Отидете към основна версия

4 095 38

Заплашиха Сиярто преди преговорите в Ужгород: Избери си ковчег

  • унгария-
  • сиярто-
  • ковчег-
  • заплахи-
  • ужгород-
  • украйна

В навечерието на срещата в Ужгород неизвестни лица отправиха заплахи към ръководителя на унгарското външно министерство, но той уточни, че все пак ще предприеме пътуване

Снимка: БГНЕС

В посолството на Будапеща в Киев са получени електронни съобщения на украински език, съдържащи заплахи срещу министъра на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария - Петер Сиярто. Такива съобщения са били получени също и в няколко институции, свързани с етническите унгарци в Закарпатието, съобщава вестник Magyar Nemzet. Редакцията припомня за предстоящото пътуване на първия дипломат на Будапеща до Ужгород за среща с украинския му колега Дмитро Кулеба.

В допълнение към посолството, писма със смъртни заплахи, адресирани до министъра, са получени от Закарпатския унгарски институт "Ференц Ракоши II“ в Берегово и Закарпатския център за икономическо развитие "Едмънд Еган“ в Ужгород. По-рано бе съобщено, че залашителни съобщения са изпратени само до унгарската дипломатическа мисия в Киев.

В навечерието на срещата в Ужгород неизвестни лица отправиха заплахи към ръководителя на унгарското външно министерство, но той уточни, че все пак ще предприеме пътуване. По думите му писмата са изпратени с цел да се осуетят планираните преговори в Закарпатието.

Онлайн изданието Index съобщава, че в съобщението, получено от посолството в Киев, авторите пишат, че "мразят унгарското правителство“, подготвят "експлозивна техника“ за Сиярто, от която дори брониран влак няма да го спаси, и го съветват да избере "ковчег с подходящ размер“.

"Украинските власти увериха, че ще бъдат взети най-строгите мерки за сигурност, за да се гарантира срещата“, уточни министърът. Той отбеляза, че унгарските разузнавателни служби са в постоянен контакт с украинските си колеги, за да гарантират сигурността на преговорите в Ужгород.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: