Отидете към основна версия

3 453 60

На северния фронт! Скандинавските държави се подготвят за война в Арктика

  • нато-
  • русия-
  • арктика-
  • война-
  • северен ледовит океан

В момента има седем от осем арктически държави, геополитически обединени и с мощни въоръжени сили, няма подобна концентрация на съгласуваност и способности между държави другаде по света

Снимка: БГНЕС/ЕРА

С началото на пълномащабната война на Русия в Украйна новите северни съюзи променят геополитическия баланс на силите и скоро арктическите държави от НАТО ще превъзхождат Русия седем към едно. И в момента световните лидери все повече обсъждат колко е вероятна ескалация в Арктическия регион, пише Foreign Policy.

С разширяването на НАТО Далечният север на Европа осезаемо преминава към бойна основа. На 9 януари 2024 г. главнокомандващият армията на Швеция генерал Микаел Биден застава на сцената в Сален, Швеция, и направи презентация, чиято цел е да шокира. Прожектирайки поредица от ужасяващи кадри от фронтовата линия на войната в Украйна, насложени на фона на заснеженото шведско поле, той попита: "Мислите ли, че това може да е Швеция?"

През последните няколко десетилетия двустранните и международни споразумения между Русия и други арктически държави укрепиха споделената северна сигурност, както и научните интереси. Но след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, тези договорености бързо се разпаднаха.

"Ако войната в Украйна постигна нещо, то това е сближаването на северните страни по въпросите на сигурността“, пише Foreign Policy.

"Сега имаме седем от осем арктически държави, геополитически обединени и с мощни въоръжени сили. Не знам дали има такава концентрация на съгласуваност и способности между държави другаде по света", каза един от експертите.

Експертите обаче отбелязват, че всичко това се прави в името на възпирането и са съгласни, че пълномащабен северен конфликт е малко вероятен. В същото време, парадоксално, военният потенциал и икономическите ресурси на Русия, които увеличават напрежението в Арктика, също възпират реалната ескалация. В северната част на Русия просто има какво да се губи: огромна териториална маса и големи ресурси от изкопаеми горива са основните претенции за нейната идентичност като глобална суперсила. Затова Кремъл е заинтересован от поддържането на "ниско ниво на напрежение“ на север.

Засега това означава хибридна война: тактики на "сивата зона", които са по-трудни за проследяване или приписване.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.

Свързани новини