Last news in Fakti

16 Януари, 2024 19:07 3 744 61

Безпрецедентна опасност: Северна Корея се готви за война?

  • северна корея-
  • война-
  • ким чен ун-
  • южна корея-
  • азия-
  • пхенян-
  • сащ-
  • опасност

Ситуацията на Корейския полуостров е най-опасната за последните десетилетия

Безпрецедентна опасност: Северна Корея се готви за война? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В неделя, на 14 януари, Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на балистична ракета със среден обсег с хиперзвукова бойна глава. Политически анализатори смятат, че действията и реториката на Пхенян вече излизат извън рутинните празни заплахи и самохвалство, затова те предупреждават за безпрецедентно висока опасност от война на Корейския полуостров.

Ядрен арсенал, изпитания на балистични ракети и нови спътници

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун завърши 2023 година с пламенна програмна реч пред пленума на ЦК. В нея се отказа от възможността за мирно обединение с Южна Корея и определи отношенията между Пхенян и Сеул като отношения „между две враждебни и воюващи страни“. Същевременно той призова към максимално разширяване на ядрения арсенал на Северна Корея, активизиране на изпитанията на балистични ракети и обеща да бъдат пуснати три нови разузнавателни спътника.

В своето слово той обвини Южна Корея и САЩ в „безразсъдни стъпки“ по подготовката за „нахлуване“ на Север и предупреди, че „войната на Корейския полуостров може да избухне всеки момент“. През 2023 година КНДР изстреля рекордно количество ракети, включително една междуконтинентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която може да достигне до всяка точка от континенталната територия на САЩ.

В края на миналата година Пхенян изстреля и ракета, извела в орбита спътник, който ще доставя и анализира снимки на военни обекти от Космоса. На шести януари Южна Корея съобщи, че северната ѝ съседка е изстреляла не по-малко от 60 артилерийски снаряда, паднали до морската граница на западното крайбрежие на острова. А през декември Международната агенция по атомна енергия обяви, че Корея има и втори ядрен реактор, който би могъл да бъде използван от Пхенян за производството на ядрено гориво за военни цели.

Ситуацията на Корейския полуостров е крайно опасна

На 13 януари сайтът 38 North, който следи ситуацията в Северна Корея и принадлежи на вашингтонския аналитичен център „Стимсън“, излезе с предупреждението, че последните действия и изказвания на Ким Чен Ун излизат от рамките на типичните за Пхенян празни заплахи и самохвалство. Авторите на статията Робърт Карлин и Зигфрид Хекер споделят и мнението, че сегашната ситуация на Корейския полуостров е „по-опасна от когато и да било от началото на юни 1950“, когато започна Корейската война.

„Може да звучи твърде драматично, но ние смятаме, че Ким Чен Ун е взел стратегическото решение да започне война – също като дядо си през 1950 година. Не знаем кога и как Ким смята да натисне спусъка, но опасността вече е далеч отвъд пределите на рутинните предупреждения от Вашингтон, Сеул и Токио, с които те осъждат „провокациите на Пхенян“. Не смятаме, че темата за подготвяща се война, появила се в севернокорейските медии от началото на миналата година, е типична проява на празни заплахи“, пишат авторите.

Тяхното предупреждение се основава на това, че севернокорейските власти са стигнали до извода за невъзможност да постигнат предишната си цел - „нормализация“ на отношенията със САЩ. Карлин и Хекер твърдят, че тази цел е била от изключителна важност за Северна Корея и е била в основата на стратегическото мислене на Ким. Анализаторите са на мнението, че сега Пхенян „изцяло се е отказал от тази цел, което из основи е променило стратегическия ландшафт в Корея и региона“.

Действа ли Северна Корея рационално

Други анализатори се отнасят скептично към предупрежденията, че Северна Корея се готви за война. „Призивите към въоръжаване не са нещо необичайно за Пхенян. Не бива да смятаме, че те нямат значение, но не бива и да мислим, че това означава война“, казва пред ДВ експертът по международни отношения професор Гарен Малой от Токийския университет „Дайто Бунка“. По неговите думи, безпокойство буди това, че „всеки признак за слабост на Запада“ в Близкия изток, в Украйна или другаде може да създаде у Ким Чен Ун впечатлението, че „това може да бъде уникална възможност за започване на война – твърде хубава, за да бъде изпусната“.

Друг експерт по международни отношения – доцент Рьо Хината-Ямагучи от Токийския университет, смята, че в момента рамките за военна авантюра не изглеждат благоприятни за Северна Корея. „Пхенян може да разчита на поддръжката на Москва и Пекин, но не вярва, че в случай на война ще му се притекат на помощ.“ Хината-Ямагучи добавя, че се опасява предимно от дрънкането на оръжия от страна на Пхенян, което може да доведе до „недоразумения и непреднамерени конфликти“.

Автор: Джулиан Райъл


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 12 Отговор
    Всички да се въоръжават до зъби по-скоро, иначе лошо. Глобализацията свърши.
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    26 27 Отговор
    С. Корея за часове може да обедини южната част по единното ръководство на Великия Ким. Интереса на "хегемона" и марионетките и подлогите на юга не желаят това!

    Коментиран от #9, #11, #23

  • 3 Хахаха пийте си хапчетата

    39 7 Отговор
    Сорос и Байдън се готвят за отвъден живот

    Коментиран от #8

  • 4 емии

    29 35 Отговор
    Норамално. Като всяка посткомунистическа тиранинчнадържава, С. Корея не може да съществува без война. Също както руските им дуовни братя.

    Коментиран от #10, #43, #61

  • 5 Хахаха

    42 13 Отговор
    Ако Северна Корея освободи Южна, Китай ще освободи Тайван от режима. Целият нов световен ред ще се сгромошяса.

    Коментиран от #7

  • 6 Ред Нек

    21 21 Отговор
    Скоро и този Дебил ще отиде в отвъдното .
    Неизбежно е .

    Който нож вади от нож умира .
  • 7 И тебе Умник

    11 19 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Какво ,ще ти е по добре ли ?

    Хахаха

    Ще ставаш Кореец ли , Мутрофанчо ?

    Хаха

    Коментиран от #30

  • 8 Преди тях

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха пийте си хапчетата":

    Пусъо.

    Хаха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    24 19 Отговор

    До коментар #4 от "емии":

    С.Корея вече 75 години съществува и добрува без война. Дойде Предателството на миша и разпускането на СССР и соц блока и оттогава западните чакали не са престанали да провокират КНДР и само тях ли?!
  • 11 Да опитат казаха

    16 14 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Хихихи..навремето корейските комунисти въоръжени с руските т34 не успяха срещу голите южно корейци..сега Южна Корея е най-милитаризираната страна в региона след Китай познай какво ще стане другарю

    Коментиран от #56

  • 12 Сандо

    30 12 Отговор
    А натото за какво се готви?А Германия?А Полша,а Чехия,Швеция и цялата останала поробена паплач?А какво правят в момента САЩ,МалоБритания и останалите англосакси?Тия ще подпалят света и никой не може да каже ще остане ли някой жив?

    Коментиран от #17

  • 13 Жега

    22 5 Отговор
    На психопатите на Сорос все вийна им се привижда.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мишел

    18 11 Отговор
    Северна Корея е третата държава в света, която има на въоръжение хиперзвукови оръжия. Тя ги показа още 2021 г..
    Новото хиперзвуково оръжие на Северна Корея е на носител междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Тази ракета се изстрелва след няколкоминутна подготовка и след до половин час хиперзвуковата бойна глава удря целта.

    Коментиран от #26

  • 16 Фридман

    24 8 Отговор
    Всеки да си седи в държавата краварите вън от Европа, Азия, Африка.

    Коментиран от #40

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Умен по цялата глава

    10 16 Отговор
    Където стъпи Путин на посещение и почват Тероризъм ,Заплахи и Война...Какво им обещава в замяна??

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Механик

    16 9 Отговор
    "Si vis pacem, para bellum (на латински: Ако искаш мир, готви се за война)"
    На западните хиени не им харесват тия дето не им се подчиняват, нали?
    Англосакоския еднополюсен свят свърши.Свиквайте, мЪpши!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 РедНик

    20 13 Отговор
    Не искаме да предизвикваме нова световна война, но и няма да се опитваме да я предотвратим и спрем! Това са думи на Ким от вчера по повод на събитията в близкия Изток където краварите всячески се опитват да включат Иран в конфликта, за да занулят Китай. Третата световна война е на прага ни. В България вече един месец се връчват повиквателни .Всичко се крепи на здравия разум на Китай, Иран и Русия! Сатанистите ционисти не им пука за вашия живот. Те ще ви пожертват без да им мигне окото, за да оцелеят! Нашето марионетно правителство също ще ви пожертва!

    Коментиран от #24

  • 23 Ъхъ

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    За да има мир, готви се за война! В САЩ са приготвили 800 000 000 000$ за тази година! Другите да не са балами?
  • 24 Бухахах

    11 11 Отговор

    До коментар #22 от "РедНик":

    Какви повиквателни се връчват бе п@лячо..на кого ги връчват??
  • 25 Механик

    20 8 Отговор

    До коментар #17 от "ЛАОС АРМАТА":

    За това ли Япония е най-застарялата държава? Понеже живеят много добре ли не се възпроизеждат? Понеже са с "огромен БВП" ли техния министър призова възрастните японци да си правят хара-кири, че да не тежат на социала??
    Гиди маймунки вие! Гиди шорошчета, третоплови!
  • 26 Замръзнал руски катунар

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Ма воистина свръхзвуково..по-звуково от руското звуково или по-незвуково

    Коментиран от #35

  • 27 Никола

    25 8 Отговор

    До коментар #17 от "ЛАОС АРМАТА":

    Ти бил ли си в Япония - рекордьор по самоубийства?! Жестока експлоатация по 20 часа на ден, за да се приберат в 20 квадрата дупка. Робовладелците им отпускат по 3-5 дни в годината почивка! Каторга! Краварите са им стъпили на врата и няма мърдане!

    Коментиран от #33, #50, #58

  • 28 Умен по цялата глава

    4 13 Отговор

    До коментар #19 от "ЛАОС АРМАТА":

    Тва е следствие - глад и мизерия за Народа..Какво обещава на Комунистическия или или Ислямисткия Диктатор ...Щото само такива са му съдружниците
  • 29 Мишел

    19 4 Отговор
    Северна Корея е самурая на Китай, ядреното плашило срещу САЩ. За да има този самурай, Китай от десетилетия снабдява Северна Корея обилно с храни, суровини и материали, техника, оборудване и технологии и всичко необходимо, за да може всички северокорейци да са само отлични обучени войници.

    Коментиран от #34

  • 30 Братя Галеви

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "И тебе Умник":

    Ми взимаме си власта и джендърнята с кирките в мините на работа.
  • 31 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    21 5 Отговор

    До коментар #17 от "ЛАОС АРМАТА":

    Ние 34 години вече сме с западняците и нито станахме Швейцария на Балканите, нито ще станем като Япония или Ю. Корея. Станахме като Бангладеш с една малка част забогатели като Крезове и останалата маса от бедняци.
  • 32 Хохо Бохо

    13 2 Отговор
    Кога почва мобилизацията и викането в запас? Щом толкова глобални заплахи са надвиснали редно е сглобката да подготви хората за война,особенно жълтопаветните. Поне да знаят от коя страна да държат пушката. Не ли?
  • 33 Хохохо

    0 9 Отговор

    До коментар #27 от "Никола":

    Ти явно си бил в Япония..
  • 34 Много страшно казаха

    7 14 Отговор

    До коментар #29 от "Мишел":

    И знаеш ли какво ще стане с тоя ваш самурай..в момента в който жълтото кюфте изстреля една от 5 си "ядрени" ракети и ще спре да диша..понеже САЩ не ги интересува територията Северна Корея най-вероятно и всички цивилни корейци ще си заминат с Ким

    Коментиран от #39

  • 35 Мишел

    12 6 Отговор

    До коментар #26 от "Замръзнал руски катунар":

    Наистина свръхзвукови, наистина на въоръжение, такива, каквито САЩ неуспешно опитват да създадат от 2003г. и засега нямат даже функциониращ опитен екземпляр.

    Коментиран от #38

  • 36 Северна Корея хиперзвукови ....

    15 1 Отговор
    А горда европейска бг. Чушкопеци
  • 37 Киро

    21 4 Отговор
    Дойче,спрете да лъжете кой се готви и кой води войни!? Водят война фашистите украински, израелските ционисти ,агресорите САЩ и Англия с НАТО срещу неудобните !! Ще си намерят майстора, тези малоумници!!
  • 38 Ама наистина

    6 13 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    Имам една тайна да споделя с теб..нито руските нито корейските са свръхзвукови

    Коментиран от #41

  • 39 Мишел

    20 7 Отговор

    До коментар #34 от "Много страшно казаха":

    А ти даже не знаеш, че Ким вече има стотина ядрени бойни глави, на носители с разделящи се бойни глави и с обсег цялата територия на САЩ. Не знаеш и, че САЩ нямат ПРО на нито един свой мегаполис. Не знаеш, че през 2021 Пентагонът изчисли, че при война с Ким САЩ губят над 85 000 000 от населението си.
    Познай защо САЩ никога няма да посмеят да нанесат ядрен удар на държава, разположена между Русия и Китай.
  • 40 Хахахаха

    5 12 Отговор

    До коментар #16 от "Фридман":

    Всеки да си стои в държавата!! Така е. Рашагите да си стоят в раша.
  • 41 Мишел

    16 5 Отговор

    До коментар #38 от "Ама наистина":

    Всички балистични ракети са свръхзвукови, но само 5 държави в света досега имат на въоръжение хиперзвукови: Русия от 2016, Китай от 2020, Северна Корея от 2021, Индия и Пакистан от 2023.
    А ПРО срещу хиперзвук има само Русия.
  • 42 паси

    12 4 Отговор
    Браво Ким Чен! . Те не вярват и имат нужда от няколко ракети за да се уверят ,че не се шегуваш. Мнозина Американци не вярват и не изпитват страх от Руските ракети защото им промили мозъците ,че Американската ПВО система е толкова сигурна ,че всичките ракети ще бъдат свалени, унищожени и няма опасност, също вярват,че няма да долетят до Америка .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 До Лаос армата

    12 6 Отговор
    Абе козяшки трол безмозъчно същество информирай се малко и тогава си пиши глупости . Южна Корея е държавата в която , има училища за самоубийци защото голям процент от младите хора се самоубиват . Другото което е те не се женят и не създават деца , а отглеждат кучета и котки такава е тенденцията последните години в обществото им . На всяка улица има салон за прически и други екстри на кучета и котки , и голяма част живеят мизерно . Такова общество е пропаднало !

    Коментиран от #51, #57

  • 45 аха

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЛАОС АРМАТА":

    и "северните", и "южните" корейци имат един "генетично" обусловен дефект, работят яко и считат за достойнство да даряват по час безплатен труд в полза на държавата, та не е наша работа да им правим оценки, манталитета им специфичен, техен си, не всеки ще ги разбере.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ВЕРНО че е

    3 3 Отговор
    Безпрецедентна опасност Северна Корея да се готви за война....!!!

    Със започналата открита военна агресия и безнаказан от световната общност терор срещу съседна Украйна, Русия пусна "злия дух" на тероризма и войната по Света и даде пример на всички страни с които Русия е в най близки и "приятелски" отношения, че може да се готвят за война и терористични атаки срещу съседните си държави....!!!
  • 48 Бу Бу

    2 2 Отговор
    Не знам за Русия, Китай и Иран, ама този Ким яко му хлопа дъската. Та като нищо ще предизвика голям конфликт. та може и Трета световна.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Най-после

    5 1 Отговор
    да цапнат краварските самолетоносачи в Китайско море и напълно да разкрият западналите
  • 54 $20000 на година ли е гражданин

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "ЛАОС АРМАТА":

    Важно е колко ти вземат обратно и колко ти остават, а не колко ти дават, па ля чо
  • 55 Лаос ли си, Кампучия ли си

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЛАОС АРМАТА":

    тихо, г лист центаджийски!
  • 56 Южните ще станат на кайма

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да опитат казаха":

    Видяхме прехвалените краварски оръжия в ууукрайна хихихи
  • 57 Целият ти коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "До Лаос армата":

    е една голяма лъжа! И ти го казва човек, посещавал нееднократно Ю. Корея!! Само толкова, дори не смятам да се впускам в подробности.
  • 58 Колега,

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Никола":

    ОФИЦИАЛЕН рекордьор по самоубийства в световен мащаб е Китай, а не Япония! Чети статистиката, а не политкоректните мнения!

    Коментиран от #60

  • 59 УдоМача

    2 1 Отговор
    "Действа ли Северна Корея рационално" - съвсем рационално си действа Северна Корея. Да не са я провокирали...
  • 60 Никола

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Колега,":

    Дали ще си първи втори или трети в тази класация по самоубийства няма абсолютно никакво значение, щом си в топ десет не си пример за подражание.
  • 61 Червена топлина

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "емии":

    А войните на Америка откакто е създадена и се водят до ден днешен, защо не ги бройш? Или така ти е угодно?
Новини по държави: