Отидете към основна версия

6 809 19

Разузнавателен доклад на Лондон: Износът на Украйна през Черно море се е увеличил

  • великобритания-
  • разузнавателен доклад-
  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • износ-
  • увеличил

Отбелязва се, че този факт почти сигурно се дължи на повторното отваряне на основните черноморски пристанища на Украйна и създаването на едностранен канал за износ

Снимка: Shutterstock

В последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания се посочва, че украинските пристанища са изнесли повече селскостопански продукти през декември 2023 г., отколкото във всеки друг момент от началото на инвазията на Русия, предаде News.bg.

Отбелязва се, че този факт почти сигурно се дължи на повторното отваряне на основните черноморски пристанища на Украйна и създаването на едностранен канал за износ.

Настоящият износ е надхвърлил месечните обеми, постигнати по време на Черноморската инициатива за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която беше обект на руски инспекции.

Британското разузнаване посочва, че Украйна е постигнала това, защото до голяма степен е попречила на руския черноморски флот да оперира в западната част на Черно море, където е изложен на риск от украински ракети и морски дронове.

Пазарното доверие е засилено допълнително от намалението на застрахователните премии с посредничеството на Великобритания чрез застрахователния пакет Unity Facility и новината, че Турция, Румъния и България са сформирали сили за противодействие на военноморските мини.

Функционирането на този експортен маршрут е от ключово значение в дългосрочен план: както за приходите от износ на Украйна, така и като символ, че и двете страни са готови да спрат атаките срещу цивилни кораби и да проправят пътя към намален риск и по-голяма търговия за всички в Черно море, отчитат от британското МО.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: