Отидете към основна версия

3 375 65

Русия има пълен контрол над огромния завод в Авдеевка

  • авдеевка-
  • украйна-
  • завод-
  • русия-
  • сергей шойгу-
  • бахмут-
  • кокс

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия от завладяването на град Бахмут през май 2023 г.

Руските сили заявиха, че имат пълен контрол над огромния коксохимически завод от съветската епоха в разрушения украински град Авдеевка, с което затвърждават най-голямата придобивка на бойното поле от девет месеца насам след едно от най-интензивните сраженията по време на войната, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Падането на Авдеевка е най-голямата победа на Русия от завладяването на град Бахмут през май 2023 г. и идва почти две години след като президентът Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна и започна пълномащабна война. Руското министерство на отбраната заяви, че войските му са напреднали с около 9 км в тази част на 1000-километровия фронт.

Украйна заяви, че е изтеглила войниците си, за да спаси войските си от пълното им обкръжаване след месеци на ожесточени боеве. Путин приветства падането на Авдеевка като важна победа и поздрави руските войски.

Руската армия "пое пълен контрол над коксохимическия завод в Авдеевка", се казва в изявление на министерството на отбраната, придружено от видео, показващо серия от взривове в завода. "На административните сгради на завода бяха издигнати руски знамена", заяви министерството. Руската държавна телевизия показа синьо-жълти украински флагове, свалени в Авдеевка, и руски трикольори в бяло, синьо и червено, издигнати в града, включително над завода за кокс. Авдеевка се намира в индустриалния регион Донбас, на 15 км северно от окупирания от Русия град Донецк. Преди войната коксохимическият завод от съветската епоха е бил един от най-големите в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: