Отидете към основна версия

963 7

Израел може да е извършил тайни атаки срещу два газопровода в Иран ВИДЕО

  • иран-
  • израел-
  • газопровод

Подобна стъпка показва отстъпление от тактиката на война в сянка

Снимка: YouTube

Израел може да е извършил тайни атаки срещу два газопровода в Иран на 14 февруари, пише The New York Times, цитирайки двама западни служители и военен стратег, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC, елитните части на иранските въоръжени сили).

Подобна стъпка от страна на Израел, смята изданието, показва ескалация на напрежението в отношенията му с Иран и отстъпление от тактиката на война в сянка.

Според неназован западен служител тези удари са по-скоро символични, тъй като Иран няма да има големи затруднения с ремонта на газопроводите и са причинени сравнително малко щети на цивилното население. Така Израел дава да се разбере на Иран, че е потенциално способен да му нанесе щети, ако конфликтът ескалира или се разпространи в целия регион на Близкия изток, отбелязва събеседникът на вестника.

Иранският министър на петрола Джавад Уджи нарече саботаж експлозията, избухнала на 14 февруари на главния газопровод в иранската провинция Чехармехал и Бахтиария. По-рано същия ден агенция Mehr съобщи за експлозия и последвал пожар на главния газопровод в иранския град Боружен.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини