Отидете към основна версия

1 108 16

Вашингтон: Тайван показа силата на демократичната си система

  • сащ-
  • тайван-
  • избори

САЩ поздравиха победителя на изборите, Уилям Лай

САЩ поздравиха победителя на тайванските избори, Уилям Лай от Демократическата прогресивна партия (ДПП), предаде ДПА, цитирана от БТА.

"САЩ поздравяват д-р Лай Чинте (известен още като Уилям Лай - бел. ред.) за победата му на президентските избори в Тайван. Поздравяваме и тайванския народ, който за сетен път показа силата и здравината на своята демократична система и изборен процес", заяви американският Държавен департамент.

Външнополитическото ведомство на САЩ допълва, че очаква да работи с Лай и лидерите на всички партии за отстояване на "общите интереси и ценности" и продължаване на неофициалните отношения между Тайпе и Вашингтон в съотвествие с политиката на признаване само на един Китай.

На вчерашните парламентарни и президентски избори в Тайван Лай събра около 40% от гласовете. Партията му подкрепя тайванската независимост, поради което Пекин гледа на нея като сепаратистка организация.

Но независимо от победата на Лай неговата ДПП загуби пълното си мнозинство в парламента, което вероятно ще направи бъдещото управление по-трудно.

Помолен да коментира Тайван, президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на кратка среща с журналисти вчера във Вашингтон, че не подкрепя независимостта на острова.

Той повтори отново становището на правителството си, че е нужен диалог между Пекин и Тайпе и че противоречията между тях трябва да бъдат изгладени мирно и без принуда.

По собствените думи на Лай той не смята за необходимо да обявява официално независимост на Тайван.

Островът има отделно правителство от 1949 г. и се превърна в жизнена съвременна демокрация, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини