Отидете към основна версия

11 065 160

The Times: Украйна е изправена пред поражение

  • украйна-
  • поражение-
  • война-
  • русия-
  • the times-
  • оръжия-
  • нато-
  • владимир путин

Киев спешно се нуждае от боеприпаси и оръжия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да загуби войната си с Русия, освен ако Европа не предприеме нови стъпки, за да запълни недостига ѝ на оръжие, пише вестник The Times, цитиран от агенция УНИАН. Изданието отбелязва, че смъртта на Навални - практически единственият политически съперник на Путин - демонстрира жестокото превръщане на Русия в брутална диктатура.

Президентът Володимир Зеленски също предупреди Запада и по-специално Вашингтон, че Украйна сега преживява най-мрачните дни на войната. Ако обещанието за западна подкрепа не бъде изпълнено под формата на незабавни доставки на боеприпаси и противовъздушна отбрана, за Украйна ще е невъзможно да се съпротивлява дълго на Русия, камо ли да прогони агресора.

Предупреждението на Зеленски дойде на фона на лошите новини от украинската фронтова линия. След дълга, смела и кръвопролитна защита на Авдеевка, украинското военно командване нареди отстъпление от града, което е от решаващо значение за спиране на по-нататъшното настъпление на Русия в Донбас. Причината е проста: липса на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана за защита на обкръжения град.

Путин, забелязан публично да се усмихва при смъртта на Навални, отпразнува превземането на Авдеевка. Той изпрати възторжени поздравления към руските войски, като каза, че продължаващият конфликт в Украйна е борба на "живот и смърт".

Малко членки на НАТО харчат препоръчителните 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Обединеното кралство е едно от тях, но Франция, Италия, Германия и други все още не могат да покрият тези параметри. Изборът вече е ясен. Украйна е изправена пред поражение, освен ако Европа не направи повече, за да компенсира недостига на оръжия и помощ, пише The Times. Има заплаха за всички страни в прицела на Русия, особено балтийските държави.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: