Отидете към основна версия

6 142 122

Украйна е изправена пред катастрофа, ако САЩ не се намесят

  • украйна-
  • катастрофа-
  • боеприпаси-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • time-
  • авдеевка

Без достатъчно боеприпаси украинските военни ще трябва физически да заемат повече позиции на фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Политическата безизходица в Конгреса на САЩ по отношение на военната помощ, съчетана с липсата на производствен капацитет в Европа, води до критичен недостиг на артилерийски боеприпаси, което може да доведе до катастрофа за военните усилия на Украйна.

Това предупреждава Джак Уотлинг, старши-сътрудник към британския Кралски институт за отбранителни изследвания, предаде в. TIME.

Вече се усеща недостиг на боеприпаси по целия фронт, което допринесе за неотдавнашното изтегляне на украинските войски от град Авдеевка. Експертът припомни, че днес Украйна се бие с близо 470 хиляди руски войници, които всеки ден атакуват украински позиции с помощта на пехотни щурмови групи.

Ако Украйна разполагаше с достатъчно артилерия, тези атаки биха могли лесно да бъдат отблъснати, тъй като няколко 155-милиметрови снаряда биха убили нападателите веднага щом започнат да напредват от позициите си. Но Украйна трябва да разпредели своите части така, че да могат да изстрелят само 2000 дневно.

Без достатъчно боеприпаси украинските военни ще трябва физически да заемат повече позиции на фронта, за да отразяват руските атаки със стрелково оръжие. Това, от една страна, ще увеличи броя на украинските жертви, а от друга ще намали броя на военнослужещите, които могат да бъдат оставени зад фронтовите линии, за да тренират и да се подготвят за бъдещи настъпателни мисии.

Накратко, без артилерийски боеприпаси, украинците рискуват да бъдат в отбрана, но отстъпвайки бавно свои територии, както видяхме в Авдеевка. Украйна ще се сблъска с критичен недостиг през следващите няколко месеца, ако САЩ не се намесят.

Tази година Русия възнамерява да произведе още 1,3 милиона снаряда с калибър 152 мм, както и около 800 000 снаряда с калибър 122 мм. Освен това Руската федерация все още има на склад около 3 милиона снаряда и разчита на снаряди от Северна Корея. Именно огневата мощ даде предимство на руската армия на фронта.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: