Отидете към основна версия

2 541 50

Военните доставки за Киев! НАТО търси схема за помощ за Украйна при евентуална победа на Доналд Тръмп

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • боеприпаси-
  • доналд тръмп-
  • йенс столтенберг

Плановете ще бъдат обсъдени по време на двудневна среща в Брюксел по повод 75-ата годишнина от основаването на НАТО и ще подготви срещата на върха на лидерите на Алианса през юли във Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на външните работи на НАТО ще обсъдят как да поставят военната подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, съобщава "Ройтерс".

Обмисля се предложение за петгодишен фонд в размер на 100 милиарда евро и план, разглеждан като начин за " устойчива на Тръмп" помощ за Киев.

Предложенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще дадат на Алианса по-пряка роля в координирането на доставките на оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна, докато се бори с инвазията на Русия, твърдят дипломати.

Плановете ще бъдат обсъдени по време на двудневна среща в Брюксел по повод 75-ата годишнина от основаването на НАТО и ще подготви срещата на върха на лидерите на Алианса през юли във Вашингтон.

"Трябва да променим динамиката на нашата подкрепа", заяви Столтенберг при пристигането си на срещата.

"Трябва да осигурим надеждна и предсказуема помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план, така че да разчитаме по-малко на доброволни вноски и повече на ангажименти на НАТО. По-малко на краткосрочни предложения и повече на многогодишни обещания", настоя той.

Столтенберг посочи, че министрите ще обсъдят как НАТО може да поеме повече отговорност за координирането на военно оборудване и обучение за Украйна. Той обаче отказа да потвърди нивата на финансиране и поясни, че целта е решение да бъде взето на срещата на върха през юли.

Съгласно плановете НАТО ще поеме част от координационната работа от водена от САЩ ad hoc коалиция, известна като групата "Рамщайн" - ход, отчасти целящ да предотврати евентуално намаляване на подкрепата на САЩ, в случай че Доналд Тръмп се върне в Белия дом, обясниха дипломати.

Досега НАТО се съсредоточаваше върху несмъртоносна помощ за Украйна поради опасения, че по-пряка роля може да предизвика ескалация на напрежението с Русия. Членовете на Алианса са предоставили оръжие за милиарди долари на двустранна основа.

Дипломати посочиха, че в рамките на НАТО се засилва мнението, че е време военната помощ за Украйна да се постави на по-устойчива основа и именно Алиансът е в най-добра позиция да направи това.

Някои отбелязаха, че заплахите на руския президент Владимир Путин, че ще разглежда различни стъпки, предприети от съюзниците от НАТО като ескалационни - като предоставяне на танкове и други модерни оръжейни системи - не са довели до отмъщение срещу тях.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който ще присъства на срещата в Брюксел, заяви, че НАТО разглежда мерки, които биха могли да послужат като "необходим мост" към членството на Украйна в Алианса.

НАТО заяви, че Украйна не може да се присъедини, докато е във война с Русия, но че ще стане член в даден момент.

"Украйна ще стане член на НАТО. Въпросът е не дали, а кога", подчерта днес Столтенберг.

Дипломати предупредиха, че дискусиите по предложението са на ранен етап и не е ясно дали сумата от 100 милиарда евро ще бъде приета нито как ще бъде финансирана. Решенията на НАТО изискват консенсус между всички 32 членки на Алианса.

"Фонд в размер на 100 милиарда изглежда много оптимистично", отбеляза дипломат.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: