Отидете към основна версия

6 875 133

Зеленски се изказа остро за мъжете в мобилизационна възраст, избягали от Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • естония-
  • война-
  • мобилизация-
  • украинци-
  • володимир зеленски-
  • зеленски

Зеленски призова тези украинци да се върнат в родината си, за да й помогнат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че мъжете в мобилизационна възраст, които са заминали в чужбина, трябва да бъдат в Украйна, предаде агенция УНИАН.

Зеленски каза това по време на разговор с медиите заедно с естонския премиер в Талин. Държавният глава отбеляза, в началото на войната Украйна успя да се защити и върне 50% от завзетата от руснаците територия. "Ние отблъснахме врага. И нашите момчета се бият две години. И през това време, ще ви кажа откровено, има хора, които са преминали границата извън правилата или извън закона. И това е въпрос към тези хора , за тези мъже. Ако са в мобилизационна възраст, значи трябва да помагат на Украйна и трябва да са в Украйна", каза Зеленски.

"Един военен се обезпечава от държавата Украйна. Никой не ни помага с това. Шест до осем данъкоплатци харчат за един военен. И ако си в Украйна и не си на фронта, но работиш, няма значение къде работите, ние уважаваме всеки човек - и ако работите и плащате данъци, тогава защитавате и държавата, а това е много необходимо“, подчерта Зеленски.

"Но ако сте в чужбина и сте в мобилизационна възраст, и не сте на фронта, и не плащате данъци, и сте пътували извън закона... тогава има въпроси. Това е всичко. Това е позицията е, че ако искаме да спасим Украйна, ако искаме да спасим Европа, тогава всички трябва да разберем: или помагаме на Украйна, или не", заяви Зеленски.

В момента в Украйна тече дебат относно закона за мобилизацията. Мерките са непопулярни от политическа гледна точка, но в същото време военните посочват, че ако няма войници на фронта, Украйна ще загуби тази война и затова е необходима твърда ръка във вземането на решения.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 84 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: