Отидете към основна версия

1 636 21

Предупреждение към търговските кораби: Не навлизайте в Червено море!

  • йемен-
  • хуси-
  • червено море-
  • сащ

Военният говорител на хусите, бригаден генерал Яхия Сари, заяви в записано обръщение, че военните удари няма да останат без отговор или без наказание

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военноморските сили на САЩ предупредиха днес плаващите под американски флаг кораби да не навлизат в районите около Йемен в Червено море и Аденския залив през следващите 72 часа, след като САЩ и Великобритания нанесоха множество въздушни удари по бунтовниците хуси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предупреждението, отправено към корабите, дойде, след като йеменските хуси обещаха яростно отмъщение заради извършените от САЩ удари, което допълнително повиши опасността от по-широк конфликт в региона, който вече е засегнат от войната на Израел в Газа.

Белият дом заяви, че САЩ очакват хусите да се опитат да отвърнат на удара.

"Никой не е във възторг от възможността те да извършат някакъв вид ответни действия", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби и добави: "Това не беше някаква учебна тревога. То имаше за цел да разруши и отслаби военния капацитет на хусите".

Извършените под командването на САЩ удари, предприети в отговор на неотдавнашна кампания от атаки с дронове и ракети срещу търговски кораби в жизненоважното Червено море, отнеха живота на най-малко петима души и раниха шестима, съобщиха хусите. САЩ заявиха, че ударите са били насочени към повече от 60 цели на 16 различни места в контролираните от хусите райони на Йемен.

Военният говорител на хусите, бригаден генерал Яхия Сари, заяви в записано обръщение, че ударите "няма да останат без отговор или без наказание".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини