Отидете към основна версия

1 183 8

Сежурне проведе среща в Йерусалим с Бенямин Нетаняху: Нужно е незабавно спиране на огъня в Газа

  • сежурне-
  • среща-
  • израел-
  • йерусалим-
  • бенямин нетаняху-
  • спиране на огъня-
  • газа

След срещата си с Нетаняху външният министър даде пресконференция, на която каза, че ролята на Франция „като приятел“ на Израел е да каже на израелското ръководство истини, които „може би са трудни за чуване"

Снимка: БГНЕС

Днес френският министър на външните работи Стефан Сежурне по време на своето първо посещение в Израел призова за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа и осигуряване на хуманитарна помощ за палестинския анклав, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Сежурне проведе среща в Йерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

След срещата си с Нетаняху външният министър даде пресконференция, на която каза, че ролята на Франция „като приятел“ на Израел е да каже на израелското ръководство истини, които „може би са трудни за чуване“.

„Вече четири месеца жителите на Газа живеят под бомбардировки и в почти пълна обсада. Те са лишени от минимална помощ“, изтъкна френският представител, като същевременно подчерта, че Франция „подкрепя правото на Израел на самозащита“ след нападението на „Хамас“ от 7 октомври миналата година.

„Трагедията в Газа трябва да приключи“, каза още Сежурне и призова за трайно спиране на огъня и за безусловно освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа.

Междувременно високопоставен френски служител, поискал да остане анонимен, заяви пред Ройтерс, че страната му работи с Катар и други регионални партньори за получаване на доказателства, че медикаментите, изпратени в Газа за десетките заложници, са получени. Миналия месец Париж и Доха изиграха посредническа роля при постигането на споразумение между Израел и „Хамас“ за доставяне на медикаменти както за заложниците, така и за цивилните палестинци в Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини