  • 35 В.В.П.

    20 3 Отговор
    След като си поставиха Урсул фашуиста на власт ..Сащ си помислиха че Идва новия световен ред ,за тях ..Сега Урсул ,Шолц ,Бербок ,си заминават безславно в клоаката на историята .. Путин ще бъде преизбран за президент. .Ахаха ...
  • 36 Реплика

    15 2 Отговор
    Райнер може ли да посочи договор,който е подписан между Украина и западна държава,който юридически да задължава западната държава да доставя всичко,с което разполага във военните си арсенали на Украина?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 В.В.П.

    15 2 Отговор
    Германия ,Франция ,ЕС не искат Остатъка на Иззраина ,..Това беше прищявка на Демократите от САЩ..Обаче вече ,и те не искат Окропския мир.. АХАХАХА...
  • 40 УСА боклук

    16 2 Отговор
    ТАГАРЕВ,
    стягай интернационалния / българи, турци с двойно гражданство, евреи и опушени българи/ батальон - евроатлантици. ...
    И към Киев, ходоооом марш!
  • 41 Трол

    15 2 Отговор
    Аз пък досега си мислех, че злият Путин им пречи, а то каква била работата.
  • 42 А така +++++++

    18 1 Отговор
    И до такива заглавия стигнахме а? =====Запада пречил на Украйна да се отбранява====== хахахаха.....
  • 43 Аз викам

    16 2 Отговор
    Да спрем да им пречим вече на урките ....
  • 44 Българин

    12 2 Отговор
    На крива ракета и космосът и е малък, преведено на български на слаб к.р и вълната му пречи.
  • 45 Макробиолог

    12 2 Отговор
    Дойче веле предлага мащабна война след която Европа да е отново в руини а Сорос и сие да се припичат на островите.Вундервафле с 500км обсег в ръцете на хероите ще сътвори няколко десетки Болгорода,след които играчките сще приключат.И в интерес на истината,Абрамси на фронта няма.
  • 46 Запада ти Стоене

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    мамин е продънена и изгнила каца,която може само да яде и се.....ре и нищо не произвежда,а само консумира. За годините след ВСВ скапания запад се научи само да цуца от колонии и да не работи.Повечето военни производства бяха закрити,заради това,че САЩ и НАТО щели да ги пазят,а то се оказа,че скапаняците от СрАЩ са китайски балон пълен с миризлив газ от задник и не могат да направят нищо,за това се ъцнъхъ назад и оставиха тъпите укри при още по-тъпите западноеврогейтаци да се оправят.И тук стана работа фани единия удари другия и двамата ша паднат.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Еми смут ще е

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Охо Бохо":

    защото истински мъж ще застане начело в европедлаския съюз,а не средствата за придвижване на велосипед които се натискат за да се движи,като Мишел,Борел и онова изчадие божие Урсула фон дер Лай ...няй.... нен.
  • 49 мдаааа

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "Още ракети и още 500к мобилизирани":

    Те , "цаарвулите" в Украйна си живееха мирно и кротко , докато там не започнаха да щъкат едни гну.сни зелени човечета ..
  • 50 Тепърва ще се наслушаме

    9 2 Отговор
    На нагли изявления на Уркия, кой и как и бил виновен. Тепърва се започва....
  • 51 Българин

    4 3 Отговор
    МИ КАТО ЗАПАДА ПРЕЧИ НА НЕЗАЛЕЖНИЯ КЕНЕФ,МИ К,ВО ЧАКАТЕ БРЕ ЖИДЯ И ПЕDERA$TЯ ОТ ФАШИНГТОН И БРЮКСЕЛ НАЛАГАЙТЕ САНКЦИИ НА НА
    ПУТИНОФИЛСКИЯ ЗАПАД ДЕТ ОБИЧАТ НА МОШЕ ДА ГО Л..ПАТ !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Залужний

    12 1 Отговор
    Е толкова заблудено същество че прилича малко на Хитлер в бункера. Вчера пък имаше претенции и към парламента що не отивали на фронта депутатите.....Ами щото не са толкова прости бре, къде са им децата ? Да не би да са фронта а?
  • 54 Ша ти е малко

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "КОТарАК":

    трудно като го лапнеш.Това в твоя стил,иначе само до толкав ли ти стига умствения багаж?

    Коментиран от #65

  • 55 ФАКТ

    12 1 Отговор
    ЧЕ КОЯ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ЩЕ СИ ДАВА ОРЪЖИЯТА НА ДРУГА,,,,ОТ КАКЪВ ЗОР.,,,ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ВСЯКА ДЪРЖАВА МИСЛИ ПЪРВО ЗА СЕБЕ СИ И ТОВА ДА ИМА ОРЪЖИЯ САМАТА ТЯ ..АКО ИМА НЕЩО ИЗЛИШНО ЩЕ ГО ДАДЕ НА УКРАЙНА АКО ЛИ НЕ..НЯМА..ТО ТОВА Е ОТ ЯСНО ПО ЯСНО...ОСВЕН ТОВА УКРАЙНА НЕ Е В НАТО.,,ЗАЩО ВЪОБЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ ДАВА ОРЪЖИЯ...СЕГА ЧЕ ЗЕЛЕНИЯ Е РЕШИЛ ЧЕ НЯКОЙ Е ДЛЪЖЕН ДА МУ ДАВА ВСИЧКО...СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ..,ВТОРО ОТ КАКЪВ ЗОР Е ТРЪГНАЛ ДА ВЛИЗА В НАТО...ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ УКРАЙНА ИМА ДОГОВОР С РУСИЯ .УКРАЙНА ДА НЕ ВЛИЗА В НИКАКВИ ДРУГИ ВОЕННИ СЪЮЗИ....СЕГА ЧЕ ЗЕЛЕНСКИ СЕ Е ПРОДАЛ НА ЕВРЕИТЕ И ИМ ВЪРВИ ПО СВИРКАТА ЗАЩОТО СА МУ ПРЕВЕЛИ НЯКОЙ ДРУГ МИЛИАРД..СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ...СЕГА ЗАРАДИ ЕДИН ПРОДАЖЕН ПРЕЗИДЕНТ..СТРАДА ЦЯЛА ДЪРЖАВА....И НАРОДА НА УКРАЙНА ЯВНО НЕ ОСЪЗНАВА ТОВА..ОСВЕН ТОВА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ Е ВОЕНЕН СЪЮЗ А ИКОНОМИЧЕСКИ ТАКЪВ...НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ВЪОБЩЕ ДАВА ОРЪЖИЯ НА УКРАЙНА....
  • 56 Тони

    9 1 Отговор
    Русия има предимство във всички аспекти на кинетичния конфликт в Украйна – в разузнаването, безпилотните самолети, радиоелектронната борба, артилерията, авиацията, танковете. Освен това нейните войници са по-добре обучени и по-мотивирани. Доказателствата са ясни: Украйна претърпя съкрушително поражение в контранастъплението през 2023 г. и в същото време украинците не искат да воюват, те бягат от страната по всякакъв начин

    Коментиран от #62

  • 57 Точно каквото

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "За размисъл":

    ставаше десетилетия преди този конфликт. Или да припомням, Ирак,Либия,Сирия,Сърбия и още стотици други под егидата на тези които си мислеха,че законите не важат за тях и се скриха отвъд гьола,а оставиха мижетурките си на местна европейска почва да се оправят.
  • 58 Много ясно че

    7 1 Отговор
    Запада искат да се върне „предишният живот“ и отново да сключват „добри сделки“ с Русия. И това въобще НЕ е вече минало, и ще се види ясно в следващият европарламент и при новият президент в САЩ.... Губещият обаче категорично ще е Украйна независимо от различните варианти. Ако си мислят че в Германия примерно субсидиите за земеделците ще отидат в Украйна в голяма заблуда са....

    Коментиран от #61

  • 59 ФАКТ

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "В.В.П.":

    АЙДЕ ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАМЕСВАТЕ НАТО В УКРАЙНА...УКРАЙНА НЕ Е В НАТО.....ТАКА ЧЕ НАТО АКО ИСКА ЩЕ И ПОМАГА АКО НЕ ИСКА НЯМА...АКО УКРАЙНА БЕШЕ В НАТО ...РУСИЯ НИКОГА АМА НИКОГА НЯМАШЕ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА..ЗАЩООТ ТОВА ЩЕ ОЗНАЧАВА ИЗЧЕЗВАНЕ НА РУСИЯ...САМО ЧЕ УКРАЙНА НЕ Е В НАТО ТАКА ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА СИ Я НАПАДА КОЛКОТО СИ ИСКА..А НАТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ Е ОБВЪРЗАНА С ТОВА ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА..ДАВА И ТАМ НЕКВИ ОРЪЖИЯ КОЛКОТО ДА СЕ ЗАЩИТАВА ЩО ГОДЕ НИЩО ПОВЕЧЕ...И ТОВА ВИ Е ЯСНО НА ВСИЧКИ...НЕ БЪРКАЙТЕ УКРАЙНА С НАТО..ПЪРВО УКРАЙНА НЯМА ОРЪЖИЯ ЗАЩОТО РУСИЯ ИМ ОТНЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ..ВТОРО ТЯ Е ТРИ ПЪТИ ПО МАЛКО КАТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ РУСИЯ...НАТО ДАДЕ КАКВОТО Е ПРЕЦЕНИЛА НА УКРАЙНА..И ТОЛКОВА..ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ НАТО ЩЕ СИ ПРАТИ ОРЪЖИЯТА НА УКРАЙНА Я..ОТ КАКЪВ ЗОР..ТОВА ЧЕ ЗЕЛЕНСКИ Е РЕШИЛ ЧЕ НАТО НЕЩО МУ Е ДЛЪЖНО СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ...
  • 60 Залужний реве за мобилизация

    7 0 Отговор
    Но няма как да се случи този филм. В парламента им, идеално го знаят . Никой украинец не му се мре за тоя дето духа, нито на 55-60 години на фронта да го пращат за САЩ да умира.
  • 61 Точно днес в Германия

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Много ясно че":

    Протести има и за това се говори.... субсидиите за германските земеделци да отидат за Украйна и революция ще има, но няма как това да се случи. Тракторите вече са блокирали големите градове...
  • 62 ФАКТ

    3 6 Отговор

    До коментар #56 от "Тони":

    НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ НЕ Е ВЯРНО...ПРОСТО РУСИЯ ИМА ПОВЕЧЕ НАРОД СЛЕДОВАТЕЛНО ПОВЕЧЕ ВОЙНИЦИ...А ИМА И ОРЪЖИЯ..ДО КАТО УКРАЙНА НЯМАТ НИТО ТОЛКОВА НАРОД КАТО РУСИЯ..НИТО ИМАТ НЯКАКВИ ОРЪЖИЯ..ЗАЩОТО КАКТО КАЗАХ РУСИЯ ПРЕДИ ВРЕМЕ И ВЗЕ ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ...ТАКА ЧЕ В МОМЕНТА РУСИЯ НАПАДНА ЕДНА БЕЗЗЪБА УКРАЙНА..КОЯТО НЯМА НИТО НУЖНИЯ КАПАЦИТЕТ КАТО ВОЙСКА..НИТО ПЪК ИМА ОРЪЖИЯ..ТОВА ЧЕ ИМ СЕ ПРАЩАТ ТАМ НЯКАКВИ СИ ОРЪЖИЯ ЩО ГОДЕ КОЛКОТО БЕЗ ХИЧ..ТЕ СА САМО ЗА ОТБРАНА....НИЩО ПОВЕЧЕ..ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА НАПЪЛНО НЕПОДГОТВЕНА...БЕЗ УКРАЙНА ВЪОБЩЕ ДА ОЧАКВА ЧЕ ЩЕ БЪДЕ НАПАДНАТА...КОЕТО БЕШЕ МНОГО ПОДЛО ОТ РУСНАЦИТЕ..НО КАКТО И ДА Е...УКРАИНЦИТЕ БЯХА ПРЕДУПРЕДЕНИ ОТ САЩ ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ГИ НАПАДНАТ...А ТОГАВА УКРАИНЦИТЕ КАЗВАХА ..РУСИЯ НЯМА ДА НИ НАПАДНЕ...ТО ТОГАВА И ПУТИН КАЗВАШЕ ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА...АМА ВИЖ ТИ ЯВНО НА ПУТИН ВЯРА НЕ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ИМА..,ХОРАТА КОИТО КАЗВАТ ЕДНО А ВЪРНАТ ДРУГО ЗА МЕН СА ПЪЛНИ БОК-ЦИ..ТОЧНО ЗА ТОВА СМЯТАМ И ПУТИН ЗА ТАКЪВ...ДНЕС ДА ГОВОРИШ ЕДНО А УТРЕ ДА СИ ПРАВИШ ДРУГО...ТАКИВА ХОРА СА ЗА ЛУДНИЦА..А НЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ...

    Коментиран от #69

  • 63 Бай Иван

    7 2 Отговор
    Като видя авроа и ми става ясно - Автор: Роман Гончаренко !
    И що някой трябва да им е длъжен на тия серрсеми да им доставя оръжия ?!
    Няма такива глупаци като тях на таз планета, освен ние българите може би. Всячески се страем да ги догоним в тъпотията си.
  • 64 Залужний, просто гледа

    5 1 Отговор
    Как се стапя армията му и освен подобни изявления няма какво друго да каже. На пролет ще са стопени тотално и кардинално заедно със снега и най вероятно и Залужний няма да го има
  • 65 КОТарАК

    0 4 Отговор

    До коментар #54 от "Ша ти е малко":

    нямаш си на идея до къде ми стига умствения багаж и кво мога да направя с теб за тия приказки

    Коментиран от #73

  • 66 Не мога

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    да разбера ,от къде това самочувствие на повечето тукашни коментатори? В момента се пише ИСТОРИЯ. Нова и различна. Мълчете и гледайте ,а който може ,да си прави изводи. Коментарите ще ги правят други,след минимум 10-15 години. Който дочака....
  • 67 Тити

    1 5 Отговор
    Какво падение 50 богати страни да не искат да помогнат на Украйна.
  • 68 Ксаниба

    5 1 Отговор
    коуебивият запад пречи на оркаинската крива ракета!!!
  • 69 болной мозг..

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "ФАКТ":

    Си бил и такъв..ще си останеш..
  • 70 Анонимен

    3 1 Отговор
    Някои лум.еняци още мечтаят за победа,а украинците атакуват назадна.
  • 71 Верно ли бе

    4 0 Отговор
    Мари - Агнес Щрак - Цимерман ! ! ! Истински титан на мисълта ! На тая нещо и щрака в агнешката глава.
  • 72 Тото

    5 1 Отговор
    Вече на двеста милиарда долара колебливо ли му викат???!!!😂😂😂😂Никой не е длъжен да помада на Украйна!!!!! Украинската власт сама избра тази съдба за родината си!!!!

    Коментиран от #75

  • 73 Тото

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "КОТарАК":

    😂😂😂😂 не се превъзбуждай колега не се знае кой ти пише отсреща и откъде може да ти излезе късмета😂😂😂
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Кви са тия олигофрени с черепи-маски.

    2 0 Отговор
    Все едно сме в Лудия Макс,само тия са по-големи изроди!
  • 78 Иван

    1 0 Отговор
    Западът не дължи нищо на Украйна, ако го нямаше западът, за 2 месеца нямаше да има Украйна. Няма ли да спре това непрекъснато искане на пари и оръжие, със какво Европа ще се защити от евентуална агресия. Ще се даде ако има.
Новини по държави: