Last news in Fakti

17 Януари, 2024 13:47 880 16

Провеждат се съвместни военноморски учения между САЩ, Япония и Южна Корея

  • учения-
  • япония-
  • сащ-
  • южна корея-
  • военноморско учение-
  • северна корея

Учението беше насочено към усъвършенстване на комбинираните способности за възпиране и реагиране на севернокорейските ядрени, ракетни и подводни заплахи

Провеждат се съвместни военноморски учения между САЩ, Япония и Южна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати, Южна Корея и Япония проведоха комбинирани военноморски учения с участието на американски самолетоносач в последната си демонстрация на сила срещу въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея, предава "Асошиейтед Прес" и БТА.

Учението във водите край южнокорейския остров Джеджу се случва, докато севернокорейският лидер Ким Чен Ун продължава провокативните тестове на оръжия и заплахи, които повишиха регионалното напрежение до най-високата си точка от години.

В парламента на Пхенян тази седмица Ким обяви, че Северна Корея ще се откаже от дългогодишния си ангажимент за мирно обединение с Южна Корея и нареди пренаписване на конституцията на Северна Корея, за да елиминира идеята за споделена държавност между разделените от война страни.

Речта му в понеделник дойде ден след като Северът проведе първия си балистичен тест за 2024 г., който държавните медии описаха като нова ракета със среден обсег на твърдо гориво, насочена към хиперзвукова бойна глава, отразявайки стремежа му да усъвършенства гамата си от оръжия, насочени към американските бази в Гуам и Япония.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че тристранните военноморски учения, които завършиха тридневната си програма в сряда, включват девет военни кораба от страните, включително американския самолетоносач Carl Vinson и разрушителите Aegis от Южна Корея и Япония.

Учението беше насочено към усъвършенстване на комбинираните способности за възпиране и реагиране на севернокорейските ядрени, ракетни и подводни заплахи, както и обучение за предотвратяване на незаконен морски транспорт на оръжия за масово унищожение, каза Обединеният началник-щаб. Не се уточнява дали обучението отразява опасения относно предполагаемите трансфери на оръжие от Северна Корея към Русия, за да помогне на войната на тази страна в Украйна.

В Сеул южнокорейският ядрен пратеник Ким Гън трябваше да се срещне с японския си колега Намазу Хироюки в сряда, ден преди тристранната им среща със заместник-специалния представител на президента на САЩ Джо Байдън за Северна Корея, Юнг Пак, за да координират отговора си към Севера.

Пред лицето на нарастващите ядрени заплахи от Северна Корея , консервативното правителство на южнокорейския президент Юн Сук Йол разширява военното сътрудничество и обучението със Съединените щати и Япония, което Ким заклейми като репетиции за нахлуване. Юн също потърси по-силни уверения от Вашингтон, че ще използва бързо и решително ядрения си капацитет, за да защити своя съюзник в случай на ядрена атака от Северна Корея.

В речта си пред Върховното народно събрание на Северна Корея Ким Кал описа южнокорейците като "марионетки на Америка от най-висока класа", които са обсебени от конфронтация, и повтори заплахата, че Северът ще унищожи Юга с ядрените си оръжия, ако бъде провокиран.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко укр@йнски

    17 2 Отговор
    Ю. Корея да види 00край-на и да си направи изводите какво я чака след ,,партньорството,, с говедовъдника

    Коментиран от #3

  • 2 Софиянски

    2 11 Отговор
    Кимчо сега Ше пръдне под юргана ;)
    По примера на вожда лилипутин!!
  • 3 Варненец

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко укр@йнски":

    Това копейките сте много смешни, какво толкова стана в Украйна, влезе парадната втарая в мире и стана втарая в Украине. ДрОгаря Си, няма да разреши ЯО в Корея, а конвенционално кимчо ще го смажат за седмица. Неговата армия също е парадна.

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 4 Сандо

    11 1 Отговор
    Що пари "приятелите" на САЩ хвърлят за да продължи хегемонията на Хегемона!А в същото време икономиките им потъват в рецесия,а заемите им се увеличават,а Путин пак ще спечели изборите.
  • 5 Тошко укр@йнски

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Нищо не е станало в 00-край-на, не стана ми не остана 00-край-на. Само дето я няма. Това не е страшно а закономерно.
  • 6 Краватар

    13 1 Отговор
    няма начин кравешката моцуна да не е навсякъде, където друнка оръжие
  • 7 Тошко укр@йнски

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Ако беше толко слаб Водородния Ким говедовъдите щяха да са го демократизирали щото са ,,силни,,.

    Ма нещо подвиха опашки че и там ще ги наритат
  • 8 Дякон Унуфрий Араллампиев

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Северна Корея произвежда междуконтинентални ракети с твърдо гориво Имате ли представа колко са напред Това го могат десетина държави в света Когато Ганев започне такова производство тогава да говори

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 шегичка

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Що бе ние правим ядрен чушкопек може да се пекат по 3 чушки наведнъж.

    Коментиран от #12

  • 10 3.14К

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Ганчо е рекордьор в света по шляпане на джуки. Всичко може и всичко знае. Ама не може да произведе една нокторезачка.
  • 11 Варненец

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Я ми кажи, за какво са му тея ракети? Ядат ли се, пият ли се? В страна в която има само един дебел и той е диктатора, нищо хубаво не се случва.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Дякон Унуфрий АраллампиевчБ

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "шегичка":

    България можеше да бъде както Северна Корея но дойде банановата Демокрация Сега рупаме банане и гоним Михаля
  • 13 3.14К

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Варненец":

    А що са им на САЩ ракети, самолети, самолетоносачи и т.н. ядат ли се, пият ли се?
  • 14 Дякон Унуфрий Араллампиев

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Варненец":

    Северна Корея е световна ядрена сила От това следва че всеки е длъжен да се съобразява с нея Със всички произтичащи от това ползи
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: