Отидете към основна версия

21 073 217

Русия заложи капан на НАТО

  • украйна-
  • александър мусиенко-
  • русия-
  • нато-
  • ракети-
  • капан-
  • иран-
  • северна корея-
  • владимир путин

Путин иска да демонстрира на света, че може дълго време да води война. Но това не е така

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е заложила капан на западните страни, които помагат на Украйна. Тактиката на Путин е следната: неговата армия увеличава терористичните ракетни атаки срещу Украйна, като целта е да убеди света, че има потенциал да води война дълго време и Киев трябва да седне на масата за преговори. Важно е сега Западът да не попадне в този капан.

Това пише за УНИАН военният изследовател Александър Мусиенко. Според него Русия само иска да покаже, че има потенциал да воюва още дълго време, но реалността не е такава. НАТО сега трябва да прехвърли на Киев ракети Taurus, Storm Shadow и ATACMS – това ще е демонстрация, че Западът има с какво да отговори и подкрепи Украйна. Въпросът е дали Западът има воля да го направи.

Ако Русия произвежда около стотина крилати ракети на месец, сега има проблеми с балистичните ракети - тя бързо изчерпва запасите си от такива ракети. Той обаче иска да убеди всички, че остава силна, по-специално през следващата година Путин е увеличил разходите за своята отбранителна индустрия, той ще има много оръжия, така че всички да се страхуват от него. Но всъщност на всички трябва да се каже, че днес Русия е по-слаба, отколкото иска да демонстрира. Иначе нямаше да се моли за ракети на Северна Корея и Иран за ракети.

Ако говорим за възможния брой ракети, които могат да бъдат доставени, допускам, че Северна Корея може да предостави няколко десетки единици. Говорим по-специално за ракети, които теоретично могат да бъдат адаптирани към пускови установки „Искандер“. Вече има информация обаче, че част от ракетите от Северна Корея са дефектни.

Що се отнася до сътрудничеството на Русия с Иран, последният разполага с ракети Zolfaghar с обсег 300 и 700 километра. Иран обаче непрекъснато нещо го възпираше да вземе окончателно решение за прехвърлянето им на Москва. Предвид сегашната ситуация в Близкия изток, поне до април Путин едва ли ще получи ракети от Иран. И тук е много важна ролята на Китай, който има сериозно влияние както върху Пхенян, така и върху Техеран.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 167 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: