Отидете към основна версия

3 804 0

Капитанът на "Коста Конкордия" призна вината си за катастрофата

  • коста конкордия-
  • капитан-
  • катастрофа

Луксозният лайнер потъна в началото на 2012 г., погубвайки 32-ма души

Снимка: БТА

Капитанът на разбилия се край италианския остров Джилио лайнер „Коста Конкордия“ призна вината си за инцидента, съобщава в. „Кориере дела Сера“.

Изданието се позовава на аудиозаписа от разпита на Франческо Скетино. В него той заявява:
„Вината е моя. Нямам какво друго да кажа. Действах прибързано. Като интелигентен човек и капитан в тази ситуация не мога да си заровя главата в пясъка. Длъжен съм да поема цялата отговорност.“

Луксозният лайнер се сблъска в скалите край бреговете на италианския регион Тоскана. На борда си той превозваше над 4200 души, 32-ма от които загинаха в инцидента. Според прокуратурата причината за инцидента е била сгрешена маневра на капитана.

В края на миналата година Скетино обвини за катастрофата рулевия на борда- индонезиецът Джейкъб Русли Бин.  Капитанът твърдеше, че е дал заповед за ляв завой, който да отдалечи плавателния съд от скалите. Бин обаче не е изпълнил заповедта, заради което и „Коста Конкордия“ се е разбил.

Към момента Скетино е обвинен в непредумишлено убийство и го заплашва 20-годишна присъда. Обвиняват го и за това, че е напуснал кораба, преди и последния пасажер да е слязъл от борда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: