Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Януари, 2024 10:01 10 214 60

Украински вестник съобщи, че Киев е свалил руския самолет Ил-76, но след това изтри тази информация

  • ил-76-
  • самолет-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • военнопленници

Никой не се изненадва, че Москва и Киев имат различни версии за инцидента

Украински вестник съобщи, че Киев е свалил руския самолет Ил-76, но след това изтри тази информация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия обвини Украйна за свалянето на неин военен самолет, превозвал 65 военнопленници, пише френският в. "Либерасион", цитиран от БТА в прегледа на печата.

Според Москва летателният апарат, паднал в граничещата с Украйна Белгородска област, е бил уцелен от ракети, изстреляни от украинска система за противовъздушна отбрана, произведена в Германия. На борда му е имало 65 украински военнопленници, трима придружители и 6 членове на екипажа. Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е извършила "терористичен акт", сваляйки транспортния самолет.

Още новини от Украйна

Никой не се изненадва, че Москва и Киев имат различни версии, отбелязва френското издание.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че нейни ракети са ударили самолета, но заяви, че Русия е създала "целенасочена заплаха за живота и безопасността" на украинските военнопленници", като не е предупредила силите на Киев да обезопасят въздушното пространство преди планираната, но несъстояла се размяна, отбелязва британският в. "Гардиън". Президентът Володимир Зеленски призова за пълна яснота относно катастрофата и обвини Москва, че "си играе с животите на украински военнопленници, чувствата на близките им и емоциите на нашето общество".

Украинското разузнаване заяви, че не разполага с "надеждна и пълна" информация кой или какво се е намирал на борда на сваления самолет Ил-76. Засега причината за падането му не е потвърдена, отбелязва британското издание.

Украинският президент Зеленски призова снощи за международно разследване на свалянето на самолета и добави, че е натоварил няколко украински служби да разследват, пише френският в. "Монд". Изданието отбелязва, че Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание днес следобед по искане на Москва. Информацията е била съобщена от френското президентство.

Реално не се знае дали Украйна действително е причинила катастрофата на самолета и какво е имало на борда му, пише португалският в. "Обсервадор". Украинският в. "Украинска правда" твърди, че разполага с източници от въоръжените сили, които потвърждават, че те са причинили катастрофата на самолета и че самолетът е носил зенитни ракети С-300.

По-късно в. "Украинска правда" оттегли информацията си, че украинските сили за сигурност са причинили падането на самолета, след като тя не е била потвърдена от друг източник на изданието, отбелязва в. "Киев индипендънт".

В. "Вашингтон пост" също отделя внимание на темата, като съобщава различаващите се версии на двете страни и отбелязва, че Белгородската област служи като плацдарм за руските сили от нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Областният център Белгород е единственият голям руски град, който е подложен постоянно на нападения, като напоследък украинският обстрел се засилва. На 30 декември 25 души бяха убити при ракетно нападение там, припомня американското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Младият старец

    23 25 Отговор
    Ще ви разкажа един виц хора тъкмо сега го измислих и не ми отне много време, а той е следният.
    Минавайки Джо Байдън във молла в софия се засекъл случайно със Бай Тодор ГанюГарев, и го попитал вярно ли е че българската войска е била най силната на света, ГанюГарев се почесал по косите който ги няма на главата и казал естествено че е вярно българската войска е най силната и мощна армия на светът, тогава Джо Байпън попитал ГанюГарев, коя е вашата армия, а нашият му отговорил.. ами нямаме такава, хахахахаххахахах 🤣

    Коментиран от #33

  • 2 Истината

    103 16 Отговор
    Украинците си и убиха младите мъже. Цял свят го видя!!!

    Коментиран от #39, #46

  • 3 Бонев

    90 7 Отговор
    Украинското министерство на истината се е задействало. Сега ще видим сума ти фантасмагории, само за да не признаят че са убили техни хора.
  • 4 Селянин

    72 10 Отговор
    Следите на това престъпление водят към бандеровските спонсори и Русия това го знае, така че ще има последствия.
  • 5 Историк

    8 76 Отговор
    Руската версия за това какво е правил този самолет при свалянето си и какво е носил е (вече) доказан фейк, а тази статия е част от руската дезинфомация, която работи на принципа едно вярно нещо, три неверни внушения.

    Вярното е, че различни информационни канали могат да оттеглят информация, ако не се потвърди след първоначалното съобщение. Неверни са внушенията, че причината била, че руската версия е вярната.

    Коментиран от #30, #40

  • 6 Урюрвкос

    45 2 Отговор
    е как ще изтрият подаракът за рождения ден на Зеленски.....май искат да го бутнат
  • 7 Харон

    7 52 Отговор
    Няма значение. Което има, че укрите са способни вече да пущат конски мухи под опашката на рашистите...

    РОСНЕФТ ГОРИ В ТУАПСЕ. УДАРЕН С ДРОН. ЕДНА ЧАСТ ОТ ЧФ ТАН СЕ СКРИ, НО НЯМА ДА ИЗЯДЪТ МНОГО ХЛЯБ ТАМ....ЧАКА ГИ МОСКВА!!!! Бум чакалака, бум чака....:-)))))

    Коментиран от #44

  • 8 Иванушка 🇷🇺

    10 55 Отговор
    Не е трябвало да трият нищо, Укрите имат пълното право да се гордеят този месец с Три занулени и изключително ценни руски самолета. Рушляка отново в обичайната роля на вечно "излъгания" дypaк.
    Бога ми - тия хора са като децата 😄😄😄

    Коментиран от #10, #32, #47

  • 9 Павел

    78 5 Отговор
    Оказа се , че самолетите са били два ил-76, като вторият е возил още 80 пленници, но след случилото се е направил маневра и се е върнал. Пътували са от Мариопол към Белгород, като маршрута е бил уточнен с украинците. Изстреляни са две натовски пво ракети от едно село край Харков, засечени на радарите, като пилотите също докладват , че са били атакувани. Със същия самолет на 3 -ти януари тази година отново към Белгород са превозвани други пленници разменени във формат 175 към 248. На сваления самолет е имало 12 азовци и няколко офицери, както и други войници +6 души екипаж и трима придружаващи, има техен пълен списък и снимки, като най-младият е 21 годишен програмист. Показаха и снимки на останките, всички са подбити от пво осколки. По много украински сайтове се хвалеха, че са свалили самолета, после скриха всички публикации и сега се чудят какво да лъжат и мажат. Никой от укронацистите все още не е направил изявление, защото глупаците съвсем се оплетоха. Нормалните хора останали в Украйна в момента са разярени и настръхнали от престъплението извършено от тяхното марионетно фашистко управление.

    Коментиран от #14

  • 10 Урюрвкос

    3 41 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка 🇷🇺":

    65 украински живота нищо не струват пред занулените и изключително ценни руски самолета.

    Коментиран от #13, #15, #48

  • 11 е първата реакция не е

    9 14 Отговор
    винаги правилна . добре е че са свалили това заглавие . Не е лъжливо , а обвинява управляващи и олигарси . Стават грешки на самия фронт . Вероятно 2-3 войници без информация са го свалили . Но контрола над тях е на киев . Да . Сега ненужните 60 войници убиици ще останат в чужбина . няма да ги погребат никога . Жалко за 3 екипаж . Отивали са за да върнат свои и да върнат от плен чужди . Наместо ракетки носили войници . Цял ден спор и присмех , а днес закани . хахахаха весела война . хахахаханепознати хора .
  • 12 Да, бе

    46 6 Отговор
    Украйна е демокрация. Фашистка демокрация с терористични устои...
  • 13 Историк

    5 50 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    Тъй като цялата версия на руските фашисти е пълен фейк, даже не става дума за "65 украински живота".

    16 украински войници от списъка който бил уж на украинските военопленици на борда, който руските власти показаха, са били разменени още на 3ти януари.

    Въпроса е какво е станалото с останалите 49 украинци, но можем да приемем, че с руските фашисти са извършили поредното си военно престъпление и просто са ги избили в плен.
  • 14 Селянин

    26 3 Отговор

    До коментар #9 от "Павел":

    Браво, точен коментар.
  • 15 Иванушка 🇷🇺

    4 27 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    "...65 украински живота нищо не струват..."

    Въпрос на гледна точка. С зануления Ил76 биха се превозвали оръжия, които биха отнели много повече животи. Отделно че и демотивирани, знаещи много мръсни тайни военнопленици не им трябват на укрофашистите.

    Коментиран от #19, #27, #31, #52

  • 16 Абе

    49 2 Отговор
    Украинците си избиха своите, както преди стреляха и убиваха пак по свои в Еленово.
    Имаше и друг случай бомбиха сграда с пленени азовци. Не им е за първи път.
  • 17 укрите изтрепали своите

    39 4 Отговор
    Да им имам информацията . Изкараха се най голямото разузнаване в света .
    Сега да ходят да обесняват на близките какво са сторили . И това не им е за първи път .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пишеш

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка 🇷🇺":

    И си отговаряш сам. Браво.
  • 20 Някой

    23 1 Отговор
    Ами, ако не я изтрие, собственика и главния редактор на вестника отиват в затвора. Как няма да тирят?
  • 21 Механик

    30 5 Отговор
    Изтриха инфромацията, защото стана ясно, че са убили свои пленници и народа в О-краина се надигна.
    Момчетата очакваха свобода, а получиха смърт. Родителите и близките им очкаваха да ги прегърнат, а сега ще ги целуват студени (който успеят да ги съберат от парчетата де.)
  • 22 Явно текат някакви вътрешни конфликти

    34 4 Отговор
    в украинското пространство, след като няколко пъти сменяха версията си за инцидента. Интересното обаче е, че Еленски вчера е издал указ за отнемане на украинското гражданство на тези, които доброволно са получили руски паспорти. Ами така се оказва, че в Крим почти няма украинци, както и в Донбас. Не знам какво се цели с подобен указ, но изглежда налудничаво. Кого ще освобождават сега? Или е потвърждение, че не ги вълнуват хора, а само територии?

    Коментиран от #53

  • 23 Маро, Маро

    27 2 Отговор
    И те като тебе. Трият ИСТИНАТА, а оставят л@жата.
  • 24 Наркоманик

    23 2 Отговор
    Едно време когато е нямало ракети и са се биели с копия и стрели на такъв акт му се вика канибализъм, а сега по модерно му кежълтис причинена от приятелски огън, т.е. украинската отбрана
  • 25 Луд умора няма!

    27 4 Отговор
    Укритие толкова се увлякоха, че как още не са ги изтрили от планетата е чудо🙄.
  • 26 !!!?

    8 25 Отговор
    Свалянето на поредния самолет доказва, че кремълският режим води варварска война в Украйна, а не "специална военна операция" !!!?

    Коментиран от #54

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 😆😆😆

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    От такива историци като теб и българската история е фейк, ще излезе че сме украинци и трябва да ходим да браним демокрацията в окрайна 😆😆😆
  • 31 ИСторик

    8 19 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка 🇷🇺":

    На борда на самолета доказано не е имало "украински военопленици".

    Самолета е летял от Иран за Белгород, а след това за Москва.

    Коментиран от #34, #36, #55

  • 32 😆😆😆

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка 🇷🇺":

    Хубаво, че още играят "вечния сирак", защото ако променят правилата на играта -ще ни се разкаже играта и ще се наиграете 🙄😆😆😆
  • 33 реру

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Младият старец":

    "Ще ви разкажа един виц хора тъкмо сега го измислих..."


    Бтаво, но както се казва - никога не късно човек да стане за резил...

    Коментиран от #35

  • 34 Да бе

    14 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИСторик":

    И е привозвал ракети С-300 които не се произвеждат в Иран. Хахаха

    Коментиран от #56

  • 35 Младият старец

    5 14 Отговор

    До коментар #33 от "реру":

    Виж какво, малчуган оправи си правописа и марш на даскало.. пеша по възможност !!!
  • 36 реру

    21 4 Отговор

    До коментар #31 от "ИСторик":

    "Самолета е летял от Иран за Белгород..."


    Явно "украински военопленици" преди да дойде време за размяна, са ги пратили за малко в Иран,
    да си починат, да се запасят с витамин "D" /хванат малко тен/ и т.н.
  • 37 Реалист

    11 11 Отговор
    Никой не се изненадва, че козяшките под.логи подържат версията ма окраинските фашисти
  • 38 браво бе факти

    2 5 Отговор
    тия направо им строшиха на руските ВВС то, още един самолет! голяма драма!
  • 39 ИСТИНАТА е

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    зеления едноклетъчен наркоман изби младежите в държавата си понеже го търпят
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БЪЛГАРИН🇧🇬

    9 2 Отговор
    Руснаците не пуснаха Северен поток -2, взривиха си газопроводите, а сега си свалиха и самолета.Виновен е Путин. :-)
  • 42 стоян георгиев

    18 3 Отговор
    Размяната на военнослужещи тази година се проведе на 3 януари, тогава размяната беше извършена по същия начин, всички страни бяха уведомени, създаден е въздушен коридор, на този ден бяха замразени всички изстрелвания на ракети, а на 24-ти затворниците от война трябваше да бъдат разменени по същия начин. Първо Украйна и всички медии се зарадваха на самолетната катастрофа, после всички съобщения бяха изтрити, после украинските медии писаха, че е имало не военнопленници, а оръжия, а днес пишат под натиска на факти, че не са знайте, че там имаше военнопленници! Друг въпрос: Америка достави ракети с условието да не стрелят по руска територия и къде е възмущението на Запада? Или, както винаги, всяко престъпление в Киев ще бъде оправдано от лицемери!

    Коментиран от #57

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ако трябва

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Харон":

    да си говорим по този начин,то значи територия 404 е цялата един изгорял погреб,и пожарите не стихват,както и пълната разруха,а изчезването на тази територия е повече от сигурно и на нейно място ще се появи Мало Россия с добри и хубави хора населена,а не с измет и боклук.
  • 45 уйко калеко

    2 10 Отговор
    Аз не мога да разбера ,защо темата с този самолет се дъвчи толкова дни .Самолета ако е свален от украинците каква вина имат те.Това е легитимна цел и никой не знае какво е превозвал ,дали хора или оръжие.Ако е имало украински пленници както твърдят руснаците мир на праха на тях и на екипажа,.Защо е нужно излишно да им,, РОВИМ КОКАЛИТЕ,,на загиналите както биха казали старите хора.НЕКА ПОЧИВАТ В МИР .

    Коментиран от #51, #58

  • 46 Шляхтиц

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Жалкото в случая е, че загинаха и руснаци при това не на бойното поле. По-гадни същества от германец-нацист, украинец нацист и от македонец нацист едва ли ще се намерят.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 При произведени

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    663 броя самолети Ил 76,да кажеш и да се радваш,че един самолет загубен е огромна трагедия,е меко казано равносилно на олигофрения.
  • 49 Някъде..

    10 0 Отговор
    Четох статия..че украйна правилно използва терористичната тактика в русия..че така руснаците щели да свалят доверието си от путин..никъде в света не обичат терористите...и не смятам, че такава тактика ще помогне на украина..по скоро ще обедини руския народ..

    Коментиран от #59

  • 50 байгън

    5 4 Отговор
    А не бе зеленски се опитва да лъже но няма да мине артистчето пр---о
  • 51 Искаме информация

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "уйко калеко":

    Толкова млади животи са отнети. Кой е виновен? Защо? С какво оръжие? Кой го е доставил? Кой е дал заповед? Това е престъпление и трябва да се изясни!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами те са я

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Явно текат някакви вътрешни конфликти":

    продали територията и тя е на американци и англичани,а Крим я искат за натовска база ама удариха на на камък.За това натовците не ги е еня за украинците като население,а само територията. Такова се случва и при нас,но ни замъгляват мозъците с някакви истории от тип битови за да се отклонява вниманието от основните проблеми. Който е следил събитията в в територия 404 ще разбере какво се случва и у нас.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ти картата на

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИСторик":

    региона поглеждал ли си я бе тъпо парче. От Иран ще мине през Белгород и после за Москва,нещо като от Младост до централна гараа ама да мине през Перник.То и историята ти е такава като и познанията по география.
  • 56 Те ако превозваха

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да бе":

    ракети С 300 селото в което падна самолета половината щеше да е изчезнало вече,но тъпите като историка не могат да го проумеят,защото не е усещал взривна вълна от танково оръдие камо ли да се взривят дузина ракети всяка със заряд по няколко десетки кг. взривно вещество и гориво за тези ракети.
  • 57 Акта при който

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    се използват натовски оръжия по територията и въздушното пространство на Русия,означава че страната производител е обявила война на Русия. Така,че мерките ще са адекватни и навременни.
  • 58 Не ти е силата нито

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "уйко калеко":

    мисленето още по-малко адекватното коментиране. Това е уговорена размяна на военно пленници и коридора е предварително уговорен,за да се спрат ракетните атаки и да се избегнат инциденти. Явно за укропитеците дори техните не са за вардене а само пушечно месо и то в момент в който претръскват цялото население мъжко,женско,куцо кьораво и сакато за да го пратят в месомелачката на фронта.Ако това не е геноцид спрямо собствения си народ,повече здраве му кажи.
  • 59 Ами то тези

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Някъде..":

    терористични действия така са ги обединили руснаците,че ако не е Путин ще смачкат не само укрите,но и целия гейЕС барабар със скапаното НАТО.
  • 60 усрайнец

    1 0 Отговор
    зелено лъжливо прасе ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания