Отидете към основна версия

13 854 98

Руски войник разстреля трима украински военнопленници край Роботине (18+)

  • украйна-
  • роботине-
  • русия-
  • война-
  • военни престъпления

Прокуратурата на Украйна е започнала разследване по случая

До Роботине (Запорожка област) руската армия извърши поредното си ужасяващо военно престъпление, убивайки на място трима украински пленници.

Украинският проект DeepState, който събира и анализира информация от отворени източници, разпространи кадри от военното престъпление. Главната прокуратура е образувала наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство (част 2 на член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

"На 20 февруари в интернет беше разпространен видеозапис от екзекуцията на трима украински защитници, взети в плен. Събитието се случи на 18 февруари 2024 г. близо до село Роботине, Запорожка област. Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се квалифицира като тежко международно престъпление“, се казва в съобщението на прокуратурата.

DeepState съобщи, че руската армия е напреднала южно от селото и е взела в плен трима войници от 3-та бригада „Спартан“ към Националната гвардия на Украйна. На кадрите се вижда как в окопите трима украински войници се предават (единият е легнал по корем на земята) и секунди по-късно, без причина и без риск за живота си, единият от руските войници открива огън по тях. По-рано беше съобщено, че шестима украински войници по същия начин са били разстреляни в Авдеевка при изтеглянето на украинската армия от града.

От началото на пълномащабната инвазия украинската прокуратура е събрала доказателства за най-малко 125 000 военни престъпления, извършени от руските нашественици. Военно престъпление е не само убийството на невъоръжени цивилни граждани, но и на военнопленници, които са свалили оръжията си и са се предали на врага.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Руската федерация „винаги се е придържала към международните правни документи и конвенции“ относно отношението към военнопленниците. Това цинично изявление на Путин дойде на фона на новините за екзекуцията на украински военнослужещи от окупаторите в няколко сектора на фронта едновременно.

ВИДЕО може да видите в Телеграм канала на DeepState. Предупреждение: не е подходящо за лица под 18 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: