Отидете към основна версия

6 575 147

„Казаха ни да не ескалираме“: Зеленски разказа какво е навредило тежко на Украйна

  • украйна-
  • давос-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • война-
  • швейцария

Путин се опитва да нормализира това, което трябваше да приключи през 20 век, каза украинският президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Не ескалирайте“. Това ни казваха нашите западни партньори. И заради тези думи беше загубено ценно време, някои от най-добрите ни войници загинаха, бяха пропуснати и възможности.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на икономическия форум в Давос, призовавайки западните държави да продължат подкрепата си към Киев, защото Владимир Путин иска само едно – да продължи тази война до победа.

„Нищо не навреди на нашите коалиции повече от концепцията „не ескалирайте“. Поискахме нови видове оръжия и отговорът беше „не ескалирайте“. Путин се опитва да нормализира това, което трябваше да приключи през 20 век – масови депортации, изравнени със земята градове и села и ужасяващото усещане, че войната може никога да не свърши“, каза Зеленски.

„Путин обича парите преди всичко. Колкото повече милиарди той и неговите олигарси, приятели и съучастници загубят, толкова по-вероятно е той да съжалява, че е започнал тази война. Путин трябва да съжалява. Путин трябва да загуби (тази война). Трябва най-накрая да разсеем идеята, че глобалното единство е по-слабо от омразата на един човек. И ние можем да го направим“, заяви още Зеленски в речта си.

„Ние, украинците, започнахме защитата си във време, когато почти никой в света не вярваше в Украйна. Но обърнахме нещата така, че сега светът спря да вярва в Русия. Дори настоящите приятели на Путин в Пхенян и Техеран просто използват неговата лудост, докато той все още разполага с технологии и ресурси, за да им плати. Никой не вярва в бъдещето му и не инвестира в него. И ние, всички ние, днес, дори повече от вчера, трябва да инвестираме в приближаването на мира – мир, който е едновременно справедлив и стабилен“, заяви Зеленски.

"Тази година трябва да е решаваща. Може ли замразяването на войната в Украйна да бъде нейният край? Всеки замразен конфликт в крайна сметка ще се разпали отново. Припомням, че след 2014 г. имаше опити за замразяване на войната в Донбас. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразени продукти", каза Зеленски. Киев ясно подчертава, че войната ще приключи, когато всички украински земи бъдат освободени от присъствието на руските окупационни войски.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 105 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: