Отидете към основна версия

2 569 33

Срещу крайната десница! Канцлерът Олаф Шолц и първият му дипломат участваха в голям протест

  • олаф шолц-
  • аналена бербок-
  • германия-
  • алтернатива за германия

Проявата се провежда само няколко дни след огласяването на доклад за резултатите от разследване как десни екстремисти и политици от партия „Алтернатива за Германия“ са се срещнали през есента, за да обсъдят планове за масово депортиране на милиони мигранти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди хора, между които и германският канцлер Олаф Шолц и неговият външен министър Аналена Бербок, излязоха днес в източногерманския град Потсдам, за да протестират срещу крайнодесния екстремизъм, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Масовата проява се провежда само няколко дни след огласяването на доклад за резултатите от разследване как десни екстремисти и политици от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ са се срещнали през есента, за да обсъдят планове за масово депортиране на милиони мигранти от Германия.

Около 10 000 души са се присъединили към днешния митинг в района на Стария пазар (Алтмаркт) в Потсдам, съобщи кметът на града Майк Шуберт, по чиято инициатива се проведе протестът.

Потсдам е столица на граничещата с Берлин провинция Бранденбург, където живеят и Шолц, и Бербок. Демонстрантите издигнаха плакати с лозунги като „Ние оставаме заедно“ и други, в подкрепа на мултиетническото население.

„Застанала съм тук като един от хилядите жители на Потсдам, които се застъпват за демокрацията и срещу стария и новия фашизъм“, каза Бербок за ДПА.

В митинга участваха и местни партийни лидери от Германската социалдемократическа партия на Шолц, консервативния Християндемократически съюз, „Съюз 90/Зелени“ и партия „Левите“.

Протестът беше в отговор на репортаж на медията „Коректиф“ по-рано през седмицата, която разкри подробности за среща във вила в Потсдам през ноември. На срещата са присъствали членове на крайнодясната АзГ, представители на ХДС и на ултраконсервативната група „Вертеунион“.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: