Отидете към основна версия

7 328 145

Украйна разкри защо Русия лъже за падналия самолет Ил-76

  • ил-76-
  • михайло подоляк-
  • украйна-
  • самолет-
  • русия-
  • война

До момента няма факти, които да хвърлят светлина върху обстоятелствата около падането на самолета

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руснаците активно манипулират темата за катастрофата на самолета Ил-76 в Белгородска област, за да забавят процеса на прехвърляне на системи за ПВО в Украйна. Това мнение изрази съветникът към украинското президентство Михайло Подоляк.

До момента няма факти, които да хвърлят светлина върху обстоятелствата около падането на Ил-76. Не е известно кой точно е бил на борда на самолета, тъй като руснаците активно се противопоставят на международното разследване, посочи Подоляк, цитиран от агенция УНИАН.

Първата цел на руската манипулация е да се забави прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна. През последните месеци видяхме голям брой руски самолети, които бяха унищожени. Тоест за Руската федерация е важно това да не се случи, за да няма възможност Украйна да сваля руски самолети или да използва противоракетни системи по фронтовата линия.

Според Подоляк Москва преследва и още една цел: а именно да намалят вниманието на цивилизования свят към нарушенията на правилата на войната от страна на руските военнопрестъпници.

"В момента не разполагаме с доказателства, че на борда на самолета може да е имало толкова много хора. Твърдението на руската пропаганда, че самолетът Ил-76 е превозвал 65 украински военнопленници към размяна на пленници, продължава да повдига много въпроси", каза шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: