Отидете към основна версия

1 904 36

Наказателна операция! Турската армия неутрализира седем кюрдски бойци на сирийски терен

  • сирия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

Президентът Реджеп Тайип Ердоган свика вчера заседание за националната сигурност след нападение в петък срещу турска военна база в Северен Ирак, при което загинаха общо девет войници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската армия е "неутрализирала" седем кюрдски бойци в Северна Сирия, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че терминът "неутрализирани", който може да означава, че са били убити, заловени или са се предали, в мнозинството от случаите означава "убити".

Същевременно Анадолската агенция съобщи днес, че терорист от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) е бил "неутрализиран" от Националната разузнавателна служба (МИТ) в Северен Ирак.

МИТ е наблюдавала отблизо дейностите на терориста Хасан Себури, с кодово име Редур Баз, посочиха източници, пожелали анонимност. Установено е, че той се е присъединил към терористичната организация от Иран през 2023 г. и е бил обучен да извършва дейности по събиране на информация, разузнаване и наблюдение срещу Турция.

Терористът е бил "неутрализиран" при трансгранична операция в района на Сюлеймания в Северен Ирак.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган свика вчера заседание за националната сигурност след нападение в петък срещу турска военна база в Северен Ирак, при което загинаха общо девет турски войници. Нападението бе извършено от предполагаеми бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в района Метина, близо до турската граница, където се е провеждала антитерористичната операция „Лапа-Ключ“.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: