Отидете към основна версия

888 16

Провеждат се съвместни военноморски учения между САЩ, Япония и Южна Корея

  • учения-
  • япония-
  • сащ-
  • южна корея-
  • военноморско учение-
  • северна корея

Учението беше насочено към усъвършенстване на комбинираните способности за възпиране и реагиране на севернокорейските ядрени, ракетни и подводни заплахи

Снимка: Shutterstock

Съединените щати, Южна Корея и Япония проведоха комбинирани военноморски учения с участието на американски самолетоносач в последната си демонстрация на сила срещу въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея, предава "Асошиейтед Прес" и БТА.

Учението във водите край южнокорейския остров Джеджу се случва, докато севернокорейският лидер Ким Чен Ун продължава провокативните тестове на оръжия и заплахи, които повишиха регионалното напрежение до най-високата си точка от години.

В парламента на Пхенян тази седмица Ким обяви, че Северна Корея ще се откаже от дългогодишния си ангажимент за мирно обединение с Южна Корея и нареди пренаписване на конституцията на Северна Корея, за да елиминира идеята за споделена държавност между разделените от война страни.

Речта му в понеделник дойде ден след като Северът проведе първия си балистичен тест за 2024 г., който държавните медии описаха като нова ракета със среден обсег на твърдо гориво, насочена към хиперзвукова бойна глава, отразявайки стремежа му да усъвършенства гамата си от оръжия, насочени към американските бази в Гуам и Япония.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че тристранните военноморски учения, които завършиха тридневната си програма в сряда, включват девет военни кораба от страните, включително американския самолетоносач Carl Vinson и разрушителите Aegis от Южна Корея и Япония.

Учението беше насочено към усъвършенстване на комбинираните способности за възпиране и реагиране на севернокорейските ядрени, ракетни и подводни заплахи, както и обучение за предотвратяване на незаконен морски транспорт на оръжия за масово унищожение, каза Обединеният началник-щаб. Не се уточнява дали обучението отразява опасения относно предполагаемите трансфери на оръжие от Северна Корея към Русия, за да помогне на войната на тази страна в Украйна.

В Сеул южнокорейският ядрен пратеник Ким Гън трябваше да се срещне с японския си колега Намазу Хироюки в сряда, ден преди тристранната им среща със заместник-специалния представител на президента на САЩ Джо Байдън за Северна Корея, Юнг Пак, за да координират отговора си към Севера.

Пред лицето на нарастващите ядрени заплахи от Северна Корея , консервативното правителство на южнокорейския президент Юн Сук Йол разширява военното сътрудничество и обучението със Съединените щати и Япония, което Ким заклейми като репетиции за нахлуване. Юн също потърси по-силни уверения от Вашингтон, че ще използва бързо и решително ядрения си капацитет, за да защити своя съюзник в случай на ядрена атака от Северна Корея.

В речта си пред Върховното народно събрание на Северна Корея Ким Кал описа южнокорейците като "марионетки на Америка от най-висока класа", които са обсебени от конфронтация, и повтори заплахата, че Северът ще унищожи Юга с ядрените си оръжия, ако бъде провокиран.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Отвяха Роналдо за №1 на Азия

    Звездата на Ал Насър Кристиано Роналдо остана трети в анкетата за Футболист №1 на Азия за календарната 2023 година. В нея участват както футболисти ...
    18.01.2024
    1 278
    4
Новини по държави: