Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Януари, 2024 13:33 11 064 141

На лов за украински изтребители! Руската армия използва летящия A-50У

  • русия-
  • украйна-
  • авиация-
  • изтребители

Нуждата на руските военновъздушни сили от системи за ранно предупреждение и контрол е значително намалена поради факта, че флотът им разполага със самолети, чиито радари са средно над два пъти по-големи от тези на западните им колеги

На лов за украински изтребители! Руската армия използва летящия A-50У - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на все повечето съобщения от различни източници, че бойните единици на украинските ВВС търпят все по-големи загуби и че сериозното и задълбочаващо се изтощаване на украинската ПВО, излага на все по-голям риск останалите годни за пилотиране въздушни единици, Русия все по-често използва своите системи за ранно предупреждение и контрол А-50У "летящ радар", за да помогне за неутрализирането на вражески самолети, пише The Military Watch Magazine.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Руското министерство на отбраната започна да инвестира в модернизацията на своя флот през 2010 г. и до началото на 2023 г. се очакваше да разполага със седем A-50У заедно с три базови A-50.

Съветският модел е на въоръжение от 1985 г., но преди последната модернизация авиониката му става все по-остаряла за водене на война през 21-ви век.

Предимствата на усъвършенстваната версия включват 15-20% по-висока издръжливост, което позволява на всеки самолет да остане във въздуха над 9 часа без презареждане с гориво, както и интегрирането на радара "Шмель II", който заменя остарелия съветски радар "Шмель", като осигурява по-добра ситуационна осведоменост, включително възможност за откриване на изстрелване на ракети на разстояние над 1000 км и проследяване на изтребители на разстояние до 33% по-голямо от това.

По този начин А-50У може да проследява до 300 обекта и да предоставя данни за цели на до 40 съпровождащи бойни самолета, докато оригиналният радар "Шмель" можеше да проследява само 200 и да предоставя данни на едва 20 самолета.

Системите за ранно предупреждение и контрол А-50У могат да носят много по-големи радари, отколкото изтребителите, което им позволява да предоставят ценни данни за насочване и друга информация, която може да осигури критично предимство в разбирането на ситуацията.

Въпреки това руските бойни части използват системи А-50У много по-рядко от американските и китайските си колеги, като китайският KJ-500 понастоящем се счита за световен лидер по отношение на ефективността, докато САЩ са на път да преодолеят разликата с въвеждането на E-7 Wedgetail.

Придобиването на E-7 получи извънредно финансиране през 2022 г. в отговор на нарастващите проблеми с остарелия флот от епохата на Студената война E-3, за който е установено, че е опасно неспособен да се противопостави адекватно на нарастващия флот от китайски стелт изтребители J-20. По този начин руският флот А-50У е не само малка част от размера на американските и китайските си аналози, но и технологично изостава от китайския флот и е на път да изостане от американския.

Новата руска платформа A-100, усъвършенствана версия на A-50, не се счита за толкова способна, колкото E-7, а още по-малко на най-новата KJ-500A, представена през 2022 г., което отразява ограниченията, пред които е изправена постсъветската електронна индустрия на Русия, особено в сравнение с тези на нейните източноазиатски съседи.

Съобщава се, че сензорният пакет на А-100 ще има характеристики, които с около 30 % превъзхождат тези на А-50У.

Русия все по-често разполага своите А-50У в моменти на високо напрежение с НАТО и придоби опит в експлоатацията на самолетите в зона на военни действия, когато един от тях е разположен в подкрепа на операциите за борба с бунтовниците в Сирия от декември 2015 г., както и за възпиране.

Операциите на руските военновъздушни сили в страната включваха и прехващане на западни, турски и израелски изтребители, които много често нарушаваха сирийското въздушно пространство, въпреки че степента на ролята на А-50 остава неизвестна.

Напоследък руските ВВС все по-често използват А-50 в подкрепа на операции срещу украински самолети, като осигуряват поддръжка не само на подразделенията на бойните самолети, но и на наземните средства за противовъздушна отбрана.

Един от най-забележителните примери е докладваното използване на системата от началото на ноември за насочване на ракета земя-въздух 40Н6 от системите за противовъздушна отбрана С-400 за поразяване на цел на разстояние до 400 км на малка височина - нещо, което ракетите земя-въздух обикновено не могат да направят.

Съответно 40Н6 е конструиран така, че да използва данни за насочване от всички видове въздушни радари, въпреки че особено напредналата способност на А-50У да разграничава нисколетящи цели и ненадминатата ситуационна осведоменост в руския флот го правят незадължителна платформа.

Нуждата на руските военновъздушни сили от системи за ранно предупреждение и контрол е значително намалена поради факта, че флотът им от изтребители/прехващачи разполага със самолети, чиито радари са средно над два пъти по-големи от тези на западните им колеги.

Изтребителят-прехващач МиГ-31 например носи радар, който е приблизително десет пъти по-голям от този на основния изтребител на ВВС на САЩ F-16, и подобно на изтребителя Су-30 е проектиран с втора седалка, за да може да служи като "мини система за ранно предупреждение", използвайки много високата си издръжливост и големия размер на радара.

Въпреки това се очаква руските сили да инвестират все повече в самолети, като средство за допълване на наземната противовъздушна отбрана и за повишаване на осведомеността за ситуацията срещу нарастващия флот от стелт самолети F-35 на НАТО, което отразява начина, по който военновъздушните сили на САЩ и по-специално Тихоокеанското командване увеличиха инвестициите в собствения си флот с придобиването на E-7, специално за да отговорят на разполагането на китайските стелт самолети J-20 в региона.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всичко руско е скрап

    48 140 Отговор
    Това Конашенков ли ги радправя тея.
    Тоя самолет А 50 е истинско посмешище. Уж да е като АУАКС ама е сделан и не работи .
    А Конашенков да го дадат на хусите да обяви как целия американски флот е потопен .

    Коментиран от #10, #15, #27, #33, #114, #139

  • 5 Третото очо

    79 12 Отговор
    Айде сега пак троловете да започват с анимациите и тем подобни
  • 6 ВИС-2

    30 7 Отговор
    Застраховани сме на ВИС-2!👍
  • 7 Вудерфафел

    14 17 Отговор
    Ще ще и пак ще
  • 8 Реалист

    49 129 Отговор
    Всички оръжия на РФ са остарели съветски образци, които се оказаха голям боклук.
    С нищожно количество излязло от употреба оръжие, на повече от половин век, предоставено от страни на НАТО, Украйна направи "вторая" за смях. Такова унижение московия не е преживявала.

    Коментиран от #12, #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха ха ха ха

    100 18 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко руско е скрап":

    Щом укрите нямат изтребители и ПВО е ясно дали работят или не.

    Коментиран от #108, #122

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русофил

    24 58 Отговор
    Руснаците ще получат предимство след въвеждането на най-новият изтребител СУ-99М
  • 14 А???

    45 77 Отговор
    Какви украински изстребители? Нали още първите дни са специалната операция се хвалихме, че украинското ВВС е заличено завинаги?! Нали се награждавахме, празнувахме победата и месеци наред беше успех N1 на великата безаналогова руска армия?

    Коментиран от #24

  • 15 факти

    37 83 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко руско е скрап":

    Руснаците се опитват да копират P-8а Poseidon ама като всяка руска военна техника и това е пълна скрап.
  • 16 Московско плюшено мече

    43 95 Отговор
    Добре, че са Северна Корея и Иран, че да имат орките с какво да се бият.
    Украинските храбри войни показаха на света, че цялата пара на Кремъл е в свирката.
  • 17 Гледам и виждам

    100 36 Отговор
    Русия още не е показала новите си системи за разузнаване, засичане и унищожаване. Това за сега е достатъчно. Подритват територията 404 като паднал труп със техника достатъчно ефективна. Новостите са тайна за останалия свят особено за задокеанците.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русофил

    30 68 Отговор

    До коментар #12 от "Лом Видин":

    Кой ще поставиш на мяасто бе руски софте? Въртиш се без полза в руския съвър.

    Коментиран от #21

  • 21 Лом Видин

    12 43 Отговор

    До коментар #20 от "Русофил":

    Аз съм румънец.

    Ще сложа цялата ви порода на партера.

    Елате всички!

    Коментиран от #29

  • 22 рашка е в колапс

    28 78 Отговор

    До коментар #17 от "Гледам и виждам":

    Какви новости от аналогова армия като руzката...Ти вярваш ли си на глупостите въобще.Във военната сфера проссия е десетилетия назад откъм изоставане,а това което искат да им е модерно се опитват да го копират като технология от САЩ ама естествено греда.

    Коментиран от #39, #86

  • 23 ъъъъ

    32 60 Отговор
    Чакай сега! Още март месец преди две години, Путин обяви с лукава усмивка, че ВВС на Украйна е напълно унищожено. Летища, хангари, самолети, ГСМ-и... всичко. Как така сега ще ловят украински изстребители?

    Коментиран от #36, #55

  • 24 КATУН С РАКЕТИ

    31 69 Отговор

    До коментар #14 от "А???":

    ТРИ ДНИ ДО КИЕВ !!! А РЕАЛНОСТТА Е ,ЧЕ РУСИЯ СЕ МЪЧИ ДА ИЗЛЕЗЕ НА 100КМ ОТ ГРАНИЦАТА СИ ВЕЧЕ 3 ГОДИНИ И ТО С ЦЕНАТА РУСИЯ ДА ОСТАНЕ БЕЗ АРМИЯ И БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИЕ

    Коментиран от #134

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Крайцера Москва

    31 66 Отговор
    Значи, Украйна вече не съществувала, ама тепърва ще умуват как да им ловят изстребителите. Абе тези безаналоговите съвсем се опатлаха.

    Коментиран от #35

  • 27 факуса

    45 15 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко руско е скрап":

    отдолу пише усрайна бе центавос
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русофил

    18 49 Отговор

    До коментар #21 от "Лом Видин":

    Не бях виждал софт да лъже, но руският софт даже може и да лъже като руснак.
  • 30 Виж ся

    86 35 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    За да произвеждаш нови и съвременни оръжия трябва да имаш място за съхранение и нужда от такива. Старите руски "железа" се използват ефективно от две години и им носят успех. Видяхме, че новите са на поточната линия и влизат в дежурства и на склад. Русия е в пъти по-силна военно в момента отколкото преди. Това се доказва всеки ден с резултат а не с тролене.

    Коментиран от #32, #38

  • 31 Реджеп Ердоган - Завоевателят на Родопит

    59 22 Отговор
    Хусите имат Байрактари на лов за американски таралясници Ф16
  • 32 Руските лъжи са всеизвестни.

    28 53 Отговор

    До коментар #30 от "Виж ся":

    Вероятно от тези данни само 20% са истина...
  • 33 Скрапът е в главата ти

    42 10 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко руско е скрап":

    Внимавай да не те усетят семинолите.
  • 34 всяко търпение има своя край

    60 14 Отговор
    Платформа , матформа ,Натю , Шматю и накрая стигаме до ядрената СЪРМА която не прощава на никого .
    Ако има война Китай - Нато или Русия -Нато избийте си го от акъла (ако го имате разбира се) че тя ще е с прашки и с лъкове както сега с Украйна .

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мъъъъъъ

    42 9 Отговор

    До коментар #23 от "ъъъъ":

    Ще ловят новите които им изпраща НатЮ
  • 37 Бива ли?

    24 45 Отговор
    Егати некадърния опит за руска пропаганда.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Реципрочно

    56 19 Отговор

    До коментар #22 от "рашка е в колапс":

    Верно е, че си в колапс. Без аналоговата руска техника унищожава всичката изпратена от Европа и особено краварската пристигнала на фронта. Факт. Прехвалената скъпотия от америте изгаря на бойното поле, затова и не изпращат повече такава. Факт. Очакваме следваща пратка желязо за скраб от краварите. Гледай и се учи
  • 40 Явно в Полша

    22 63 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    е същото като у нас. В Украйна има около 8 милиона руснаци най-вече в източна Украйна. Имат украински паспорти и бягат от мобилизацията (руската) в окупираните райони. Естествено казват, че са украинци и няма как да ги различиш освен по това, че помежду си разговарят на руски. Карат коли с украинска регистрация и се държат нагло и нахално за да компрометират истинските украинци които говорят с нас също на руски(тяхният език не се разбира), някои се опитват на английски, но малко българи го знаят, особено по-възрастните. Не бива да обвиняваме украинците за всички безобразия(особено по морето) които повечето са руски.

    Коментиран от #72

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Клети нещастни копейки

    19 50 Отговор

    До коментар #34 от "всяко търпение има своя край":

    "ядрената СЪРМА " ще е като "неуловимия" Кинджал . :)))
    Сваля ги ПВО от преди 50 години, излязло от употреба.

    Коментиран от #50, #111

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Швейк

    23 39 Отговор
    Military Watch Magazine е руско издание на английски за да хваща декиш руската пропаганда! Там всичко е само руски измишльотини!

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Швейк

    12 14 Отговор

    До коментар #44 от "Дъ тъ сфетна... прошляк НЕ УМЕН":

    Пълни глупости! Единственият език който липсва в описанието на новите уреди е руският!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Германец

    30 8 Отговор

    До коментар #44 от "Дъ тъ сфетна... прошляк НЕ УМЕН":

    Ти да го светнеш, но май самочувствието ти не съответства на знанията ти.

    На моите уреди, които съм купувал В ГЕРМАНИЯ пише на български в листовката.

    Знаеш ли ЗАЩО?

    Защото българския е един от официалните езици в ЕС и СЪЩО ТАКА, основополагащия език с кирилица. Понякога едното е причина да го има, понякога другото. ЕДинствените уреди, които МОЖЕ да не съдържат оригинална листовка с български са тези произведени в Китай или Русия (по обясними причини, макар е те вече не достигат до българския пазар).

    Та, кой ще "светваш", не знам.

    Коментиран от #58

  • 52 Констативно

    16 4 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист":

    Диалог може да води знаещ и интелигентен човек, боравещ с факти и неизползващ обиди. Точно като мен. Туше
  • 53 Ха познайте какво

    36 13 Отговор
    Ще се случи с ф16.
    Изтребителят-прехващач МиГ-31 например носи радар, който е приблизително десет пъти по-голям от този на основния изтребител на ВВС на САЩ F-16, и подобно на изтребителя Су-30 е проектиран с втора седалка, за да може да служи като "мини система за ранно предупреждение", използвайки много високата си издръжливост и големия размер на радара.

    Коментиран от #56

  • 54 Мдааа

    11 38 Отговор

    До коментар #50 от "Цент":

    Осъзнаваш, че това което пишеш са чисти фантазии, защото безаналоговите ракети за които говориш никога не са били използвани в реални бойни действия, нали?

    Безаналоговите кинжали и те не бяха, и видяхме какво се случи с тях, когато започнаха. До такава степен са неефективни, че вече рядко дори се опитват да ги използват, въпреки че все още имат някакви малки запаси от тях.

    Коментиран от #82

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Прогноза

    15 34 Отговор

    До коментар #53 от "Ха познайте какво":

    Ще се случи това, което се случи с Хаймарсите: руските фашисти ще ги обявяват постоянно за унищожени отново и отново, а те ще продължават да млатят ушанките където ги сварят.
  • 57 Бамбука

    16 31 Отговор
    Космически сили ? Да бе да. Използва/произвежда се всичко, което е излязло от употреба на Запад. Так беше с навигационните системи за флота - Лоран А, Б, Ц, Дека Навигатор, Омега, спътникови системи. За шпионаж, овладяване на производтва им помагаха всички страни във Варшавския Договор. Преебаха този Договор, както и всичко до което са се докоснали. В резултат на това от "Специална военна операция" днес плащат света с ядрена война.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Няма как да се

    10 25 Отговор
    различи руснак жител на Украйна от украинец освен по владеенето на украинската мова. Украинците у нас почти без изключение говорят на руски помежду си което означава, че са руснаци бягащи от войната и моб/гилизацията в окупираните територии. Имат у нас 400 000 жилища по морето заедно с руснаците от РФ и е една руско-украинска каша по нашето черноморие. Не знам дали нашите власти имат смелостта да проведат с всеки украинец теск за владеене на украинската мова. В Латвия вече го правят и експулсират тези които не знаят латвийски, в Полша е същото.

    Коментиран от #104

  • 61 Швейк

    13 29 Отговор
    Поредният летящ кенеф на РФ.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Мишел

    31 7 Отговор
    В Ню Йорк Таймс, края на ноември, имаше интересна статия за свалени от С500 + А 50 в Украйна за 4 дни 25 украински самолета.

    Коментиран от #88

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Германец

    6 7 Отговор

    До коментар #58 от "Е те това е жалкото":

    "Аргумента" ти се свежда до "вервайте ми". Моя се свежда до фактически обсотятелства, за които мога да давам конкретни примери, които са лесно проверими.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Бачо Ванко

    19 16 Отговор

    До коментар #40 от "Явно в Полша":

    Нещо ги омеша руснаци и украинци. В Украйна ок. половината население са рускоезични и повечето даже не знаят украински който се говори на запад. А и да го знаят(принудително) това не значи че го използват помежду си (като нашите турци). Все пак те са украинци а не руснаци. А и когато Украйна ги мобилизира въобще няма да ги пита и ще ги прати на предна линия за да се отърве от тях. С един куршум 2 заека - хем избиват руснаци хем те избиват рускоезични си братя по принуда. А за Нато бонуса е петорен. Та от това бягат източните украинци у нас и останалата Европа - спасяват си живота. И евала на украинската пропаганда с американска помощ че убеждава много от тях да тръгнат да убиват събратята си доброволно и да казват колко им е омразен майчиния им руски?!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ханко от Осеня

    13 15 Отговор
    "Руската армия използва летящия A-50У"
    Значи от всичките руски A-50У, са избрали точно летящия.

    Коментиран от #130

  • 76 Харон

    10 14 Отговор
    Ами ще трябва да ги унищожат докато са на земята скрити под външни гуми....:-)))))
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Въпросното "списание"

    7 18 Отговор
    Е интернет сайт състоящ се от свободните съчинения на алжирски про-руски блогър.
  • 79 Мая пчеличката

    27 7 Отговор
    "На лов за украински изтребители!"

    Бая трябва да ги дебнат.
    Те осраинските изтребители са вече като дивите прасета след чумата... Няма ги...
  • 80 Бамбука

    10 22 Отговор

    До коментар #77 от "стоян георгиев":

    Ленин още си стои в Мавзолея, а Сталин разместил милиони включително в Украйна е зазидан в стената до него. Къде ще поставят следващия "гениален" ръководител е неизвестно. ПО принцип руснаците гласуват/ кланят на действащия в рамките на 99%, после със същия процент се отричат от него. Кофти работа.

    Коментиран от #85, #121

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Мишел

    30 29 Отговор

    До коментар #54 от "Мдааа":

    Досега няма свален Кинжал.
    В момента в Милитари уоч магазин редакционната статия за пореден път е посветена на въпроса " Може ли Украйна да свали Кинжал с Пейтриът?" . Изводът и този път е, че това няма как да стане поради силно ограничените възможности на Пейтриът и много разширените възможности на Кинжал.
    Това се потвърждава и от изявлението на говорителя на украинските ВВС и ПВО , че от 300 изстреляни два пъти по бавни ракети Х -22/-32 , украинските ПВО не са свалили нито една

    Коментиран от #94, #107

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 САЩисан вие на поляна

    32 10 Отговор

    До коментар #22 от "рашка е в колапс":

    Репертоар -крайцера масква, киев за три дни, лисабон.. Козяците сте уникално к0хите парчета.Аре, вместо да кълнете като дърти сиганки пред хоремаг, отивайте да чупите паметници, белким се поуспокоите.
  • 87 А50

    11 4 Отговор
    Работете Братя
  • 88 Сталин

    6 13 Отговор

    До коментар #64 от "Мишел":

    Ако изобщо я има,C-500 е за противоракетна отбрана.Абсолютнао безумие е да се ползва срещу самолети.Ако са допряли до нея,значи не са им останали панцири,букове,торове,Витязи,С 300 ,С 400 Лошо,много лошо.5678

    Коментиран от #100

  • 89 Сталин

    13 2 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Аз съм Грузинец бря.А Владо бе еврейн.
  • 90 онгомбо

    14 3 Отговор
    хората пишат какво е положението те разбирачите почват да плюят е затуй сме скапана държава можем само да крадем и ч-п за зеле не става от нас
  • 91 Наско

    13 26 Отговор
    преди 35 години влязох в казармата , и един подполковник ни събра и започна да хвали прословутите джугани, как с едно зареждане минавали 1000 км. Не мина време и естествено се разбра че дори и с цистерна 500 литра закачена отзад пак не може да достигне тези 1000км. Сега все едно слушам същото , как Русия имала оръжия но всеки момент се очаква да ги използва , през това време две години войниците им умират в безмислената война на Путин. И само на клипчета в нета се виждат уж тези величествени оръжия който са някъде, но къде? Накратко БЪЗДУХАРСКА РАБОТА.

    Коментиран от #93, #131

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Вуйчо Ваня

    17 10 Отговор

    До коментар #91 от "Наско":

    Точно пък преди 35 г. на никой в армията не му пука ше колко гори някоя машина. Горива имаше всякакви и почти безотчетно.

    Коментиран от #96, #132

  • 94 Всички Кинжали над Киев

    25 21 Отговор

    До коментар #82 от "Мишел":

    след идването на Патриотите са свалени до един...

    Коментиран от #99, #113

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Наско

    13 14 Отговор

    До коментар #93 от "Вуйчо Ваня":

    Ти май не схвана идеята. Да така беше , въпросът е че руснаците са още на същия хал , и само на хвалби го карат . Никой не може да ти даде това което аз мога да ти обещая. Дано сега схванеш.

    Коментиран от #106

  • 97 АбеТъпак

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    ти друго не можеш ли измислиш?
  • 98 Съгласен

    15 9 Отговор
    Нали руският флот беше разбит от Зеленски ?
    А сега имал 2 х по големи радари .

    Коментиран от #105

  • 99 Мишел

    23 5 Отговор

    До коментар #94 от "Всички Кинжали над Киев":

    За по рано не помня точният.брой Кинжали при отделните атаки, т
    но отизстреляните при последните три руски ракетни атаки на 2, 8 и 13 този месец съответно по 6 бр.+12 бр.+ 6 бр. Кинжали няма нито един свален. След последната руска атака на 13.01.2024г. САЩ забраниха на Украйна да използва Пейтриът за отразяване на ракетни атаки, при които Русия използва Кинжали . Причината е, че Пейтриът не са способни да унищожат Кинжал, но Кинжалът напълно успешно унищожава Пейтриът.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Логично

    10 4 Отговор

    До коментар #60 от "Няма как да се":

    В Източна Украйна етническите руснаци са болшинство . Те няма нужда да знаят
    украински . По възрастните от 36 г са били руски граждани както и цяла Украйна .
    Дори Зеленски не е знаел украински .

    Тоест украинския като тест за принадлежност към Украйна е все още
    импотентна мечта .
    Хирургично се разделят и сиамски близнаци . Но семейни връзки , общи език , култура
    история и традиции от векове не се разделят лесно .
    Проекта на националистите иска време . А го нямат
  • 105 БазаДанни

    5 0 Отговор

    До коментар #98 от "Съгласен":

    През 1920 г. микровълновите фурни били малко по големи от съвременна пералня...
  • 106 Снаско

    6 5 Отговор

    До коментар #96 от "Наско":

    Какво общо имат руснаците с изявленията на някакъв си подполковник, ако изобщо е казал такова нещо?! Руските камиони са едни от най-добрите в света, особено за офроуд. Справка - Рали "Париж-Дакар". Преди 35 години имаше ЗиЛ-131, който минаваше навсякъде. Виждал съм как минава през нива, на която е направена дълбока оран, скрита от сняг.
  • 107 0808

    8 4 Отговор

    До коментар #82 от "Мишел":

    ...кво стана с контра наступа? ..нали Рф имасамо лопатки сапьорни?

    Коментиран от #110

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Вижда се че

    6 5 Отговор
    Руския А50 утанул.
  • 110 хихи®

    4 3 Отговор

    До коментар #107 от "0808":

    Идеологически ни подготвят за Реконтранаступа на ВСУ към ....Киев.
    Тогава ще лъсне колко е не подготвена и технически обезпечена руската армия да ги догони докара на парад на Червения площад...
  • 111 777

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Клети нещастни копейки":

    И това го съобщават по същите медии по които Украйна е в Москва,айде малко по сериозно ония Кличко в ръката държи свален Кинжал хахахха.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 7777

    4 4 Отговор

    До коментар #94 от "Всички Кинжали над Киев":

    Къв Пейтриът свалят ги само по новините

    Коментиран от #125

  • 114 Абе да ти

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко руско е скрап":

    Кажа , че преди две години казаха че на Москва ракетите са свършили за 10 дена .
    Каква е тая статия ?
    Армията на РФ няма оръжия и се бие с лопати и
    Кирки .
    Направо се плаша , па тия ако имаха пушки ?
  • 115 Къде го Зеленски на снимката на

    6 3 Отговор
    Икономическия форум в Давос??? Не се вижда никакъв!?
  • 116 Харон

    8 5 Отговор
    На хуууууу е отишъл един А-50 ....Според партизанските доклади....Слава Украинал:-))))

    Коментиран от #120, #124

  • 117 Къде го Зеленски на снимката на

    5 2 Отговор
    Икономическия форум в Давос??? Не се вижда никакъв!?
  • 118 Бояна филм

    9 3 Отговор
    А 50 радара му е чукче с бинокъл .
    Виж Американския Е 7 е друга технология
    Кара го лично лорд Вейдер.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Зевс

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Харон":

    Хусите дадоха видео на една ракета и един кораб
    А нашите Мисирки , самолет свали ракета на хусите по Американски кораб , без видео обаче .
    Абе снимаш номер на автомобил от космоса , а нямаш видео на свалената ракета
  • 121 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #80 от "Бамбука":

    Ама не взривиха Мавзолея,нали.
  • 122 Загрижен

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха ха":

    Дали, Младеж?
    А защо падат самальотите на руЗЗката федерация?
    А пейтриътите какво са - ПВО или нещо повече щом свалят хипер-дупер непобедимое орУжие ;-) ?

    Коментиран от #123

  • 123 Явно

    0 3 Отговор

    До коментар #122 от "Загрижен":

    Си някви загубено чадо .
    То хусите също потопиха един ,, руски ,, миноносец и 5 самолета .
    Къде да ида за центРовете.
  • 124 Земеделец

    2 2 Отговор

    До коментар #116 от "Харон":

    Абе тия партизани май ми свалиха АН - чето
    дето си пръскам марулите.
    От два дена ми го няма , мислех че се запил в кръчмата .
    Пилота е много луд като пийне , онзи ден беше гонил някакъв дрон над морето и го свалил със
    Син камък .
  • 125 9872

    2 1 Отговор

    До коментар #113 от "7777":

    Ааа и в два филма ги гледах , супер оръжие унищожиха с 4 ракети 5000 извън земни НЛО балони с зелени човечета .
    От 4 Тата ракета нямаше нужда , но за по сигурно .

    Коментиран от #129

  • 126 Гого

    2 1 Отговор
    Това не е А50У. Правете си справка в нета преди да напишете статията.
  • 127 Алоу

    5 2 Отговор
    Мухаха, къде е самолета от който раша има само 3 броя знаете ли, плюс един ил 22, а познайте? При кобзон. Русия на бунището.
  • 128 Добрата новина

    6 3 Отговор
    А днес въпросният A-50 е отишъл на дълбоководен риболов!!!
  • 129 Хахах

    3 0 Отговор

    До коментар #125 от "9872":

    "Ааа и в два филма ги гледах , супер оръжие унищожиха с 4 ракети 5000 извън земни НЛО балони с зелени човечета ."
    Бъркаш. "Топ Гън" е американски :-)
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Госта..

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "Наско":

    Воената техника се прави за всякъкви терени никой не взема предвид разход на гориво" карах 2009 г служебен Staer /военен вариант на " G" модела на МБ -2.7л-6цил. бензин та в сняг и кал 32л/100км, на сухо-25л.Та така като пишеш образовай се предварително -помага.
  • 132 И аз да кажа

    4 1 Отговор

    До коментар #93 от "Вуйчо Ваня":

    Икономиката, глупако! Както беше казал някой . Сиренето е с пари и раздутата безсмислена българска армия, несвършила за 50 години абсолютно нищичко, освен да обремени и бъдещето ни със скъпо платени пенсионери, докара всеобща изостаналост и заборчляване ,и логичното срутване на соца

    Коментиран от #135

  • 133 Навалний

    5 0 Отговор
    Е днес го свалиха този А50 за 400 милиона долара.
  • 134 Фалит на Москва до ТРИ ДНИ !!!

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "КATУН С РАКЕТИ":

    А РЕАЛНОСТТА Е ,ЧЕ Краварска Ууукрайна ОСТАНА БЕЗ АРМИЯ И БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИЕ
  • 135 Пилотът Гошу

    0 3 Отговор

    До коментар #132 от "И аз да кажа":

    Ако това е проблем за икономиката, значи имаш проблем в икономиката. За армия ще платиш така или иначе - ако не за собствената, тогава за чужда…. Руснаците ни даваха въоръжение, ние земеделска продукция и тн, така че това никога не е било проблем. Проблем е, когато за несъществуваща армия се теглят заеми в милиарди, а получаваш чертежи примерно. Или когато унищожаваш въоръжение, а нямаш пари за друго, но си обещал на едни хора и не ти се кара трабант вече. Проблем е също, когато си от 34+ години в уж демокрация, 17 в ЕС, а заплатите ти като в съседна Сърбия, която преди 20 години преживя бомбардировки, а има по-хубава магистрала през цялата страна даже, от теб, хем същите фирми строят… Проблем е, че са ти избягали 98% от кадрите и са останали плявата, мързелите, мошениците и отчаяните … А особен проблем е, че има тиквеници като теб, които не могат да се огледат около себе си…
  • 136 Гражданин

    1 0 Отговор
    Калпав и изкривен превод. Радарите били "по-големи" - на килограми ли? Руските радари са стари, преди 4 месеца Египет отказа сделка с Миг заради калпавите радари. А номера с Ф16 е, че ракетите им могат да докопат руската летяща кошница с антени.
  • 137 🐘🐘🐘

    0 0 Отговор
    Минус един А-50
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Отец Дионисий

    0 0 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и копейките продажни.
  • 141 Бутафория

    2 0 Отговор
    Руснаците имали това, имали онова... тинтири-минтири. Една ракета HARM беше изстреляна от украински F16 и резултатът: А52 пое към вечните ловни полета.
Новини по държави: