Отидете към основна версия

787 14

Европейските членки на НАТО се нуждаят от още 56 млрд. евро годишно, за да постигнат целта на алианса

  • нато-
  • дълг-
  • разходи-
  • бюджетен дефицит

Много от страните в Европейския съюз, включително Белгия, Испания и Италия, имат едни от най-високите нива на дълг и бюджетен дефицит в Европа

Европейските членки на НАТО се нуждаят от допълнителни 56 милиарда евро годишно, за да постигнат целта на алианса за разходи за отбрана от 2% от БВП. Това съобщи в събота вестник Financial Times, позовавайки се на данни от Мюнхенския институт за икономически изследвания.

Много от страните в Европейския съюз, включително Белгия, Испания и Италия, имат едни от най-високите нива на дълг и бюджетен дефицит в Европа, установи проучването.

Германия показа най-големия дефицит: през 2023 г. Берлин е похарчил 14 милиарда евро по-малко за отбраната на НАТО, отколкото е необходимо за постигане на целта. Както се отбелязва в проучването, през последното десетилетие Германия е намалила наполовина тази разлика и планира напълно да разреши проблема до края на тази година. По отношение на размера на недостига Германия е следвана от Испания (11 милиарда евро), Италия (10,8 милиарда евро) и Белгия (4,6 милиарда евро).

„Държавите с високи нива на дълг и високи лихвени проценти нямат много възможности за увеличаване на дълга, така че единственият реалистичен начин да направят това е да намалят разходите в други области“, цитира изданието икономиста Марсел Шлепер. Той отбеляза, че това е труден процес и цитира примера на Германия, която се сблъска с протести на фермери поради плановете на правителството да намали субсидиите и да премахне някои данъчни облекчения за бранша.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини