Отидете към основна версия

1 755 36

Литва: Русия разполага с достатъчно ресурси, за да воюва с Украйна още две години

  • литва-
  • русия-
  • украйна-
  • доклад-
  • ресурси-
  • воюва-
  • две години

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е напът да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО, включително до Финландия

Снимка: БГНЕС

Високите цени на петрола, избягването на санкциите и държавните инвестиции осигуряват на Русия достатъчно ресурси, за да поддържа сегашната интензивност на военните действия в Украйна през поне следващите две години, съобщава доклад на литовските разузнавателни агенции, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Русия реформира и укрепи разкъсваната си от битки армия в Украйна през 2023 г. и е напът да разшири военния си капацитет по границата си с НАТО, включително до Финландия, която се присъедини към Алианса миналата година, посочват агенциите в годишната си оценка на заплахите, пред които са изправени балтийската държава.

"Москва е в състояние да анализира научените уроци и да подобри своята бойна ефективност", добавят литовските агенции в доклада, чието публикуване беше ембаргово в четвъртък сутринта.

Съвместният доклад е дело на две служби: Контраразузнавателното управление за държавна сигурност и Службата за военно разузнаване и сигурност към Министерството на националната отбрана.

Министърът на отбраната на Русия каза във вторник, че страната е засилила военните си сили в северната и западната част на страната в отговор на предполагаемото натрупване на сили на НАТО по нейните граници.

Литва, съсед както на Русия, така и на нейния съюзник Беларус, някога е била част от СССР, но сега е член на НАТО и Европейския съюз.

Агенциите пишат, че руското разузнаване движи усилията за избягване на санкциите, наложени на отбранителната индустрия на страната след нахлуването ѝ в Украйна.

Докато Русия открито се снабдява с оръжия и амуниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за международните транзакции на Русия, съобщиха литовските агенции.

Те добавиха, че откакто Русия разположи ядрени военни бойни глави в Беларус през 2023 г., тя постоянно изгражда инфраструктура за тяхното използване там.

В доклада се казва, че руските и беларуските разузнавателни агенции са увеличили усилията си за вербуване на литовци, пресичащи границата, и Литва е задържала няколко свои граждани през 2023 г., които е обвинила, че са предоставили данни на беларуското разузнаване срещу пари.

Адресирайки проблемите с Китай, агенциите казаха, че страната е увеличила своите шпионски усилия в Литва през 2023 г., след решението на Литва да позволи на Тайван да отвори де факто посолство на нейна територия през 2021 г.

В доклада се казва, че е установено, че "кибер-актьори, свързани с Китай", редовно проверяват литовските правителствени институции за уязвимости "с цел проникване в техните мрежи и ексфилтриране на данни".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания