Отидете към основна версия

3 506 37

Държава скъса дипломатически отношения с Тайван

  • тайван-
  • науру-
  • китай

Република Науру няма да признава повече Република Тайван като самостоятелна държава

Снимка: БГНЕС/ EPA

Науру ще прекъсне своите дипломатически връзки с Тайван и ще признае Китай, обяви правителството на тази малка тихоокеанска страна, предаде агенцията Ройтерс.

Това е първият дипломатически партньор на Тайпе, който се присъединява към Пекин след изборите в Тайван, съобщава британската агенция. Правителството на Науру заяви, че този ход е в "най-добрия интерес" на страната и се стреми към пълно възстановяване на дипломатическите отношения с Пекин.

"Това означава, че Република Науру няма да признава повече Република Тайван като самостоятелна държава, а като неразделна част от китайската територия и ще прекрати всички свои дипломатически отношения с Тайван от днес нататък. Няма да има официални връзки или обмен с Тайван", се посочва в изявлението на правителството на Науру.

Китай настоява, че Тайван е част от нейната територия и не трябва да поддържа самостоятелни отношения с други държави, но Тайпе настойчиво отхвърля тези твърдения. Преди съботните избори представители на тайванските служби за сигурност споделиха с Ройтерс, че Китай вероятно ще продължи усилията си за ограничаване на броя на държавите, които поддържат официални дипломатически отношения с Тайван.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.

Свързани новини