Last news in Fakti

14 Юли, 2014 09:36 5 519 1

Започна операцията по преместването на „Коста Конкордия“

  • коста конкордия-
  • лайнер-
  • преместване

Лайнерът беше частично изправен през 2013 г., но тогава голяма част от палубите останаха под вода

Строги правила за преминаването на кораби край италианския остров Джилио бяха въведени от днес сутринта, съобщава Би Би Си.

Рестриктивната мярка се налага заради началото на спасителната операция по преместването на потъналия в региона през 2012 г. луксозен круизен лайнер „Коста Конкордия“.

Това ще е най-голямата операция по изваждането на морски съд, претърпял корабокрушение, в цялата история на корабоплаването.

Първата маневра ще е изправянето на кораба. За целта работници ще изпомпват част от водата в контейнерите, които бяха прикрепени към корпуса на кораба и ще ги пълнят с въздух, докато се постигне изравняване на пътническия лайнер.

След това корабът ще бъде откаран на буксир до пристанището в Генуа, където ще започне другият процес – по демонтажа на съда. Специалистите очакват цялата операция по изваждането на съда да продължи между 6 и 7 дни.

Първата фаза на операцията ще бъде най-опасна, защото предвижда корабът да бъде отделен от платформите, посочва Франко Габриели, ръководител на агенцията за гражданска защита, отговарящ за спасяването на лайнера.

„Коста Конкордия“ потъна след като се удари в риф край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 г. и потъна, при което загинаха 32 души.

Лайнерът беше частично изправен през 2013 г., но тогава голяма част от палубите останаха под вода. Местните хора подкрепят преместването на „Коста Конкордия“.

Щастлив съм, че ще го преместят, защото да гледаш кораба там те побиват тръпки заради смърта, която причини“, заяви за агенция Ройтерс Итало Ариенти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жоро бекъма

    0 0 Отговор
    отдавна го извадиха кораба
Новини по държави: