Отидете към основна версия

3 881 89

Джо Байдън: Изпратих лично съобщение на Техеран, дано са го разбрали!

  • джо байдън-
  • иран-
  • хуси-
  • червено море-
  • аятолах али хаменей-
  • сащ

На 12 януари САЩ, в координация с Великобритания и с подкрепата на Австралия, Канада, Нидерландия и Бахрейн, нанесоха съвместни удари срещу обекти на хусите в Йемен

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън съобщи, че САЩ са изпратили лично съобщение до Иран, във връзка с атаките на йеменските бунтовници срещу търговски кораби в Червено море, предаде Reuters.

"Направихме го посланието на Иран частно и сме сигурни, че сме се подготвили добре", подчертава американският президент.

На въпрос дали Байдън, чиято администрация премахна бойците хуси от списъка на Държавния департамент на "чуждестранни терористични организации" през 2021 г., смята, че терминът "терорист" сега описва групата, президентът на САЩ отговори утвърдително.

Групировката заплаши със "силен и ефективен отговор", след като Съединените щати нанесоха нов удар срещу Йемен в нощта на 13 януари.

Ден по-рано на 12 януари САЩ, в координация с Великобритания и с подкрепата на Австралия, Канада, Нидерландия и Бахрейн, нанесоха съвместни удари срещу обекти на хусите в Йемен.

Великобритания съобщи, че четири от нейните изтребители Typhoon FGR4 на RAF, подкрепени от самолет за зареждане с гориво Voyager, са използвали управляеми бомби Paveway IV, за да ударят две цели на хусите. Нидерландия съобщи, че страната е предоставила техническа поддръжка по време на операция.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.

Свързани новини