Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Януари, 2024 11:23 3 911 69

Институт за изследване на войната: Напрежение сред фракциите около Кремъл

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • бахмут-
  • авдеевка

Подразделения на 119-ти парашутно-десантен полк в момента действат на южния фланг на Бахмут близо до Клишчиевка

Институт за изследване на войната: Напрежение сред фракциите около Кремъл  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Скорошно видео обръщение на сръбски наемник, адресирано до руския президент Владимир Путин, породи дискусии за продължаваща кланова война между Кремъл и руското информационно пространство на фона на президентската кампания.

Сръбският снайперист е Деян Берич (известен също като "Дека"), за когото се твърди, че се е сражавал с руските сили в Украйна след първоначалната инвазия на Русия през 2014 г., набира наемници в Сърбия и е станал член на изборния екип на Путин. Той публикува видео призив на 8-и януари, в който обвини военните командири в малтретиране на сръбски наемници от отряда "Вълци".

Подразделения на 119-ти парашутно-десантен полк в момента действат на южния фланг на Бахмут близо до Клишчиевка.

Берич твърди, че командирите са принудили сръбски наемници да извършат нападение без достатъчно оръжия, което е накарало целия отряд да откаже да продължи атаките и да поиска прехвърляне към близките части на чеченския спецназ "Ахмат".

Берич заяви, че руските военни и полицията са обявили сръбските наемници за дезертьори и военнопрестъпници, обезоръжили са ги, изтласкали са ги от окопите им и са ги принудили да признаят, че са шпиони.

Руски политически вътрешен източник, който редовно обсъжда конкретни подробности за промените в руското политическо и военно командване, твърди, че призивът на Берич е пряка индикация, че е избухнала кланова война сред вътрешните кръгове на Путин.

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Източникът твърди, че призивът на Берич вероятно е част от широко обсъждани информационни атаки срещу група руски блогъри, които са независими и открито критични към руското Министерство на отбраната (МО) и че тези информационни атаки са част от организирана кампания срещу командири и техните покровители.

Източникът твърди, че призивът на Берич е част от ответна атака, извършена от името на съответните фракции на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Кремъл срещу фракцията на Игор Сечин - "де факто заместник" на Путин и главен изпълнителен директор на Руската държавна петролна компания "Роснефт".

Изглежда, че фракциите се опитват да се дискредитират взаимно в очите на Путин, за да гарантират, че могат да си осигурят нови позиции в Кремъл след президентските избори. Друг вътрешен източник твърди, че първият заместник на Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев е одобрил призива на Берич да привлече вниманието на Путин към липсата на доставки в армията.

Вътрешните борби и фракционната динамика в Кремъл не са нови явления и не показват неизбежен крах на режима на Путин, особено защото властовите вертикали са основата на режима на Путин. ISW редовно пише, че Путин умишлено създава среда, в която длъжностни лица от вътрешния му кръг трябва да се състезават за благоразположението му, до голяма степен за да гарантира, че неговите помощници ще останат лоялни към него и неговия режим.

ISW също така отбеляза, че Путин има афинитет към ротационни длъжности и военни командири, вместо директно да ги уволнява, за да попречи на който и да е да натрупа твърде много политическо влияние и да поддържа подкрепа сред конкуриращи се фракции.

Путин едва ли ще промени тази система, тъй като служи като основа на неговото управление. ISW също така наблюдава многобройни случаи на официални лица и командири, използващи руското информационно пространство, за да привлекат вниманието, да дискредитират противникова фракция и да повлияят на промени във вътрешния кръг на Путин.

Такива фракционни вражди имат забележими, но не и отрицателни ефекти на бойното поле. Те могат да навредят на сплотеността между руските сили и да деморализират руския персонал, но е малко вероятно да доведат до масов конфликт в руските редици или по-широко общество. Инструктор на руска щурмова единица "Буря-Z" отбеляза в отговор на призива на Берич, че много руски отряди и части са изправени пред проблеми, подобни на тези, изпитвани от сръбските наемници, и намекна, че руската армия има систематични проблеми, които преобладават извън фракционната динамика.

Постоянните търкания между различните фракции, които играят роля във войната на Путин в Украйна, обаче могат да попречат на вземането на решения от Русия и да ограничат способността на Кремъл да внесе съгласуваност и ефективност на руската армия.

Руските сили изстреляха среден размер дрон, ракета и въздушна атака срещу Украйна в нощта на 12 срещу 13 януари, използвайки ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски ударни пакети. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 40 боеприпаса с голям обсег на действие срещу Украйна от различни посоки - седем противовъздушни ракети С-300/С-400 от Белгородска област; три дрона Shahed-131/131 от Курска област; шест аеробалистични (привидно хиперзвукови) ракети Х-47 "Кинжал" от шест самолета МиГ-31К над Тамбовска област; до 12 крилати ракети Х-101/555/55 от 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС над Каспийско море; шест крилати ракети Х-22 от бомбардировачи Ту-22М3 над Брянска област; две противорадарни ракети Х-31П от два бомбардировача Су-35 над окупираната Херсонска област; и четири крилати ракети Х-59 от два бомбардировача Су-34 над Брянска област.

Командването на ВВС на Украйна съобщи, че украинската ПВО е унищожила седем крилати ракети Х-101/555/55 и една крилата ракета Х-59.

Украински военни служители по-специално заявиха, че украинските сили също са деактивирали над 20 от ракетите, използвайки "активни контрамерки чрез електронна война", което може да е отклонение в украинските способности за електронна война, на които обикновено се приписва деактивирането на руски дронове, но не и ракетни системи.

ISW по-рано оцени, че продължаващата ударна кампания на Русия срещу Украйна и украинските адаптации за противодействие на новите руски ударни пакети са част от по-широка тактическа и технологична надпревара за нападение и отбрана между далечни удари и способности за противовъздушна отбрана.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат отбеляза, че руският ударен пакет, използван на 13 януари, е подобен на ударния пакет, който руските сили използваха на 8 януари и при предишни скорошни удари - което предполага, че украинските сили може да са в състояние да разпознаят модели в повтарящите се руски ударни пакети и да правите иновации и да се адаптирате съответно.

Съобщава се, че руските сили все повече използват химически оръжия в Украйна - продължаващи очевидни нарушения на Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са използвали химически оръжия 626 пъти от началото на войната и най-малко 51 пъти досега през 2024 г. Украинският генерален щаб съобщи, че в момента руските сили изстрелват химически оръжия срещу украински позиции до 10 пъти на ден и че руските сили обикновено използват дронове, за да изхвърлят гранати K-51, пълни с дразнещ CS газ (2-хлоробензалмалононитрил), вид сълзотворен газ, използван за контрол на безредици (известен също като агент за контрол на безредици, върху Украинските позиции. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са използвали нов тип специална газова граната, съдържаща газ CS, срещу украински позиции на 14 декември 2023 г.

Руската 810-а морска пехотна бригада преди това призна на 22 декември, че бригадата умишлено използва химически оръжия чрез хвърляне на гранати К-51 от дронове върху украински позиции близо до Кринки в източния (ляв) бряг на Херсонска област Русия е страна по Конвенцията за химическите оръжия, която забранява използването на RCA като метод за водене на война.

Пожар унищожи голям склад в Санкт Петербург, принадлежащ на най-големия онлайн търговец на дребно в Русия Wildberries на 12 януари. Руски източници твърдят, че в нощта на 10 срещу 11 януари е избухнал масов бой между работници мигранти в съоръжението и това е накарало руските власти да раздадат военни призовки на няколко от тях.

Руските правоприлагащи органи задържаха 700 мигранти в склад на Wildberries в Московска област и издадоха някои военни призовки през ноември 2023 г.

Руските власти последователно провеждат подобни акции на мигрантски общности.

Wildberries изглежда е цел за тези нападения и компанията по-рано призна, че те са прекъснали операциите им.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    63 14 Отговор
    Някой чети ли целият този бълвоч?

    Коментиран от #11, #35

  • 2 Ццц

    34 10 Отговор
    За Банго Васил има празнична програма за родния евроатлантик - статии за руската църква, бедността в Чукотка, а сега и гвоздеят на програмата - статия на ISW! ЧНГ на всички атлантици!
  • 3 Руснак

    14 37 Отговор
    Всички ние сме длъжни да Умрем за путин!!

    Коментиран от #14, #17

  • 4 Реалист

    43 12 Отговор
    Такива институти не съществуват, това са НПО на Сорос-ЦРУ и местните филиали на Сорос го ползват уж като официален източник за достоверна информация.
  • 5 онуфри

    34 12 Отговор
    странно за окраинската фракция защо нищо не пише? о да верно ми те май се изпариха останаха деца и старци само вече и жени тикат насилствено в месомелачката да ви е честит празника на всички евроатлантици
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факти изпълнява повелята на господаря си

    38 9 Отговор
    Тагарев в САЩ: "Историята ни трябва да се изчисти от фактите, пораждащи признателност към Русия"(С ВИДЕО)

    Коментиран от #22, #30

  • 8 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    30 8 Отговор
    Кажете кой плаща на този „Институт за дъра-бъра”,
    за да сме наясно колко са му обективни изследванията...
  • 9 Бесен-_ Язовец

    24 6 Отговор
    Това е институт за иследване на хранителните качества на фек.@лиите какви остатъчни стойности на калории имат, имат си и доброволци от България които пробват.

    Коментиран от #69

  • 10 За неги или за вас?

    32 8 Отговор
    Путин ще се разплаче от умиление, как са се загрижили за него амерските скотове...

    Коментиран от #13

  • 11 Опитах се...

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    ...,но не ми се получи...!
  • 12 Такъв огромен тюрлю-гювеч

    23 5 Отговор
    Козяшки л у м п е н и.п л а щ а т е 5 0 л е в а,з а. да го п р о ч е т а
  • 13 По-скоро!

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "За неги или за вас?":

    Ще е двойникът на Путин...
    Щото Путин,както писаха тук-отдавна умря от тежък рак...!

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедо ви....

    24 5 Отговор
    Като няма какво да пишете или неможете вече да измисляте претопляте стари измислици!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САЩисан вие на поляна

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Руснак":

    и тая гениална мисъл, колко време ти отне? Козяците, живи да ви ожалят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 джони инглиш

    27 3 Отговор
    В този институт сигурно работят академици , като Денков сапуна. Киро тъпото също е подходящ за там. Може да напише статия за бензиностанции и ракети. Но най подходяща за работа там е Урсула съ статия за водене на война с перални.
  • 21 Смешници

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "По-скоро!":

    Както писаха тук... Изкарай си куката от бърната, балък!

    Коментиран от #39

  • 22 Бесен-_ Язовец

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Факти изпълнява повелята на господаря си":

    Днес е Банго Васил и Тагарев е в Америка по този случай да празнува в чужбина. Честита Нова година на всички сороски слуги в България

    Коментиран от #28

  • 23 САЩисан вие на поляна

    19 4 Отговор
    Тия паляци като видят, че стават дроб и почват анализите. Следва отвлечените окраински дечица, Путин праща канибали на фронта и тн.
  • 24 Гюмюл

    5 18 Отговор
    Поне се нагледахме на взривени Орки и Танкове

    Коментиран от #53

  • 25 Има видео в Ютюб

    6 17 Отговор
    Сърбите се жалват, че са били бити от руснаците и съжаляват, че са отишли там.

    Коментиран от #34, #40

  • 26 Некой си

    17 3 Отговор
    Кажете нещо и за българската рота ! Трепат укри като мухи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Само питам

    20 1 Отговор

    До коментар #28 от "Като е Банго Васил":

    Ше има ли тортичка днес в НПО или нещо баница все пак е нова година за вас ?
  • 30 онгомбо

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Факти изпълнява повелята на господаря си":

    познайте болшинството българи от кого искат да се изчистят

    Коментиран от #33, #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СМЕХ!

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "Соловьов":

    Путин да не е новия Сталин, че да е чест да умират русначетата за него?
    "За Родину-за Сталину"÷×× За Родину, за Путину!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пръц

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Заглавията са достатъчно красноречив пример,че не трябва да се чете материала и по него разбирам,че нещата в Украйна вървят добре за Кремъл.
  • 36 Баба Доринда

    12 1 Отговор
    Кой публкува соросова пропаганда на нова година няма да му върви цяла година
  • 37 От такива

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "онгомбо":

    пеееееdали като теб.
  • 38 Име

    7 1 Отговор
    Айнцу, цвайнцу, факти, дрън!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 112233

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Има видео в Ютюб":

    Истинско си е!!!!!! Напрова повЕрвах!!! Айде списвначите на Банго Василья ! Ромската и сороската общност - честито да ви е !!!
  • 41 артишок

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "Руски шушумиги,":

    В Русия -30, в Сащ при -20 половин Чикаго без ток, от до Тексас щатите са дискотека..та какво си мислиш, че стане тук при тези температури ве жълт0паветен ?

    Коментиран от #58

  • 42 боги

    9 4 Отговор
    БЛА БЛА БЛА...
    Жалките драскачи на Сорос търсят под вола, теле, ама освен на вола топките, друго няма да напипат!

    Коментиран от #61

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Леонид Брежнев

    5 7 Отговор
    БОЙ SEX И СРЪБСКА МУЗИКА ЗА СЪРБЕТЕ ОТИШЛИ НА ВОЙНА ЗА РАША ЗА ДА ИМА КАКВО ДА РАЗКАЗВАТ КАТО СЕ ВЪРНАТ АКО ИЗОБЩО СЕ ДОБЕРАТ ОТНОВО ДО СЪРБИЯ !
  • 46 Хаосът в империята

    17 5 Отговор

    До коментар #31 от "Руски шушумиги,":

    на злото Русия е тотален и показателен за бъдещото и поражение и разпад...
  • 47 Абе неграмотенДебил

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Мишел":

    като съчиняваш някоя дърта лъжа, гледай поне да не е толкова нелепа!

    Коментиран от #52

  • 48 Хаха,

    5 1 Отговор
    института,състоящ се от укристанци,пак е употребил от фалшивото брашно...
  • 49 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    1 1 Отговор
    Мрете гадове мръсни

    Коментиран от #51

  • 50 Рада Дълбоката

    1 0 Отговор
    Аз имам леко напрежение в а .....та област,някой може ли да ми помогне да ме освободи.Предварително ви благодаря добри хора,Бог да ви благослови.
  • 51 Дядо Ванго

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Не се коси оти ке ти мине ,а иначе ке ги испревариш.
  • 52 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Абе неграмотенДебил":

    Дебила ще го видиш в огледалото усмихвайки си зе лукаво и подканящо и показвайки ти зад ните си части.
  • 53 Мунзафер ага

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гюмюл":

    Имаш предвид окри и изгорели Леопарди?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Здрав Разум

    2 2 Отговор
    Голяма чест: да умреш за Путин... Или да свържеш в едно диктатора (Ленин, Сталин, Путин) и Отечеството.
    Това безумие може да превземе съзнанията само на хора без лична идентичност и самочувствие. Или на религиозни фанатици. Или на индивиди Homo, които все още не са sapiens. Каквито, изглежда, освен повечето народонаселение в РФ, са и тукашните русофилстващи. Включително и тези тук, които сега ще сложат дежурните минуси, без изобщо да помислят за какво иде реч...
  • 60 Аспарух

    2 2 Отговор
    Тия сърби са позорние волки.Най добре на първа линия и Груз 200
  • 61 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "боги":

    Какви волове на какъв Сорос са те подгонили,бе човече. Само първото изречение прочети : сръбски наемник с открито писмо към руския президент. Какви телета ти се привиждат.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: