Отидете към основна версия

1 792 74

Доклад на ООН: Руските военни изтезават с месеци украинските военнопленници

  • украйна-
  • русия-
  • доклад на оон-
  • оон-
  • руски военни-
  • военнопленници

В един от посочените случаи 42-годишна бременна жена и приятелката на нейния 17-годишен син са били изнасилени от двама руски военни

Украински военнопленници близо до украинско-руската граница, 31 януари 2024 г./Снимка: БГНЕС

Украински военнослужещи са измъчвани с месеци, докато са в плен на руснаците, посочва доклад на ООН, публикуван днес, в който се описват страданията на затворниците, съобщи ДПА и БТА.

Съветът на ООН по правата на човека съобщи за лошо отношение, което е ужасяващо, системно и широко разпространено. Военните затворници са пребивани или измъчвани с електрошок, пише в доклада.

Един от пленниците е заявил пред експерти на ООН, че е бил тежко пребиван. В отчаянието си човекът дори е опитал да се самоубие. След освобождаването му от затвора той е трябвало да премине 36 операции.

Военнопленниците остават в затвора между 9 и 15 месеца на руска и украинска територия, посочва доклада.

"Разказите на жертвите разкриват безмилостно, брутално отношение, причиняващо силна болка и страдание през почти целия период на задържането им, при явно незачитане на човешкото достойнство, което води до дълготрайни физически и психически травми", пише в документа.

Жертвите разказват, че са оставени да гладуват и прибягват до ядене на червеи, сапун, хартия и остатъци от кучешка храна, което води до рязка загуба на тегло.

Комисията заяви, че изтезанията от страна на руската армия и служители в затвора са военно престъпление. В документа на ООН се описват мъченията и сексуалните престъпления срещу украинци.

В един от посочените случаи 42-годишна бременна жена и приятелката на нейния 17-годишен син са били изнасилени от двама руски военни.

Комисията определи като нарушение на международното хуманитарно право и продължаващия обстрел на цивилни сгради и убийствата на цивилни в Украйна от страна на руските военни.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания