Отидете към основна версия

11 045 170

Путин иска да превземе Одеса преди президентските избори през март

  • украйна-
  • олексий мелник-
  • русия-
  • одеса-
  • война-
  • избори-
  • владимир путин

Идеята за анексиране на още украински територии никога не е изоставяна в Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин иска да превземе Одеса преди президентските избори в Русия през месец март, защото подкрепата на руснаците към неговата така наречена „специална военна операция“ намалява и той се нуждае от легитимация. Това заяви експертът по сигурността от Изследователския център "Разумков" Олексий Мелник пред Obozrevatel.

Много неща, които ще се случат вътре в самата Русия и по руско-украинската линия, също ще зависят от това колко уверени са Путин и неговото обкръжение, че им е гарантирана победата на изборите. В крайна сметка, според всички условности на руската суверенна демокрация, те все още се нуждаят от легитимация. И сега Русия има сериозни проблеми с това.

Защото в Русия има тенденция към намаляване на подкрепата за т.нар. СВО. Тоест както интересът към това, така и пропатриотичните, прокремълските настроения значително намаляха. Затова Путин иска да демонстрира успехи на фронтовата линия.

Идеята за анексиране на още украински територии никога не е изоставяна в Кремъл. Те наричат Одеса и Харков „изконно руски“.

Русия непрекъснато се опитва да създаде хаос някъде и след това да го управлява. Това, за което говореше генерал Петреъс (че Путин ще застраши и други страни, например Молдова), е един реалистичен сценарий, ако на Русия бъде позволено да постигне военна победа в Украйна. И самите молдовци, и президентът на Молдова многократно са казвали, че съдбата на Молдова днес зависи от Украйна.

Разбира се, не може да се твърди, че Русия веднага ще атакува балтийските държави, но фактът, че нивото на заплаха за тях ще се увеличи значително, също е абсолютно очевиден факт, отбеляза Мелник.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: