Отидете към основна версия

15 723 137

Какво е превозвал разбилият се руски военен самолет

  • самолет-
  • ил-76-
  • украйна-
  • русия-
  • военен самолет-
  • с-300-
  • ракети

Според Москва той е превозвал украински военнопленници, а Киев твърди, че е бил натоварен с ракети

Снимка: БГНЕС/ EPA

За авиокатастрофата съобщи рускоезичният канал на Телеграм, а новината междувременно бе потвърдена от губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков. Според първите съобщения от мястото на катастрофата отломките от самолета са се разпръснали в радиус от няколко километра. Гладков, цитиран и от БиБиСи, е съобщил още, че всички на борда на разбилия се самолет са загинали.

Какво е превозвал самолетът?

По информация на каналите „Важни истории" и „ЧТД" в Телеграм, които се позовават на руското военно министерство, Ил-76 е превозвал 65 пленени украински войници към мястото на договорена размяна на военнопленници. Освен това на борда му е имало и трима придружители, както и 6-членен екипаж.

От Генералния щаб на украинската армия също са потвърдили за катастрофата, но според украинците самолетът е превозвал ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300, написа вестник „Украинска правда". Първоначалното съобщение на изданието, че свалянето на самолета е дело на украинската армия, беше изтрито. Вместо това сега се казва, че информацията все още се проверява.

Руските реакции

Също и в Русия проучват обстоятелствата около катастрофата. Засега Кремъл отказва да коментира случая, а говорителят Дмитрий Песков е заявил за агенция Интерфакс, че все още не може да каже нищо.

Ръководителят на комисията по отбрана в руската Държавна дума Андрей Картаполов обаче твърди, че Ил-76 е бил свален край Белгород с ракета „Пейтриът" или IRIS-T SLM. Според него разбилият се самолет е превозвал 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени. Освен това е имало и втори самолет Ил-76 с около 80 военнопленници, който обаче е успял да обърне и да се върне обратно. Картаполов смята, че украинците са свалили самолета, "за да се попречи на размяната, а вината за това да бъде хвърлена върху Русия".

От информациите по темата става ясно още, че председателят на Думата Вячеслав Володин е наредил да се изготви писмено обръщение към американския Конгрес и германския Бундестаг във връзка с катастрофата на Ил-76.

Военнотранспортният самолет Ил-76 е предназначен за извършването на десанти и може да превозва както войници, така и товари и военно оборудване. Има екипаж до 7 души и полезен товар от 48 тона. Когато машината не превозва повече от 40 тона, тя може да измине разстоянието от 4750 километра.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания