Отидете към основна версия

4 704 166

Заплахата Ф-16! Москва иска да изтощи украинската ПВО преди идването на изтребителите

  • русия-
  • украйна-
  • ф-16-
  • война-
  • пво-
  • ракети-
  • дронове

С настъпването на студовете можем да очакваме по-масирани атаки от Русия, тъй като в момента тя произвежда повече боеприпаси, отколкото използва

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Зачестилите ракетни атаки на Русия по цели в Украйна показват, че Москва смята появата на изтребители F-16 в Украйна за опасна. Това е заявил директорът на разузнавателния център на естонските сили за отбрана полковник Антс Кивиселг на брифинг на 12 януари, съобщава Европейскя правда, като се позовава на публикация в ERR.

Кивиселг е отбелязал, че през последните седмици Русия активно използва бомбардировачи с голям обсег на действие и ракети "Калибър", за да нанася удари по украинската армия, отбранителната промишленост и инфраструктурни обекти.

"В цялата страна са засегнати съоръжения на електроенергетиката, пристанищна и железопътна инфраструктура, военни летища, складове за оръжие и боеприпаси, военни учебни центрове и предприятия от отбранително-промишления комплекс, занимаващи се с производство и ремонт на оръжия", е добавил той.

Според ръководителя на естонското разузнаване ударите по украинските летища "свидетелстват, че руснаците смятат появата на F-16 в арсенала на Украйна за опасна".

Според Кивиселг руската тактика е да пренасити системата за ПВО на Украйна. Той смята, че с настъпването на студовете можем да очакваме по-масирани атаки от Русия, тъй като в момента тя произвежда повече боеприпаси, отколкото използва.

Украински пилоти преминават или ще преминат обучение за F-16 в САЩ, Румъния, Дания, Франция и Великобритания. Миналата година шестима украинци завършиха основно обучение, включително изучаване на английски, преди Коледа.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: