Отидете към основна версия

4 755 78

Хусите с ултиматум: Всички американци и британци да напуснат незабавно Йемен

  • хуси-
  • йемен-
  • червено море-
  • иран-
  • баб ел мандеб

Решението идва, след като САЩ и Великобритания, с подкрепата на други страни, нанесоха удари по военни цели на свързаната с Иран групировка, която извършва атаки срещу търговски кораби в Червено море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Йеменските хуси са наредили на американските и британските служители на ООН и базираните в Сана хуманитарни организации да напуснат страната в рамките на един месец. Това заяви представител на хусите, цитиран от "Ройтерс".

Решението идва, след като Съединените щати и Великобритания, с подкрепата на други страни, нанесоха удари по военни цели на свързаната с Иран групировка, която извършва атаки срещу търговски кораби в Червено море, за които се твърди, че са свързани с Израел.

Миналата седмица правителството на САЩ също отново включи хусите в списъка на терористичните групировки. На този фон Вашингтон продължава да се опитва да спре атаките срещу международни кораби в Червено море.

От своя страна хусите твърдят, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците, докато Израел нанася удари по Газа.

"Министерството би искало да подчертае, че трябва да информирате длъжностни лица и служители с американско и британско гражданство да се подготвят да напуснат страната в рамките на 30 дни", се посочва в писмо, изпратено от външното министерство на хусите до действащия хуманитарен координатор на ООН в Йемен Питър Хокинс.

Освен това в писмото се дава разпореждане на чуждестранни организации да не наемат американски и британски граждани за операциите в Йемен.

Главният преговарящ на хусите Мохамед Абдулсалам потвърди автентичността на писмото.

Хусите контролират голяма част от Йемен след почти десетилетие на война срещу коалиция, подкрепяна от САЩ и водена от Саудитска Арабия. Конфликтът обаче достигна до безизходица без война, но и без мир, тъй като битките до голяма степен са спрени, но и двете страни не успяха да подновят официално примирието, сключено с посредничеството на ООН.

Изтребители, кораби и подводници на САЩ и Великобритания нанесоха десетки въздушни удари над Йемен в отговор на атаките на хусите, след като товарните кораби бяха принудени да се отклоняват от Червено море - най-бързият търговски маршрут от Азия към Европа.

Вчера американските и британските сили поразиха подземно хранилище на хусите.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.

Свързани новини