Отидете към основна версия

18 803 120

ЦРУ: Украйна ще загуби много територии през 2024 г.

  • украйна-
  • уилям бърнс-
  • цру-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • путин-
  • сащ-
  • доклад

Украйна ще трябва да отстъпи още свои територии, ако Конгресът на САЩ не одобри военната помощ

Снимки: БГНЕС/ EPA

Украйна рискува да загуби „значителни позиции“ в полза на Русия през 2024 г., предупреди ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс, след като Володимир Зеленски обяви, че изгражда отбранителна линия по протежение на дългата над 1000 км фронтова линия, предаде The Telegraph.

Украйна е под натиск да запази югоизточната си фронтова линия, след като силите на Владимир Путин превзеха Авдеевка на 17 февруари – първото превземане на град от Русия от девет месеца.

Съвместен доклад на разузнавателните агенции на САЩ установи, че „безизходицата във войната играе в полза на Русия и все повече измества инерцията към Москва“.

В годишната американска оценка на заплахата се казва, че Русия остава „устойчив и способен противник“ и „се възползва от несигурността относно бъдещето на западната военна помощ“ за Киев.

Обръщайки се към сенатската комисия по разузнаването, Уилям Бърнс, директорът на ЦРУ, каза, че са вероятни още загуби, освен ако Конгресът не успее да приеме пакета за помощ на Джо Байдън за Украйна, на който към момента се противопоставят републиканците.

„Наша оценка е, че с допълнителна помощ Украйна може да задържи фронтовата линия до 2024 г. и в началото на 2025 г.“, каза той. „Въпреки това, без допълнителна помощ, предстои много по-мрачно бъдеще. Украйна вероятно ще загуби позиции, и то вероятно значителни, през 2024 г."

Аврил Хейнс, директорка на националното разузнаване на САЩ, каза, че отстъплението на Украйна от Авдеевка е „разкрило ерозията на военния капацитет на Украйна“.

Президентът на Украйна Зеленски заяви вчера, че неговата страна изгражда над 1000 километра отбранителни линии. "Вие трябва да знаете, че когато говорим за укрепления, става дума за един постоянен процес, ние не говорим за километри или за стотици километри, а за над 1000 километра, които се изграждат. Следователно става дума за една много комплексна задача", каза той. Зеленски спомена за три вече изградени отбранителни линии срещу руските сили - на изток, на юг и на север в Украйна. Въпреки това западни издания коментират, че отбранителните линии на Украйна далеч изостават по качество на тези, които Русия изгради през миналата година, за да спре лятната контраофанзива на ЗСУ.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 85 гласа.

Свързани новини