Last news in Fakti

12 Март, 2024 14:31 2 308 30

Китай се готви да стане военна суперсила в Тихия океан

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • тих океан-
  • си дзинпин

Китай модернизира военноморския си флот. Строят се два самолетоносача с ядрен реактор.

Китай се готви да стане военна суперсила в Тихия океан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над остров Тайван е надвиснала опасност от война. Китайската народна република иска да си върне онова, което смята за свое и да присъедини „отцепническата провинция“, ако трябва и със силата на оръжието. В доклада си пред Националния народен конгрес китайският премиер Ли Цян потвърди твърдата воля на Пекин "решително да продължи политиката си за обединение на Китай". Тази политика е част от "цялостната стратегия" на правителството, добави той. И в предишни години тази формулировка неизменно е присъствала в отчетите на правителството. Но сега за първи път в нея липсваше словосъчетанието „по мирен начин“.

Според Пекин потенциалната заплаха се крие във факта, че Република Китай, както официално се нарича Тайван, получава гаранции за сигурност от САЩ. Според американски медии в момента в Тихия океан се намират пет американски самолетоносача. Политиците в Китай напоследък обичат да говорят за "мир и сигурност от двете страни на брега". Много експерти обаче постепенно се убеждават, че вече не става дума само за Тайванския проток, а за Тихия океан като цяло.

Два самолетоносача на въоръжение и още два в процес на изграждане

За да контролира реално водите, за които претендира, Пекин ударно разширява своя все още слаб флот. Най-южната точка на Южнокитайско море се намира на около 2000 километра от континента. Сега Пекин очевидно е решен да разшири периметъра си на действие още повече - със своите самолетоносачи.

Сега китайските военноморски сили разполагат с два самолетоносача. Първият - "Ляонин", наречен на провинцията в североизточната част на страната, където е бил ремонтиран, е купен от Украйна през 1998 г. чрез посредник от Макао за 20 млн. щатски долара. Първоначално бизнесменът е твърдял, че иска да построи плаващ хотел и казино, но през 2012 г. корабът е предаден на военните, след като е преустроен в самолетоносач.

Вторият кораб - "Шандун" - също е кръстен на крайбрежна китайска провинция. Той е произведен в Китай и е почти пълно копие на „Ляонин“ – с незначителни подобрения. От 2019 година самолетоносачът кръстосва основно Южнокитайско море.

"Фудзиен" в момента все още е на кил в корабостроителница в Шанхай. Подобно на двата си предшественика, той е с конвенционално задвижване. Очаква се самолетоносачът да влезе в експлоатация през 2025 година.

Според някои спекулации, освен "Фудзиен", Китай строи и четвърти самолетоносач. "Не ми е известно да има някакви технически трудности с четвъртия самолетоносач", потвърди косвено слуховете адмирал Юан Хуаджи пред репортерка от Хонконг в кулоарите на Националния народен конгрес. На въпрос дали самолетоносачът ще бъде задвижван от ядрен реактор, най-високопоставеният политически офицер в китайския флот отговори уклончиво: "Ще информираме обществеността своевременно."

Амбиции за модерен флот

Преди началото на Народния конгрес медиите в Хонконг и Тайван съобщиха едновременно, че в две корабостроителници се строят още два атомни самолетоносача. Всеки от тях имал по два ториеви реактора с разтопени соли, които произвеждат енергия чрез ядрено делене, се казва в информацията.

"Китай иска ясно да покаже силната си амбиция да защитава водите си с модерен флот", казва Уан Фън от китайскоезичния вестник "Чайна Таймс" в Тайпе, столицата на Тайван. Това е ефективна възпираща тактика след поредица от смъртоносни морски инциденти със съседни държави.

Това се потвърждава и от думите на адмирал Юан: "Ние строим самолетоносачи не за да се сравняваме със САЩ и със сигурност не за да воюваме със САЩ. Искаме да ги използваме за защита на нашия суверенитет и териториална цялост".

За разлика от някои западни демокрации, правителствената ложа в китайския парламент е много комфортно място за представителите на изпълнителната власт. Там критични въпроси не им се задават. Правителственият курс и цялото държавно ръководство са аплодирани и приветствани от почти 3000 делегати. В залата ясно се усеща силната амбиция на Китай да се превърне в регионална военна суперсила.

Увеличаващи се военни разходи

През 2024 г. абсолютните военни разходи на Китай ще се увеличат със 7,2% в сравнение с предходната година и ще достигнат 215,5 млрд. евро. А ако икономиката постигне ръст от пет процента през настоящата година, перото за въоръжение в бюджета ще представлява 1,2 процента от брутния вътрешен продукт. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) това поставя Китай на второ място в света по разходи за отбрана - веднага след САЩ.

Най-вече военноморският флот ще бъде разширен. Военните технологии са се променили драстично след края на Втората световна война, казва Чарлс Мартин-Шилдс от Германския институт за развитие. Благодарение на самолетоносачите с ядрени реактори "съвременният флот вече не се нуждае от острови, на които да се презарежда с гориво, за да контролира обширния Тих океан".

Експертите смятат, че една от причините за нарастващото напрежение е предстоящото през май в Тайпе встъпване в длъжност на новоизбрания президент Лай Чинг-те, който е критично настроен спрямо Пекин. "По принцип нито Китай, нито САЩ са заинтересовани от военен конфликт", твърди Хана Герс от Германското дружество за външна политика. "Лично аз смятам, че икономическите блокади са по-вероятни. Но също така знам, че тук се обсъждат всички възможни сценарии".

Засега само в свои води

Китайските самолетоносачи все още плават в свои води. Но адмирал Юан вече намеква, че китайският флот скоро може да се насочи към далечни дестинации. "Самолетоносачите се строят тъкмо с тази цел", потвърждава той.

Заради нападенията на йеменските хути срещу граждански кораби, търговското корабоплаване в Червено море е ограничено в момента. А тези търговски маршрути са от стратегическо значение за енергийните доставки на Китай, припомня Уан Фън от „Чайна Таймс“. Китайската армия обаче все още не е в състояние да осигури защитата им по море, което е само още един аргумент в полза на модернизирането на военноморските сили: "В крайна сметка става въпрос за сигурността на държавата", казва Уан.

Автор: Юан Данг


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аз съм веган

    5 12 Отговор
    А мордор в Тихи океан ще имат само ескимоски каяци и риболовни лодки.

    Коментиран от #6

  • 3 Голия

    3 19 Отговор
    QUAD ще им напукат тиквите.Забравиха как американците ги спасяваха от японците

    Коментиран от #5

  • 4 Хана герс

    14 5 Отговор
    Може само да завижда защото годините на силната Германия си отиват безвъзвратно, а Китай ще го стигнат когато си видят ушите.
  • 5 свирчо

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голия":

    Май живееш във времената приди 80 години .
  • 6 Точно обратното

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аз съм веган":

    се оказва. От липса на месо, започна и да не можеш да четеш други сайтове и изказването на адм. Юан, което тук е съкратено в частта за военния и икономически съюз Русия- Китай
    Русия и Китай ще постигнат това, което са решили. А ти си блей и си драскай небивалици

    Коментиран от #11, #18

  • 7 Нормално

    9 0 Отговор
    Тайван ще си иде там, където си принадлежи. Както стана с Хонг Конг. Един народ са.
  • 8 12343211

    4 0 Отговор
    Като почнат да правят бази тогава удряйте камбаната.
  • 9 Сомалийския пират

    6 1 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.
  • 10 Хохо Бохо

    9 0 Отговор
    Тайван е краварски плацдарм за военен натиск над Китай, също като 404. Там управляват от посолството и под предлог китайска заплаха разполагат краварско оръжие. Редно е Куба да стане китайски или руски плацдарм и козяците да се кротнат
  • 11 Аз съм веган

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Точно обратното":

    Ама мордор няма кораби. Гледайте да спасите половината Сибир.

    Коментиран от #20

  • 12 Чудна работа

    11 2 Отговор
    Китай военна супер сила - пръв приятел и съсед на Руската федерация която също е военна супер сила.
    ЕС, която НЕ е военна супер сила се перчи и на двете военни супер сили, налага им "санкции" и постоянно ги предизвиква с креслива реторика. Отрича ги . Заплашва ги и тества търпението им. Как може да бъде наречено подобно поведение? В какъв колхоз са ни вкарали? Защо излагат на опасност сигурността ни
  • 13 Сзп

    4 3 Отговор
    Възможно е,щом Тръмп ще е президент на САЩ защо да не са първа сила в тихоокеанския регион.Тръмпчо е дясната ръка на Путин.
  • 14 Тайван

    10 0 Отговор
    се управлява от няколко богати клана, слуги на ФАЩ. Всички на острова са поставени в подчинение на тези олигархични клана. Така беше и в Хонг Конг. И вижте какви стана в крайна сметка. Никой в САЩ няма да се бие за някакви китайски мафиоти в Тайван. Високопарното говорене и действието са две съвсем различни неща.
  • 15 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Китай няма какво да ги чака отцепниците на Чан Кай Ши, а да ги смачка ако не разбират от преговори за доброволно присъединяване като Хонконг.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сталинчо

    1 2 Отговор
    И тези като братчетата си имат болни амбиции,но искахтели разрешение от Чичо Сам???
  • 18 Сталинчо

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Точно обратното":

    Абе едните са пюшени мечета ,другите картонени дракони-Самураите и Янките заедно с Европа ще ги схрускат за секунда и ще замезят с молите и дебелото джудже!!!!!
  • 19 Самите тайванци не искат

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    да са към Китай, БВП на човек е 38000$, а в Китай 10000$. Там няма полезни изкопаеми, това е един гол скалист остров. Правят единствено чипове в тясно сътрудничество с Япония, Нидерландия и САЩ, което ще отпадне ако китайците го вземат.
  • 20 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм веган":

    правилно ,нищо нямат зарзават,само лопатки,ама за вас друго и не им е нужно

    Коментиран от #28

  • 21 Китай не е толкова

    2 3 Отговор
    силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.
  • 22 Шляхтиц

    4 0 Отговор
    Дойче Веле, Китай не се готви да става, той е настояща суперсила в тихоокеанския район. Има повече и по-модерни самолетоносачи от САЩ. Толкоз ...
  • 23 Госあ

    2 1 Отговор
    Хахахаха “все още слабия флот на Китай” 😂 Абе тия хора на кой свят живеят ? Т’ва като акушерката дето разправяше, че хиперзвуковите ракети са с чипове от перални от Украина 😂 яко се въртят на 360 градуса ! Хахахахаха
  • 24 соломон предателят

    2 1 Отговор
    Някога самолетоnосачите са играли огрoмна роля с имам предvid ВСВ с няколко хиляди персонал , на борда си самолети, хеликоптери и всякакви оръжия но това е било някога . Не мисля ,че ( мое лично мнение ) това важи и днешно време защото малък много добре въоръжен военен кораб без да се приближава от стотици км може с еда или две ракети от типа на красавиците "Авангард " (скорост над 20 Мах няма и не възможно да се засече с нито една ПВО система) да изпрати на дъното на океана спокойно плаващият град , остров, крепост както искате тъй го наричайте.

    Коментиран от #25

  • 25 Завиждам ти на удоволствието

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "соломон предателят":

    което си изпитал написвайки "красавчики Авангардчики с 20Мах". 20 Мах са 6,8км/с, това е почти първа космическа скорост немислима на морското равнище. Самолетоносачите се придружават от поне още 6 военни кораба. подводница. На по-малко от 800км не може никой да се приближи. САЩ имат 11 самолетоносача и строят още 3, за толкова глупави ли ги имаш, приятелите ти китайците и те имат вече 4 броя. Раша още няма, гроздето е кисело.
  • 26 да де

    0 0 Отговор
    що ли никой не иска натовски бази пред вратата си ? да не мислите че в тайван са се загрижили за демокрацията ? или за благополучието на тайванците ? поредните инсталирани вождове от клептократите на сащ заплашващи с натовски оръжия
  • 27 димо

    1 0 Отговор
    ""Китай се готви да стане военна суперсила в Тихия океан"" Защо да не стане ? --кой определя коя страна може , и коя не може да стане суперсила? Или само някои имат това право - докато другите нямат ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания