Last news in Fakti

14 Януари, 2024 10:44 1 050 16

Вашингтон: Тайван показа силата на демократичната си система

  • сащ-
  • тайван-
  • избори

САЩ поздравиха победителя на изборите, Уилям Лай

САЩ поздравиха победителя на тайванските избори, Уилям Лай от Демократическата прогресивна партия (ДПП), предаде ДПА, цитирана от БТА.

"САЩ поздравяват д-р Лай Чинте (известен още като Уилям Лай - бел. ред.) за победата му на президентските избори в Тайван. Поздравяваме и тайванския народ, който за сетен път показа силата и здравината на своята демократична система и изборен процес", заяви американският Държавен департамент.

Външнополитическото ведомство на САЩ допълва, че очаква да работи с Лай и лидерите на всички партии за отстояване на "общите интереси и ценности" и продължаване на неофициалните отношения между Тайпе и Вашингтон в съотвествие с политиката на признаване само на един Китай.

На вчерашните парламентарни и президентски избори в Тайван Лай събра около 40% от гласовете. Партията му подкрепя тайванската независимост, поради което Пекин гледа на нея като сепаратистка организация.

Но независимо от победата на Лай неговата ДПП загуби пълното си мнозинство в парламента, което вероятно ще направи бъдещото управление по-трудно.

Помолен да коментира Тайван, президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на кратка среща с журналисти вчера във Вашингтон, че не подкрепя независимостта на острова.

Той повтори отново становището на правителството си, че е нужен диалог между Пекин и Тайпе и че противоречията между тях трябва да бъдат изгладени мирно и без принуда.

По собствените думи на Лай той не смята за необходимо да обявява официално независимост на Тайван.

Островът има отделно правителство от 1949 г. и се превърна в жизнена съвременна демокрация, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Питам:

    15 2 Отговор
    Нали вчера деменчевия Бай Дрън каза, че не признава независимостта на Тайван или нещо пак се е объркал ?
  • 3 Тагаренко

    6 1 Отговор
    Тъй вярно
  • 4 ЕвроАтлантически тепегьоз

    17 2 Отговор
    Силата на демократичната система е когато има сглобка на посолствоТО. В противен случай е тоталитаризъм.
    Тия мурафети са ни вече до болка познати
  • 5 мдаааа

    3 5 Отговор
    За ужас на колхознята ...
  • 6 Объркано Атлантиче

    10 0 Отговор
    Американците спечелиха изборите в Тайван

    По принцип малцина се съмняваха, че Съединените щати ще загубят контрол над този ключов остров. Но надеждата винаги умира последна.
    Още когато беше номиниран вторият значим (по-центричен от Гоминдана) опозиционен кандидат, беше ясно, че предвид падащите рейтинги на техните марионетки, те ще играят за разцепване на опозиционното поле на страната.

    И този залог проработи. В резултат след преброяване на 99% от гласовете в 17 795 избирателни секции условният проамерикански „демократ“ Лай получава 5 543 447 гласа, или 40,1%. Второто място е за кандидата на партията Гоминдан Хоу Юй (33,46%). Трей е кандидатът на Тайванската народна партия Ке Уен-дже (22,44%).

    Това е още една стъпка към война в региона. Не днес, разбира се, но на Китай вече беше показано, че определено няма да им върнат Тайван мирно в близко бъдеще.
  • 7 Дякон Унуфрий Араллампиев

    2 2 Отговор
    Молете се за здравето и живота на лидерите в Русия Ще дойде НЯКОЙ като Андропов и тогава метрото няма да ви спаси
  • 8 ????

    3 1 Отговор
    Сега чакаме да видим как САЩ ще защитят демокрацията там.
  • 9 Ама

    4 1 Отговор
    крайно време е краварите и там да запалят война!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Краватар

    3 0 Отговор
    Преведено от краварски - очаквайте втора Украйна в Тайван
  • 12 Генерал Гъби Гъбев

    1 0 Отговор
    Да не са им инсталирали сглобка и на тях кравите??
  • 13 Шопски Реднек

    2 0 Отговор
    Никой не отмени световната конспирация на правителствата. Темата на форума в Давос за възможната поява на нова пандемия "Х", от която се очаква да умрат 20 пъти повече хора, отколкото от "COVID", е част от плана.

    Населението на планетата застарява, а многодетните семейства не са на мода. Повече от десет години има опити на държавите да създадат вирус, който ще убие пенсионерите и болните. Демографският проблем заплашва всички развиващи се страни и никоя държава не иска след 20-50 години да изчезне или да бъде погълната от мигранти от Африка и Азия. Тъй като те не искат да се окажат в икономическа яма, когато броят на хората, пред които ще трябва да изпълняват социални гаранции, ще надвиши броя на трудоспособните.

    Той показа, че първите жертви са пенсионери и хора с хронични заболявания. Но вирусът се оказа неконтролируем и започна да убива всички. Основната причина, поради която спешно се появи ваксина, беше отрицателният ефект върху здравото население. Вирусът причинява сърдечно-съдови проблеми при повечето. Освен това причинява проблеми на репродуктивната система при мъжете и жените. Създателите осъзнаха, че това няма да доведе до постигане на целта, а ще доведе до проблеми в перспектива за много поколения. Ваксината, както показва статистиката, не е панацея. Ваксинираните също умират, ваксините даже убиват. Това беше просто бизнес. Силните на света решават кой е излишен, а останалите продължават да забогатяват.
  • 14 Тайван е китайски

    3 0 Отговор
    Щом са намесен американците, то пак са правили "ала-бала" на изборите. Говорят едно, а ръчкат с ръжена за противопоставяне.
  • 15 Бегай !

    2 0 Отговор
    Страшна "демокрация" да те командват от Вашингтон 😂 Тъпотий за наивници.
  • 16 ха ха

    1 0 Отговор
    абе знаеме ги "демократичните" избори и ала бала с броенето