Отидете към основна версия

2 702 92

Володимир Зеленски vs. Върховната рада! Спорният проектозакон за мобилизацията беше върнат на правителството

  • украйна-
  • киев-
  • мобилизация-
  • върховна рада-
  • володимир зеленски-
  • войници

Законопроектът предвижда Киев да получи правомощия да извика още хора на служба в армията на фона на продължаващата от почти две години война с Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предизвикалият обществени обсъждания проектозакон за затягане на правилата за мобилизация в Украйна беше върнат на правителството за доработване, съобщи днес председателят на украинския парламент, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Законопроектът предвижда Киев да получи правомощия да извика още хора на служба в армията на фона на продължаващата от почти две години война с Русия. Проектът включва въвеждане на електронни призовки и поредица от строги санкции за онези, които не спазват закона за мобилизацията.

След среща с парламентарни лидери и военни командири председателят Руслан Стефанчук заяви, че законопроектът ще бъде преработен. "Бе одобрено общо решение да бъдат изпратени на правителството всички разработени препоръки и предложения", каза Стефанчук в своя публикация в "Телеграм".

Депутатът Ярослав Железняк каза, че в най-близко бъдеще законопроектът няма да бъде придвижван в парламента.

Веднага след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. хиляди украинци побързаха да се запишат в армията, за да защитават родината си. Почти две години след началото на войната обаче много мъже се опитват да избягат от войната, отбелязва Ройтерс.

Проектозаконът беше представен от правителството след консултации с въоръжените сили и веднага предизвика критики от страна на обществеността и политиците.

Законодатели и анализатори заявиха, че някои от разпоредбите му нарушават конституцията и носят корупционни рискове.

Парламентарната комисия по сигурността и отбраната разглежда проекта в продължение няколко дни преди очакваното първо четене, а решението ѝ бе отлагано няколко пъти.

Дебатите по законопроекта също така откроиха разрив в парламента, като няколко депутати от опозиционната партия на бившия президент "Европейска солидарност" обвиниха ръководството на парламента, че нарушава правилата на парламентарните процедури и възпрепятства координираната работа.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че когато се повдига въпросът за това украински граждани от мъжки пол в наборна възраст да бъдат върнати от чужбина, не става непременно дума за това те да бъдат призовани в армията, а и за това те да работят и да плащат данъци в Украйна, за да поддържат националната армия, предаде Укринформ.

"В началото на войната различни хора напускаха Украйна: както мъже и жени на различна възраст, така и деца. И това е разбираемо, защото това е война и никой не знаеше какво ще се случи утре, всички се опитваха да избягат. Всички ние отворихме границите към всички страни. Но нашите украински момчета се сражават вече от две години и те отвоюваха 50% от завладените от врага територии. И в същото време имаше хора, и все още има хора, които прекосиха границата нелегално. И става въпрос за тези хора, за мъжете в наборна възраст. Защото те трябва да помогнат на Украйна и те трябва да бъдат в Украйна", каза Зеленски.

"Ако сте в Украйна и не сте на фронта, но работите и плащате данъци, тогава също браните страната. И това е много важно. Но ако сте в чужбина и сте в наборна възраст, и не сте на фронта, и не плащате данъци, и сте прекосили нелегално, тогава има проблем", добави украинският президент. "Ето защо позицията е следната: Ако искаме да запазим Украйна и Европа, тогава или подкрепяме Украйна. Или сме гражданите, които са на фронта, или сме гражданите, които работят. Това са правилата на живота", заключи Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: