Отидете към основна версия

6 919 51

Руската армия настъпва в пет посоки, търси слабото място на Украйна за нанасяне на фатален удар

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • зсу-
  • авдеевка-
  • михайло жирохов

Руската армия иска да се възползва от критичния недостиг на боеприпаси в украинските войски

Снимка: Головне управління розвідки МО України

Тактиката на руската армия в момента в Украйна наподобява тази още от времето на Втората световна война – окупаторите сега нанасят удари в различни точки на фронта и наблюдават къде ще се пропука отбраната на ЗСУ. Най-слабата зона ще бъде основната посока на атака.

Това заяви военният експерт Михайло Жирохов, предаде focus.ua. Руското командване все още не е идентифицирало такъв район, затова изпраща войници в пет посоки. Вероятно след превземането на Авдиевка атаките срещу близките населени места ще продължат, посочи той.

Не бива да забравяме, че отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна се подкрепят и от европейски държави: Дания прехвърля цялата си артилерия и призова други страни да последват примера ѝ, каза военният анализатор Дмитро Снегирев. На Запад отдавна се говори за възможно настъпление на руснаците през пролетта, то обаче не е спирало от началото на пълномащабната война. Сега плановете на окупаторите включват контрол над цялата Донецка област.

Военният експерт и майор от запаса на ЗСУ Алексей Гетман заяви, че последните събития от фронта (визирайки превземането на Авдеевка и продължаващото активно настъпление на руската армия) се дължат на три фактора. Първият фактор е смяната на военното ръководство на Украйна. Генералите на нови длъжности се нуждаят от време, за да се запознаят с оперативните задача. В подобна голяма война обаче време няма.

Вторият фактор са метеорологични условия и появата на възможност за придвижване на тежко оборудване. Третият и основен фактор е липсата на артилерийски снаряди за отблъскване на противника. „И трите причини повлияха на активизирането на руските войски в пет направления. Колко критична е ситуацията? Ще кажа със сигурност, че пробив на фронта от страна на Русия е невъзможен“, заяви Гетман.

Украинската армия може да се окаже в най-опасната си позиция от първите месеци на пълномащабна война с Русия. Недостигът на боеприпаси и спирането на военната помощ на САЩ значително усложниха продължаването на интензивните боеве на фронтова линия, простираща се на повече от 1500 километра, пише американският вестник The New York Times. Руското настъпление беше разделено на пет основни направления: Авдеевско, Маринско, Работинско, Кременско и Бахмутско.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Oлександър Сирски наскоро предупреди за плановете на Русия да пробие украинската отбрана в района на Часов Яр в Донецка област. Превземането на града ще даде на противника контрол над доминиращите височини, а Краматорск ще бъде под артилерийски обстрел. Обстановката е напрегната и изисква постоянно наблюдение и бързо вземане на решения на място, подчертават от командването на украинските сили.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: