Отидете към основна версия

27 948 32

Твърдо "Не" от Варшава! Полша отказва да подкрепи удължаването на търговските облекчения за Украйна

  • полша-
  • украйна-
  • пшеница-
  • доналд туск-
  • право и справедливост

Въпреки смяната на властта във Варшава, Полша на практика не се е отказала от протекционистките политики на "Право и справедливост“

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия за удължаване на преференциалния търговски режим за Украйна с още една година, съобщава британският вестник The Financial Times.

От редакцията припомнят, че на 25 май 2023 година Съветът на ЕС прие регламент, който удължава суспендирането на всички мита, квоти и мерки за търговска защита върху украинския износ за Общността с още една година, до юни 2024 година.

Очаква се изпълнителният орган на ЕС да предложи на 16 януари мерките да останат в сила до юни 2025 година, за да се подпомогне на икономиката на Украйна.

Очаква се Европейската комисия да допълни предложението с разпоредба, която бързо ще спре украинския износ, ако пазарът в някои страни членки бъде "наводнен“.

Въпреки смяната на властта във Варшава, Полша на практика не се е отказала от протекционистките политики на предшествениците си от "Право и справедливост“. Според FT Варшава иска да сключи споразумение с Киев за лицензиране на износа на продукти - подобно на това, което Украйна договори с Румъния и България.

"Основната част от работата е диалогът между двете столици (Варшава и Киев – бел. ред.)“, пояснява пожелал анонимност дипломат от ЕС пред изданието.

Вестникът обаче подчертава, че позицията на Полша относно разширяването на търговските облекчения за Украйна няма да повлияе на резултата от гласуването му, тъй като това решение се взима с мнозинство.

По-рано полският еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски предупреди за нова криза, която може да провокира прекомерният внос на селскостопански продукти от Украйна в ЕС. Войчеховски заплаши, че няма да подкрепи разпоредбите за разширяване на преференциите, ако предложенията на Варшава не бъдат взети под внимание.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания