Отидете към основна версия

6 239 65

„Главнокомандващият е виновен“: командирът на „Азов“ отправи невиждана критика към армията

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • азов-
  • зсу-
  • русия-
  • война-
  • богдан кротевич-
  • валерий залужни-
  • олександър сирски

Не ми харесва, когато обвиняват президента Зеленски защо няма втора или трета линия на отбрана, каза Кротевич

Главнокомандващият (ЗСУ) носи вината, а не Володимир Зеленски, който ни осигури цялата западна военна техника.

В интервю за Наталия Мосейчук Богдан „Тавр“ Кротевич, началник-щаб на бригадата „Азов“ към Националната гвардия на Украйна, отправи остра критика към въоръжените сили на страната – малко след като стана ясно, че украинската армия се е изтеглила от Авдеевка. Това е първа голяма победа за Русия на фронта след Бахмут.

Кротевич коментира отношенията между Володимир Зеленски, Валерий Залужни и новият главнокомандващ ЗСУ Олександър Сирски. Той каза, че Зеленски не може да бъде обвиняван за липсата на втора или трета линия на отбрана или провали на фронтовата линия, защото това не е негова компетентност.

„Не ми харесва, когато обвиняват президента Зеленски защо няма втора или трета линия на отбрана, защо не сме започнали настъпателни действия в тази или онази посока... Това е неуместна критика“, каза командирът на батальона „Азов“, предаде агенция УНИАН.

Според Богдан Кротевич именно Зеленски е причината Украйна да има западни танкове, а скоро и изтребители F-16. "Това е заслуга на външната политика, която президентът на Украйна пое изцяло върху себе си. И, между другото, смятам, че това е правилно", каза "Тавр".

“Командващият ЗСУ е отговорен за боевете на фронта, това е негова пряка отговорност. Между другото, не е и на министър на отбраната. Министърът на отбраната е в по-голямата си част логистика: вземете, донесете. Главнокомандващият се бие. Не върховният главнокомандващ, не министъра на отбраната, а главнокомандващият ЗСУ”, посочи военният от „Азов“.

На 8 февруари президентът на Украйна Зеленски смени главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна за първи път по време на пълномащабната война. Украинската армия в момента се намира в критична ситуация на фронта заради липсата на боеприпаси.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: