Отидете към основна версия

12 600 321

Путин към САЩ: Не осъзнахте ли, че Русия ще се бие до края? Няма ли да е по-добре да преговаряте с нас?

  • владимир путин-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • путин-
  • тъкър карлсън-
  • северен поток-
  • цру-
  • преговори-
  • майдан

Руският президент недоумява защо САЩ се занимават с Украйна, имайки предвид собствените им проблеми с границата и миграцията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Има наемници от САЩ в Украйна, най-големият брой наемници идва от Полша, на трето място е Грузия. Ако някой има желанието да изпрати редовна войска (в Украйна), това ще доведе човечеството до ръба на много сериозен глобален конфликт, това е очевидно. САЩ нуждаят ли се от това?

Това се случва на хиляди километри от американската граница, вие си имате собствени проблеми с границата, миграцията и държавния дълг. Няма ли да е по-добре да преговаряте с Русия? Осъзнавайки ситуацията, която се развива днес и осъзнавайки, че Русия ще се бие за своите интереси до края... Започнете да уважавате нашата страна и потърсете определени решения. Това ми изглежда много по-умно и рационално.

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън, коментирайки обсъжданата във Вашингтон теза, че „ако не помогнем на Украйна сега, американски войници ще трябва да се бият срещу Русия“.

Според руския президент политиците в западните страни плашат своите граждани с възможна ядрена война, за да оправдаят финансирането на Украйна. Путин каза, че Русия няма намерение да напада нито една членка на НАТО.

Според Путин ЦРУ стои зад взривяването на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море. „ЦРУ няма алиби“, каза държавният глава на федерацията. Попитан дали има доказателства, че САЩ стоят зад този саботаж, Путин отговори: „Хората казват – погледнете кой има интерес. Но конкретно в този случай трябва да търсим не само някой, който има интерес, но и възможност да го направи. Защото може да има мнозина, които искат това да се случи, но не всеки може да предизвика експлозия на дъното на Балтийско море“, заяви президентът.

В интервюто си пред Тъкър Карлсън Путин повтори своите виждания, че Украйна всъщност не е държава, че тя винаги е била част от Русия и Русия всъщност иска да спре войната, започнала в Крим и Донбас през 2014 г., затова е предприела пълномащабната си инвазия през 2022 г. Путин посочи пред американския журналист, че на няколко пъти през последните десетилетия западните страни и НАТО са излъгали Русия, пренебрегвайки нейните интереси. Като една от основните причини за инвазията в Украйна Путин посочи Майдана в Киев в края на 2013 г., чийто кукловод отново е САЩ по думите му. Според Путин случилото се тогава в Украйна е било „преврат“.

„Няма да навлизам в много детайли, но... тогава САЩ ни казаха успокой Янукович, а ние ще успокоим опозицията, нека се намери политическо решение. Ние се съгласихме. Както поискаха американците, Янукович не използва нито въоръжените сили, нито полицията, но въоръжената опозиция извърши преврат в Киев. Исках да попитам американското ръководство – кои си мислите, че сте вие?“, каза Путин. Той твърди, че ЦРУ е имало контрол над протестиращите, свалили Янукович от власт тогава.

„Технически те направиха всичко правилно, постигнаха целта си да сменят властта, но от политическа гледна точка беше колосална грешка“, посочи Путин. Той заяви, че последователността от събитие: през 2008 г. вратите на НАТО са били отворени за Украйна, през 2014 г. е имало преврат в Киев, по-късно украинците са създали заплаха за Крим и по-късно са започнали война в Донбас с използването на авиация и артилерия срещу цивилни – всичко това е довело до инвазията през февруари 2022 г. Русия не е могла да се съгласи с превръщането на Украйна във военна база на НАТО.

От наша страна щеше да е „престъпна небрежност“, ако не бяхме предприели мерки, каза Путин. Ако не бяхме предприели нищо, Русия можеше да бъде разрушена, добави президентът на Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 193 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания