Отидете към основна версия

15 Февруари, 2024 15:02, обновена 15 Февруари, 2024 15:02 7 073 148

Руският десантен кораб потопен в Черно море: Атаката е извършена с безпилотни надводни щурмови катери

  • руски кораб-
  • десантен кораб-
  • черно море-
  • потопен-
  • украински сили-
  • украйна-
  • русия

По кораба са нанесени 5 удара с безпилотни лодки

Снимка: БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна са унищожили огромен руски десантен кораб с името "Цезар Куников" край окупирания Крим в Черно море, съобщиха украинските военни в сряда, предаде Ройтерс и News.bg.

"Украинските въоръжени сили, съвместно с разузнавателния отдел на Министерството на отбраната, унищожиха големия десантен кораб "Цезар Куников". По време на попадението той се намираше в украински териториални води близо до Алупка", казаха военните в приложението за съобщения Telegram.

Атаката е извършена с използването на безпилотни надводни щурмови катери украински дизайн "MAGURA V5".

В 06:05 ч. в Севастопол е получено съобщение, че са забелязали "неизвестен обект", който се приближава към кораба. В 06:08 ч. първият безпилотен катер нанася удар по левия борд на кораба. Като цяло атаката е продължила около 30 минути.

По кораба са нанесени 5 удара с безпилотни лодки. Четири от тях удариха целия ляв борд, от кърмата до носа. Петият удари десния борд в района на машинното отделение. Това вероятно е бил критичният удар. В машинното отделение започнал пожар, корабът загубил скорост и се наклонил към левия борд.

В 07:00 ч. в пристанището на Севастопол е получен сигнал за бедствие и молба за евакуация на екипажа. Три влекача на Министерството на извънредните ситуации и няколко катера на Черноморския флот бяха изпратени на мястото на корабокрушението. Корабът се е намирал на около пет километра от брега.

Целият екипаж е бил спасен. По време на гасенето на пожара няколко военнослужещи са получили леки рани от изгаряне. Всички са били откарани в Севастопол.

В 07:35 ч. корабът е потънал.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 91 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: