Отидете към основна версия

3 261 111

Генерал Александър Сирски: ВСУ са в активна отбрана, но очаквайте изненади

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • александър сирски

В интервюто Сирски изразява съгласие с главнокомандващия ВСУ генерал Валери Залужни, че технологията вероятно ще играе важна роля, ако Киев иска да спечели войната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интервю за Reuters, дадено в края на миналата седмица от неуточнено място в района на Харков, командващият Сухопътните сили на Украйна генерал Александър Сирски потвърди, че армията на страната е съсредоточена преди всичко в "активна отбрана“ по протежение на източния участък от 1000-километровия фронт. Той обаче предупреди, че войските под негово командване може и да поднесат изненада като настъпателна сила.

"Целите ни остават непроменени: задържане на нашите позиции... изтощаване на врага чрез нанасяне на максимални загуби“, поясни Сирски, "командващ номер две на Украйна“, пред агенцията.

"58-годишният мъж, носещ бойна униформа и говорещ предпазливо от неразкрито място в източния район на Харков, отбеляза как Русия се опитва да овладее инициативата“, се казва в статията на медията. По думите на Сирски руснаците се опитват да оказват натиск в различни направления по източния фронт в Украйна с цел да поемат контрола над Донбас, въпреки големите загуби в жива сила и при доставките.

Русия също така се надява да си върне изгубената територия в Херсонска и Запорожка области, добави той.

Украинските войски, от своя страна, организират по-малки контраатаки в това, което Сирски описа като "активна отбрана“: държат руснаците на крака, като търсят възможности за удар, докато се стремят да си върнат инициативата.

Ангажиментите от двете страни са в по-малък мащаб, за да се спестят боеприпаси и хора, добави украинският генерал, като допълни, че Русия също "се е научила да реагира и да минимализира загубите“.

"Офанзивите на ниво батальон са голяма рядкост“, признава Сирски, добавяйки, че по-широкото използване на дронове е наложило промяна в тактиката.

Украйна твърди, че не разполага с достатъчно боеприпаси, за да издържи желаното ниво на атаки, и призовава западните партньори да направят повече, за да ѝ ги осигурят.

Сирски командва войски срещу руските сили от 2014 година насам, когато получава позивната си "Снежен леопард“. Той се е борил срещу подкрепяния от Москва бунт в Източна Украйна, използвайки "тактики, подобни на начина, по който тази котка ловува“, обясни той.

"Това същество е много внимателно, хитро и смело“.

Сирски затвърждава репутацията си през септември 2022 година, когато поведе светкавична контраофанзива с цел връщане на части района на Харков, която накара руските сили да се оттеглят. Но постиженията на Сирски като командир не са безспорни. През по-голямата част от началото на 2023 година той ръководи украинската защита на източния град Бахмут, където се смята, че хиляди войници от двете страни са убити в най-смъртоносната битка в конфликта досега. Някои военни анализатори изразиха съмнения дали боевете за един разрушен град си струва толкова толкова много убити и ранени. Сирски обаче припомня, че именно в Бахмут ВСУ са неутрализирали бойците от ЧВК "Вагнер“.

В интервюто Сирски изразява съгласие с главнокомандващия ВСУ генерал Валери Залужни, че технологията вероятно ще играе важна роля, ако Киев иска да спечели войната. Електронната война се засили през последната година, допълва Сирски. За да получат предимство, украинските сили се нуждаят от по-големи количества усъвършенствани системи, които могат да работят на няколко честоти едновременно. Но по думите му все още има възможности за напредък на ВСУ, както се случи през есента на 2022 година.

"Ще има определени райони, които ще бъдат силно защитени, и други райони, по-слабо защитени“, казва Сирски. Ключът, добавя той, е да се съсредоточат силите в най-уязвимата точка в най-добрия момент, принцип, който "не е загубил своята релевантност“.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: