Отидете към основна версия

3 609 52

Три сорта „руснаци“

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • русия-
  • руснаци-
  • белгород-
  • украйна-
  • владимир путин

Руският президент никога не се е отличавал с човеколюбие

Снимка: БГНЕС/ EPA

Три сорта „руснаци“
© Виталий Портников

Реакцията на руските лидери и медиите след атаката срещу Белгород стана, мисля, може би най-доброто доказателство за съществуването на „три вида руснаци“.

„Първата класа“ руснаци са жители на суверенната територия на Русия. Всъщност и тук има значителни разлики в отношението към хората, които живеят в Москва и във всички други региони, но това е по-скоро отличителна черта на всяка тоталитарна държава. Столицата е във фокуса на вниманието на властите; в Северна Корея да живееш в Пхенян също не е същото като да живееш навсякъде другаде в страната. И въпреки това дори в тази ситуация има ясно изразено отношение – още от времето на чеченските войни – към жителите на Северен Кавказ и останалата част от Русия. Неслучайно републиките от Северен Кавказ отдавна са отделени от останалата част на страната с фактическа граница с проверка на документите. Така че това са, може да се каже, руснаци „втора класа“.

И накрая, има „третокласни“ „руснаци“ – жители на окупираните територии на Украйна. Формално Владимир Путин включи Крим и други региони на Украйна в руската конституция. Фактически - той хладнокръвно наблюдава войната в тези територии, въпреки че официалната цел на неговата „спецоперация“ беше именно „мир за Донбас“. След удара по Белгород Путин разказа на руските военни как в него всичко ври и кипи. Би било интересно да се знае защо нищо не ври и не кипи след атаките срещу Севастопол? В края на краищата това е същият „свещен“ Крим, чиято окупация стана почти основното събитие в политическата кариера на руския президент! Да не говорим, че ударите по Севастопол имат много по-голям военен ефект за Русия, отколкото ударите по Белгород. Те значително ограничиха дейността на руския Черноморски флот, принудиха руското военноморско командване да започне възстановяването на изоставената база в Очамчира и да премести корабите в залива Новоросийск. Но Путин без много емоции наблюдава случващото се в Крим и други региони на Украйна, явно именно защото за него и неговите сънародници тази анексирана територия, разбира се, изобщо не е Русия. А просто плацдарм за войната с Украйна. И, разбира се, хората, които живеят на този плацдарм, са просто „консумативи“ в тази брутална война.

Няма да споря, че Путин наистина го е грижа за „обикновените руснаци“ и тяхната безопасност. Сигурен съм, че руският президент никога не се е отличавал с човеколюбие; това стана ясно още в първите месеци на управлението му, когато той продължи да се наслаждава на почивката си в дните на трагедията с подводницата “Курск”, а след това говори с пренебрежение към близките на загиналите моряци. Но Путин трябва поне да симулира емоция, когато става дума за „първокласни руснаци“. Жителите на окупираните територии, изглежда, дори подобна преструвка няма да получат от руския президент.

Източник: Виталий Портников специално за Крым.Реалии

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания