Отидете към основна версия

7 258 89

Зеленски е бил склонен да се откаже от НАТО и да иска разрешение от Русия за провеждането на военни учения в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • владимир путин-
  • нато-
  • саймън шустър-
  • буча

Но тези преговори постепенно се разпаднаха. Една от причините беше Буча.

Снимка: Shutterstock

Няколко седмици след руската инвазия в Украйна, докато имаше кръгове от преговори между воюващите страни, украинският президент Володимир Зеленски е бил склонен да се откаже от бъдещо влизане на страната му в НАТО. Успехът на украинската армия на фронта обаче е повлияла на Зеленски да не се съгласи на този руски ултиматум, защото е искал да се възползва от инерцията на бойното поле и да има по-силни преговорни позиции в бъдещи разговори.

Това твърди кореспондентът на Time Саймън Шустър (с баща руснак и майка украинка), който следи случващото се в региона през последните 17 години и прекара месеци с екипа на Зеленски на фона на руската агресия. В своята книга, посветена на Зеленски, той казва, че само за няколко години украинският президент рязко се е променил – от оптимистичен комедиант до твърдо решен да спечели войната политик.

Журналистът твърди, че дори след разкриване на руските зверства в Буча е имало преговори между украинците и руснаците. Зеленски е казал, че трябва да се продължат преговорите и да се направи опит за намиране на мирно решение на масата за преговори. Една от отстъпките, които Украйна е трябвало да направи, е да се откаже от бъдещо влизане в НАТО, пише npr.org.

Това беше едно от основните извинения, които Владимир Путин използва, за да оправдае тази ужасяваща инвазия: че иска да спре НАТО да приеме Украйна. Не че имаше възможност НАТО да приеме Украйна скоро, но това беше един от параноичните страхове на Путин. Зеленски тогава се е съгласил да поеме ангажимент за неутралност на Украйна. Той дори се съгласи, че всякакви военни учения с участието на чуждестранни войски на територията на Украйна няма да се провеждат без одобрението на Русия, ако Русия смята тези учения за риск. Така че той беше готов наистина да стигне далеч в предоставянето на отстъпки в началото на инвазията.

Но тези преговори постепенно се разпаднаха. Една от причините беше Буча и разкритите зверства на руската армия там. Но също така, посочва кореспондентът на Time, през април имаше поредица от победи, които Украйна постигна на бойното поле, които убедиха Зеленски, че, може би трябва да видим докъде може да използва инерцията. Може би не е нужно да преговаряме точно сега, си е казал Зеленски. Може би първо ще се бием, ще отблъснем руснаците и след това евентуално ще преговаряме от позицията на силата.

В крайна сметка преговорите, които Украйна и Русия проведоха в началото на войната, не доведоха до спиране на огъня. Русия продължава всекидневно да убива цивилни украинци, а позицията на Киев в момента е непреклонна – Украйна няма да се откаже от своите територии и нови преговори са възможни само след изтеглянето на всички руски войски.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: