Отидете към основна версия

1 990 22

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще засегне почти 40% от работните места в света

  • кристалина георгиева-
  • изкуствен интелект-
  • мвф

Това ще увеличи неравенството, заяви ръководителят на МВФ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-нататъшното развитие на изкуствения интелект (ИИ) може да доведе до по-малко работни места, както и до увеличаване на неравенството в света. Такива оценки даде управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в своя блог на сайта на финансовата институция, цитирана от ТАСС.

„ИИ ще засегне почти 40% от работните места по света, като ще замени някои и ще допълни други. Нуждаем се от обмислен баланс на политиките, за да оползотворим неговия потенциал. Ние сме на прага на технологична революция, която може да повиши производителността, да ускори глобалния икономически растеж и да повиши доходите по света. Но може да доведе и до загуба на работни места и увеличаване на неравенството“, подчерта Георгиева.

Според нея въздействието на развитието на ИИ върху глобалната икономика е „трудно за прогнозиране“, защото ще се случи по „много сложен начин“. „Констатациите са поразителни: почти 40% от глобалната заетост е засегната от ИИ“, добави ръководителят на фонда. С въздействието на изкуствения интелект върху висококвалифицираните работни места, продължи Георгиева, „напредналите икономики са изправени пред по-големи рискове“, както и по-големи възможности в сравнение с нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Фондът изчислява, че „въздействието върху трудовите доходи до голяма степен ще зависи от степента, в която ИИ помага на работниците с високи доходи“. „Ако изкуственият интелект значително улесни работата на работниците с по-високи доходи, това може да доведе до непропорционално увеличение на техните трудови доходи. В допълнение, повишената производителност в компаниите, които прилагат ИИ, вероятно ще доведе до по-висока възвръщаемост на капитала, което също може да е от полза за работниците с високи доходи“, отбеляза ръководителят на МВФ.

Такава ситуация, добави тя, „може да увеличи неравенството“. в света. „В повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши общото неравенство, което е тревожна тенденция, която политиците трябва да предотвратят, за да попречат на технологията да увеличи допълнително социалното напрежение“, каза Георгиева.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.

Свързани новини